28 Φεβρουαρίου, 2019

Περισσότερη Πολιτική, λιγότερα σκουπίδια!

Μέρα με τη μέρα μπαίνουμε ολοένα και περισσότερο στο ρυθμό των δημοτικών εκλογών. Πόσα μηνύματα και πόσες πληροφορίες θα μεταφέρουμε οι υποψήφιοι προκειμένου να επιχειρηματολογήσουμε και να υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας;

Μηνύματα εναλλασσόμενα και δυναμικά, όπως αρμόζει στην εποχή μας. Οι εποχές αλλάζουν, εξελίσσονται και το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τον πολιτικό μας λόγο. Γιατί, λοιπόν, να μην ισχύει το ίδιο και για τα μέσα προβολή μας, εν όψη εκλογών;

Οι εποχές των μεγάλων συγκεντρώσεων στις πλατείες, των εξαγγελιών από τα μπαλκόνια με τις σημαίες και τις μεγάλες αφίσες, έχουν περάσει προ πολλού. Παλαιότερα, αρκούσε για τον εκάστοτε υποψήφιο να δημιουργήσει ένα «σλόγκαν», με το οποίο θα πορευόταν μέχρι τις κάλπες. Το μήνυμα αυτό θα εκτυπωνόταν σε κάθε είδους έντυπο υλικό, φυλλάδια, κάρτες, αφίσες κι αυτό ίσως θα αρκούσε για την προβολή του. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις μέρες μας. Η τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς δίνουν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας, τις θέσεις και τις απόψεις μας με εναλλακτικούς τρόπους αλλά και περισσότερο αποτελεσματικούς από τους παραδοσιακούς.

Ας κάνουμε, επομένως, το μεγάλο βήμα κι ας συμφωνήσουμε ότι θα δεσμευτούμε όλοι ώστε σε αυτές τις δημοτικές εκλογές θα περιορίσουμε στο ελάχιστο τη χρήση έντυπου υλικού. Η κατασπατάληση χαρτιού είναι αντιοικολογική, αντιοικονομική και σε τελική ανάλυση είναι και αχρείαστη, γιατί δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας, καθώς κυρίως οι δημοτικές εκλογές έχουν δυναμικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να υποστηρίζονται από στατικού χαρακτήρα "μέσα". Και αν δεν ενδιαφερόμαστε για την εξοικονόμηση οικονομικών και φυσικών πόρων, ας ενδιαφερθούμε για την προστασία του περιβάλλοντος και της αισθητικής των δημοτών μας, η οποία υφίσταται τεράστια υποβάθμιση εξαιτίας της αφισορύπανσης!

Μια κοινή συμφωνία όλων των υποψηφίων Δημάρχων και συμβούλων για την αποφυγή έντυπων φυλλαδίων στις εκλογές του Μαΐου, θα ήταν μια έντιμη και έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας για την πόλη, τη Διοίκηση της οποίας διεκδικούμε.
Εμείς, ως ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη σε αυτήν τη συμφωνία θα είμαστε "μέσα".
Θα τολμήσουμε;