27 Φεβρουαρίου, 2019

Η γενιά του «brain drain» στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού

Η Κατερίνα Μπακογιάννη με αφορμή την ανακοίνωση των 14 νέων υποψηφίων ευρωβουλευτών του “Ποταμιού” μιλά στο GRTimes.gr εφ’ όλης της ύλης.

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα και εδώ και λίγες εβδομάδες, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Τσιόδρα ανέλαβε χρέη εκπροσώπου τύπου του Ποταμιού. Αναφέρεται στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων εκείνων που θα δώσουν την μάχη του σταυρού για να μπει το κόμμα στην Ευρωβουλή και αποκαλύπτει πως τα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις επόμενες εθνικές εκλογές έχουν ήδη “καλυφθεί” κατά 60%. Η κ. Μπακογιάννη ασκεί κριτική τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση τους μέσα στη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής και σχολιάζει πως στο παρελθόν υπουργοί είχαν απομακρυνθεί για λιγότερο προκλητικές συμπεριφορές συγκριτικά με αυτή του κ. Πολάκη. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην γνωριμία της με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τέλος, υποστηρίζει, στον απόηχο των ανεξαρτητοποιήσεων Δανέλλη, Ψαριανού και Αμυρά ότι η επιλογή στελεχών θα πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Κυρία Μπακογιάννη, το Ποτάμι… στερεύει;

Το Ποτάμι ρέει. Κλείνει τα πέντε του χρόνια, κάνει απολογισμό, κοιτάει μπροστά. Με μεγαλύτερη ωριμότητα αλλά με την ίδια μαχητική διάθεση να ανταποκριθεί στην ανάγκη που το γέννησε: ένα κίνημα λογικής απέναντι σε ιδεοληπτικές κομματικές εμμονές που κρατάνε τη χώρα στάσιμη. Το Ποτάμι έφερε κάτι διαφορετικό στην πολιτική. Στηρίζει το σωστό από όπου και εάν προέρχεται, χωρίς να ετεροπροσδιορίζεται από άλλα κόμματα. Ε, αυτή η ανάγκη δεν στερεύει…

Γιατί αναλάβατε χρέη εκπροσώπου τύπου ενός κόμματος που βρίσκεται στα… κάτω του;

Δεν έχω την αίσθηση ότι το Ποτάμι είναι στα… κάτω του. Αντίθετα, θεώρησα ότι ήταν η καλύτερη στιγμή να αναλάβω τη θέση της εκπροσώπου τύπου, λίγο πριν τη μάχη των ευρωεκλογών. Ενώ όλα τα σημαντικά αποφασίζονται στην Ευρώπη, εμείς εξακολουθούμε να στεκόμαστε απέναντι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και… μετά να κάνουμε ό,τι μας λένε! Θεώρησα λοιπόν τιμή μου την πρόταση να εκπροσωπήσω το Ποτάμι, μία γνήσια ευρωπαϊκή φωνή, όσο καλύτερα μπορώ. Η Ευρώπη δεν είναι «α λα καρτ». Δεν είναι “ναι” στα μη κρατικά πανεπιστήμια και “όχι” στον διακριτό ρόλο εκκλησίας – κράτους, ή το αντίθετο!

Μιλήστε μας για τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών σας.

Οι υποψήφιοι μας, οι οποίοι, μαζί με τους Γιώργο Γραμματικάκη και Μίλτο Κύρκο, θα ενισχύσουν το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού είναι Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα, οι περισσότεροι λόγω της κρίσης. Σπούδασαν, εργάστηκαν και διακρίθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τώρα θέλουν και είναι σε θέση να προσφέρουν στην Ελλάδα με σύγχρονες ιδέες και γνώσεις. Είναι η γενιά του «Brain Drain» που δίνει το παρών για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας μας. Άνθρωποι που βιώνουν την Ευρώπη, τις αξίες και τις πρακτικές της, στην καθημερινότητα τους.

Το Ποτάμι θα μπει στην επόμενη Βουλή; Είστε έτοιμοι για εκλογές;

To Ποτάμι θα μπει στην επόμενη Βουλή. Το ενδιαφέρον για τα ψηφοδέλτια μας έχει ήδη καλύψει το 60% από υποψήφιους που έλκονται από τις θέσεις και τις αξίες μας και δεν παρασύρονται από το διχαστικό κλίμα που καλλιεργούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να συνθλίψουν το κέντρο, ώστε οι πολίτες να μην έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Θέλουν να είναι υποχρεωμένοι οι ψηφοφόροι να πάνε είτε αριστερά, είτε δεξιά. Το Ποτάμι με τον πολιτικό του λόγο και το έργο του πάει κόντρα σε αυτόν τον διχασμό που ζημιώνει τη χώρα. Ξέρετε πόσα κοινωνικά νομοσχέδια δεν θα είχαν περάσει στην βουλή εάν δεν ήταν το Ποτάμι; Για αυτό χρειάζεται το Ποτάμι και στην επόμενη βουλή. Για να ενισχύει με τη φωνή του ό,τι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, χωρίς να υπολογίζει το στενό κομματικό του συμφέρον και το πολιτικό κόστος.

Αυτοί που αποχώρησαν από το κόμμα παλαιότερα και το μετάνιωσαν, θα βρουν την πόρτα ακόμα ανοιχτή; Είναι ευπρόσδεκτοι οι “άσωτοι γιοι και κόρες”;

Δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχουν «άσωτοι» στο Ποτάμι. Ίσως όμως πρέπει να υπάρξει στο μέλλον μεγαλύτερη αυστηρότητα στις επιλογές στελεχών διότι, όπως αποδείχθηκε, η πολιτική για κάποιους είναι αυτοσκοπός που αγιάζει τα μέσα.

Έχετε δηλώσει ότι η Σεβαστουπόλεως είναι έτοιμη για μετεκλογικές συνεργασίες. Συνεργασία με ποιον; ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;

Το Ποτάμι δεν είναι υπέρ της ακυβερνησίας, ούτε θέλουμε να μπει η χώρα στην περιπέτεια συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων. Η συνεργασία είναι στο DNA του Ποταμιού. Στην επόµενη Βουλή, λοιπόν, θα στηρίξουµε αυτούς που θα στηρίξουν τις βασικές µας θέσεις, όπως αποφασίστηκε και στο Συνέδριο του Νοεµβρίου. Αλλά δεν θα συνεργαστούμε μόνο και μόνο για να συγκυβερνήσουμε, έτσι, χωρίς πρόγραμμα.

Ποια θα είναι από εδώ και πέρα η στάση του κόμματος στη Βουλή, δεδομένου ότι λόγω Συμφωνίας Πρεσπών πολλοί σας αποκαλούν ως το «δεκανίκι» της κυβέρνησης.

Πώς μπορεί να είναι «δεκανίκι» της κυβέρνησης το Ποτάμι το οποίο καταψήφισε την κυβέρνηση στη Βουλή; Η στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του Ποταμιού δεν αλλάζει ανάλογα με τη μικροπολιτική συγκυρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη για τη στασιμότητα της χώρας. Την ίδια στιγµή βλέπουµε τη Ν∆ να υιοθετεί µια όλο και πιο συντηρητική αντιευρωπαϊκή πολιτική που δεν βοηθάει να ξεκολλήσουμε από το τέλμα.

Θα είστε υποψήφια βουλευτής;

Όχι. Επιθυμώ να κάνω την δουλειά της εκπροσώπου όσο καλύτερα μπορώ προβάλλοντας τις θέσεις που έχει το Ποτάμι προς τα έξω και όχι να πολιτευτώ η ίδια.

Από που γνωρίσατε τον Σταύρο Θεοδωράκη και πως σας έπεισε να τον ακολουθήσετε στο Ποτάμι;

Γνωριζόμαστε από τα πρώτα μου χρόνια στη δημοσιογραφία. Δεν χρειάστηκε να με πείσει. Παρακολουθώ από κοντά ως δημοσιογράφος από την αρχή την πορεία του Ποταμιού και συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις και τις αξίες που έφερε στην πολιτική ζωή. Κυρίως με την έμφαση στην αξιοκρατία που διέπει όλες τις προτάσεις του. Το Ποτάμι μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο και, ταυτόχρονα, δεν ποινικοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού συστήματος είναι ο λαϊκισμός και το πελατειακό κράτος. Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που είναι απέναντι και στα δύο διότι δεν έχει γραμμάτια από το παρελθόν. Πλέον και με δείγμα γραφής πέντε χρόνων!

Κυρία Μπακογιάννη, η πόλωση που υπάρχει στην πολιτική ζωή του τόπου σας φοβίζει;

Η πόλωση με θλίβει. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μνημονίων, τα μεγάλα κόμματα ακόμα δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η αντιπολίτευση λέει όχι σε όλα και η κυβέρνηση δεν ακούει καμία άλλη πρόταση. Άλλες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν ακόμα για το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος της δημοκρατίας ανάλογα με το μικροκομματικό τους συμφέρον στις μεθεπόμενες εκλογές για να μην χάσουν την εξουσία.

Εάν είχατε την ευκαιρία να βγείτε για έναν καφέ με τον κ. Τσίπρα, τι θα του λέγατε;

Θα τον ρωτούσα γιατί δεν υποστηρίζει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση βέβαια, να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό εις βάρος της δημόσιας παιδείας. Γιατί δεν θεωρεί σωστό να έχουν τα νέα παιδιά περισσότερες επιλογές για τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Μου φαίνεται αδιανόητο να είναι η Ελλάδα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν θέλει μη κρατικά πανεπιστήμια στο έδαφος της όταν τόσοι Έλληνες – ανάμεσα τους και πολλοί υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης – επιλέγουν το εξωτερικό για τις σπουδές τις δικές τους και των παιδιών τους. Είναι προοδευτικό να μην δίνονται οι ίδιες επιλογές σε όλους τους πολίτες; Το Ποτάμι δεν θέλει ισότητα στον… τερματισμό αλλά στην αφετηρία. Αλλά γιατί δεν με ρωτάτε και τι θα έλεγα εάν έπινα έναν καφέ με τον κ. Μητσοτάκη; Θα τον ρωτούσα γιατί δεν δέχθηκε η Νέα Δημοκρατία να υπερψηφίσει μαζί με το Ποτάμι την προστασία από διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν υπάρχουν άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό στον περίγυρο του, στην πολιτική, στην χώρα; Δεν πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε διάκριση όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες;

Ο κ. Πολάκης για άλλη μια φορά έγινε πρώτο θέμα για τα δάνειά του αλλά και τις ενέργειές του να ηχογραφήσει και να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία του με τον κ. Στουρνάρα. Πρέπει να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση; Τον θεωρείτε «επικίνδυνο»;

Στο παρελθόν έχουν απομακρυνθεί υπουργοί για πολύ λιγότερο προκλητικές συμπεριφορές.

Πηγή: grtimes.gr