3 Δεκεμβρίου, 2015

«Η κυβέρνηση, αν θέλει να κάνει κάτι χρήσιμο για τη χώρα, ας παραιτηθεί»

Η κυβέρνηση «με μοναδικό κίνητρο την παραμονή στην εξουσία, ευτελίζει τους θεσμούς, διαλύει την οικονομία, εξοντώνει τον λαό, καταστρέφει τη χώρα και ψάχνει στα άλλα κόμματα για συνενόχους και άλλοθι»

Αυτά τόνισε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, κατά τη ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2016. Και πρότεινε στον κ. Τσίπρα να «ψάξει σε άλλες πτέρυγες της βουλής πρόθυμους και “λεβέντες” για το έργο αυτό» και όχι στο Ποτάμι.

Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ γίνεται με την οικονομία να βρίσκεται σε «απόλυτη ασφυξία ρευστότητας» - η επιδείνωση της οποίας όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της. Ο βουλευτής Αχαΐας τόνισε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα και είναι απαραίτητη η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο Ιάσονας Φωτήλας αναφέρθηκε και στην εθνική συνεννόηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε εάν ο κ. Τσίπρας «έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους σε οριζόντιες μειώσεις και απλά μη θέλοντας να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη των δικών του διαπραγματεύσεων, ψάχνει για συνενόχους». Υπογράμμισε ότι το θεσμικά επικίνδυνο του όλου θέματος είναι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός σε αυτά τα πολιτικά τερτίπια εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2016, τον πρώτο προϋπολογισμό που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε απόλυτη ασφυξία ρευστότητας. Όμως οι μάσκες σιγά σιγά αρχίζουν να πέφτουν. Ήδη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σας ξεσκεπάζει. Δεν ξέρω κ.κ. συνάδελφοι αν διαβάσατε την αιτιολογική έκθεση. Αλλά εκεί μέσα παραδέχεστε, για πρώτη φορά με ειλικρίνεια, ότι η επιδείνωση όλων των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής.

Μας διαβεβαιώνετε δε ότι και για το 2016 οι συνέπειες του καταστροφικού πρώτου δεκαμήνου της διακυβέρνησής σας, θα συνεχιστούν. Μας το λέτε ξεκάθαρα πως το ΑΕΠ της χώρας το 2014 ήταν στο +0,7%. Το 2015 έπεσε στο 0% και το 2016 θα έχουμε ύφεση 0,7%. Πού είναι λοιπόν τα παράλληλα προγράμματα, πού είναι τα ανώδυνα ισοδύναμα, πού είναι οι ελιγμοί του «αίλουρου κου Φίλη»;

Συζητάτε για το Ασφαλιστικό μόνο στη λογική των μειώσεων, με συνολικές παρεμβάσεις κοινωνικά άδικες και κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα, όσες περικοπές και αν γίνουν, αν δεν περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη, αν δεν προσελκυθούν επενδύσεις και δεν ενισχυθεί η απασχόληση.

Και με το παρόν σχέδιο προϋπολογισμού όπως επεσήμανα δεν προβλέπεται ανάπτυξη ούτε για το 2016. Και η ανεργία, ειδικά των νέων, θα συνεχίσει σε δυσθεώρητα ύψη. Κατά τα λοιπά Υπουργοί σας όπως ο κ. Μάρδας δηλώνουν ανερυθρίαστα, σαν νεόκοποι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν τραγικό λάθος στην ιστορία επιδεικνύοντας δειλία!, τρενάροντας την πλήρη εφαρμογή των μνημονίων!, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική!

Πρώτη φορά αριστερά…

Ή όπως ο κ. Σπίρτζης ο οποίος αφού πρώτα λαΐκισε με τα λεφτά του Ελληνικού λαού, τώρα αφενός αύξησε το εισιτήριο από 1,20 σε 1,40 στις αστικές συγκοινωνίες αφετέρου αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με τον διορισμό των «δικών σας παιδιών» στις διοικήσεις των αστικών συγκοινωνιών.

Δεύτερη φορά αριστερά...

Και σαν κερασάκι στην τούρτα ο Πρωθυπουργός που έρχεται να ζητήσει εθνική συνεννόηση για το ασφαλιστικό... Και άντε τους φώναξε, τι τους είπε; Τους εξέθεσε μήπως την πρόταση του; Όχι! Γιατί; Ή γιατί δεν ήθελε, τότε όμως γιατί τους φώναξε; Ή γιατί δεν έχει; Πολύ πιθανό. Ή τέλος γιατί ο Πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους σε οριζόντιες μειώσεις και απλά μη θέλοντας να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη των δικών του διαπραγματεύσεων, ψάχνει για συνενόχους.

Έτσι, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας φώναξε τους αρχηγούς και με περίσσιο θράσος τους είπε «να μαζευτούμε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες ΜΟΥ!» Μετά τους πρότεινε «Γιατί δεν βγάζουμε ένα κοινό ανακοινωθέν που να λέει ότι δεν θέλουμε μειώσεις συντάξεων;» Ποιος άλλωστε επιθυμεί μειώσεις συντάξεων;

Και το ερώτημα είναι γιατί άραγε ο κ. Τσίπρας ξαφνικά κόπτεται για την εθνική συνεννόηση; Να σας το πω εγώ κ.κ. συνάδελφοι. Γιατί αν τυχόν οι αρχηγοί όλοι ή κάποιοι εξ αυτών «μασήσουν» (στη μαλλιαρή) και πουν «OK» ας υπογράψουμε ένα κοινό ανακοινωθέν ότι δεν θέλουμε μειώσεις μισθών.

Όταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας επιβάλει τις μειώσεις που ήδη έχει προσυμφωνήσει με τους εταίρους θα βγει και θα πει «Κύριοι αποτύχαμε δεν καταφέραμε να μην μειώσουμε τις συντάξεις ΑΛΛΑ δεν απότυχα εγώ ΑΛΛΑ ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που υπογράψαμε ότι δεν θέλουμε μειώσεις άρα η ευθύνη όλων...», λες και όλοι μαζί διαπραγματευτήκαμε.

Αν πάλι οι αρχηγοί δεν υπογράψουν, όπως και συνέβη, τότε πολύ απλά «δεν θα τα έχω καταφέρει γιατί οι άλλοι αρχηγοί δεν με στήριξαν. Αυτοί φταίνε για τις μειώσεις των συντάξεων!» Σε κάθε περίπτωση οι άλλοι θα φταίνε όχι ο κ. Τσίπρας!

Μιλάμε για την μεγαλύτερη πολιτική απάτη των τελευταίων δεκαετιών! Απόδειξη δε του προσχηματικού της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε καν την λεπτότητα να περιμένει πριν προβεί σε ανακοινώσεις. Όπως δηλαδή είθισται να γίνεται όταν πραγματικά επιθυμείς συναινέσεις και συνεργασίες. Δίνεις στην άλλη μεριά χρόνο, ψάχνεις μια δεύτερη ευκαιρία. Ο κ. Τσίπρας αντιθέτως μισή ώρα μετά την συνάντηση των αρχηγών προέβη σε υβριστικές δηλώσεις και δριμύτατη επίθεση εναντίον όλων των πολιτικών αρχηγών, με ένα άκρως διχαστικό διάγγελμα. Κύριε Τσίπρα μ' αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να δημιουργηθούν ούτε συνεργασίες ούτε συναινέσεις!

Πραγματικά αν ο κ. Τσίπρας και οι συμβουλάτορές του ξόδευαν το μισό χρόνο από αυτόν που ξοδεύουν για να εφευρίσκουν τέτοιες μικροπολιτικές απατεωνιές, στο να κυβερνήσουν αυτό το τόπο με όραμα και πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες της. Το απεχθέστερο δε όλων και θεσμικά επικίνδυνο, είναι ότι εμπλέκει σε αυτά τα πολιτικά τερτίπια και τον ΠτΔ.

Ο οποίος ίσως καλοπροαίρετα δεν το σκέφτεται δεύτερη φορά πριν αποφασίσει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα. Αναρωτιέμαι ο ΠτΔ δεν ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει για σταθερότητα και συνεργασίες όταν η χώρα βρισκόταν με το ενάμιση πόδι στο γκρεμό και εκτός ευρώ επί της ουσίας τον Ιούλιο;

Ούτε τον Σεπτέμβριο, αν και θα μπορούσε, δεν συγκάλεσε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών μετά την αποτυχία των διερευνητικών εκλογών και όταν πραγματικά η χώρα χρειαζόταν συναινέσεις για να μην οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Δεν βρήκε λέξη να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις καταστροφικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σε αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που σε ποσοστό πάνω από 70%, ΔΕΝ ήθελε εκλογές, γιατί έβλεπε τα αδιέξοδα που ήρθαν μόλις μετά από δύο μήνες ήρθαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Με μοναδικό κίνητρο την παραμονή σας στην εξουσία:
ΕΥΤΕΛΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
ΔΙΑΛΥΕΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ
ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ
και σε αυτό ψάχνετε σε εμάς συνενόχους και άλλοθι.

Ψάξτε σε άλλες πτέρυγες της βουλής πρόθυμους και «λεβέντες» για το έργο αυτό! Εσείς κύριοι της κυβέρνησης αν πραγματικά θέλετε να κάνετε έστω και την ύστατη στιγμή κάτι χρήσιμο για την χώρα, κάτι πατριωτικό... ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!