3 Μαΐου, 2018

Δεν είναι δυνατόν να νοηθεί μια Ευρώπη χωρίς την ενοποιό δύναμη της Τέχνης

Παρά τις ποικίλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τους ευρωπαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς. Έτσι, μετά από δύο χρόνια εσωτερικών διαδικασιών της ΕΕ, στις οποίες ο υπογράφων είχε ενεργό ρόλο, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Οδηγία που αφορά τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Στο εξής, λοιπόν, οι πλατφόρμες τύπου Netflix και Amazon υποχρεώνονται όχι μόνο να αφιερώνουν το 30% του καταλόγου τους σε ευρωπαϊκά έργα, αλλά και να χρηματοδοτούν, μέσω ενός τέλους, την παραγωγή τους.
Επόμενο, αλλά και σοβαρότερο βήμα για την ενίσχυση των καλλιτεχνών και δημιουργών είναι η Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα. Αισθάνομαι υπερήφανος γιατί, ως εισηγητής της σοσιαλιστικής ομάδας στην Επιτροπή Πολιτισμού, και παρά τις ισχυρές αντιδράσεις που υπήρχαν, πετύχαμε να στηριχτούν τα δικαιώματα τους με μεγάλη πλειοψηφία. Ανάμεσα τους, και το αναφαίρετο δικαίωμα σε μια δίκαιη αμοιβή, που θεωρώ απαραίτητη μέσα στο ομιχλώδες τοπίο του Διαδικτύου.
Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό με τα κράτη - μέλη θα ξεκινήσουν σε μερικές εβδομάδες, μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία και στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Απαιτείται, βέβαια, εγρήγορση και πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, για να είναι το τελικό αποτέλεσμα σύμφωνο με τις προσδοκίες των δημιουργών. Δεν είναι πάντως δυνατόν να νοηθεί μια Ευρώπη χωρίς την ενοποιό δύναμη της Τέχνης, ούτε βέβαια μια Τέχνη χωρίς τους δημιουργούς της.

Δείτε την ανάρτηση:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=438657139926392&set=a.117700935355349.1073741828.100013463285825&type=3&theater