15 Ιουλίου, 2015

Χαρακίδης σε Βαρουφάκη: Διαπραγμάτευση με τα χέρια στις τσέπες

Την έντονη αντίδραση του Βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη προκάλεσαν σχόλια του Κ. Βαρουφάκη, στην την διάρκεια της ομιλίας του κ. Χαρακίδη στη Βουλή, κατά συζήτηση για την συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.).

Την έντονη αντίδραση του Βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη προκάλεσαν σχόλια του Κ. Βαρουφάκη, στην την διάρκεια της ομιλίας του κ. Χαρακίδη στη Βουλή, κατά συζήτηση για την συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ.).

Γελάτε κύριε Βαρουφάκη αλλά με τα χέρια στις τσέπες φτάσατε να χρεοκοπήσετε τη χώρα, να είναι η χώρα σε κατάσταση στάσης πληρωμών, ανέφερε ο κ. Χαρακίδης ως απάντηση σε σχόλια και γέλια από πλευράς του πρώην Υπουργού Οικονομικών που προσπαθούσε να διακόψει τον κ. Χαρακίδη.

Ως προς την συμφωνία στα θετικά της συζήτησης, όπως δήλωσε ο κ. Χαρακίδης, είναι η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν θα ανακληθεί ο νόμος για τις 100 δόσεις.

Το θέμα είχε επισημάνει εντόνως ο κ. Χαρακίδης ρωτώντας τι θα γίνει με αυτό το ζήτημα καθώς δόθηκε ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Επεσήμανε επίσης και την πρόνοια για προκαταβολή 100% των φόρων μιας επιχείρησης θα καταστρέψει και τις τελευταίες επιχειρήσεις που έχουν απομείνει και θα χαθούν θέσεις εργασίας, όπως δήλωσε ο κ. Χαρακίδης.

Τέλος επισήμανε πως το ζητούμενο είναι τα όποια μέτρα να εφαρμοστούν ώστε να αποδώσουν γρήγορα για να βγούμε πιο γρήγορα από το μνημόνιο και να πάμε στις αγορές.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="mV4YbP0x9i0"]

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κ. Χαρακίδη

ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ιστορική στιγμή να ψηφίζουμε το τρίτο μνημόνιο, ένα τρίτο μνημόνιο, για το οποίο η κυβέρνηση επί πέντε μήνες μας έλεγε συνέχεια και κυρίως στον ελληνικό λαό το πόσο σκληρή διαπραγμάτευση έκανε.

Τελικά αποδείχθηκε ότι αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση έγινε με τα χέρια στις τσέπες. Με κατεβασμένα τα χέρια, και όχι μόνο, αλλά με τα χέρια στις τσέπες. Αυτήν την εικόνα είχαμε και από τον Υπουργό μας που διαπραγματευότανε τότε. Μάλιστα να έχει τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση με το χειρότερο τρόπο. Να βρισκόμαστε δηλαδή, γελάτε κύριε Βαρουφάκη, αλλά με τα χέρια στις τσέπες φτάσετε να χρεοκοπήσετε τη χώρα, να είναι η χώρα σε κατάσταση στάσης πληρωμών και αυτό είναι το χειρότερο. Δυστυχώς για εσάς. Δυστυχώς. Να γελάτε με τον εαυτό σας και όχι να γελάτε με αυτά που έχετε κάνει.

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Παρακαλώ, μην αναφέρεστε σε συναδέλφους.

ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Έχει το δικαίωμα να απαντήσει κύριε Πρόεδρε.

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Εντάξει, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε αυτήν την διαδικασία. Ήδη έχει περικοπεί. Παρακαλώ.
ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Εγώ και ο λαός ο υπόλοιπος, την εικόνα που είδαμε, ήταν αυτή με τα χέρια στις τσέπες.
ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Έχετε δίκαιο. Έχετε δίκιο ότι ήταν το χέρι στην τσέπη.

ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Το αποτέλεσμα ήταν αυτό.

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Στην τσέπη μας!
ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Χρεοκοπημένη χώρα, κλειστές οι τράπεζες. Ευχαριστώ πολύ. Αφήστε με να συνεχίσω όμως.

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Συνεχίστε.

ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Εγώ δεν ήμουνα εκεί που κατηγορούσαν τα και τώρα ψηφίζεται.

ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ(Προεδρεύων των Επιτροπών): Μην απαντάτε κύριε συνάδελφε.

ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Κατηγορούνταν οι δύο κυβερνήσεις, οι προηγούμενες διότι ψήφισαν δύο μνημόνια, ότι δεν διαπραγματεύτηκαν. Γι' αυτό ήμασταν απέναντι σε αυτές τις δύο κυβερνήσεις. Βλέπουμε και την τρίτη. Τελικά ήταν προφητικό το πανό του Κ.Κ.Ε. στο Υπουργείο Οικονομικών με τους τρεις πρωθυπουργούς που ψήφισαν ο καθένας από ένα μνημόνιο.

Θέλω λοιπόν να πω, απευθυνόμενος στον κύριο Υπουργό, ότι αρκετά ζητήματα μέσα στη συμφωνία έχουν και θετικό πρόσημο φυσικά, αλλά έχουν και αρνητικό.

Είχα τοποθετηθεί και την προηγούμενη φορά, όσον αφορά στο 100% της προκαταβολής και φέρατε κάποια βελτίωση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, ότι τα μέτρα τα περισσότερα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία αυτή, πλήττουν τις επιχειρήσεις, θα αυξήσουν την ανεργία σε κάθε περίπτωση και το ζητούμενο για αυτή την κυβέρνηση, γι' αυτό το κοινοβούλιο, είναι πως θα μειωθεί η ανεργία, πως θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει και όχι να φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε και τις υπόλοιπες.

Θέλω να ρωτήσω τον Υπουργό, παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να έχουμε την απάντηση σας. Κύριε Υπουργέ, στο 100% της προκαταβολής, συμπεριλαμβάνεται μέσα και τις τράπεζες και καλώς τις συμπεριλαμβάνεται. Θα μας πείτε όμως, όταν την ίδια ώρα είναι σε ισχύ διάταξη για την αναβαλλόμενη φορολογία, πως αυτό θα επιτευχθεί και πρέπει να το γνωρίζουμε.

Επίσης, μπαίνει η ρήτρα και θετικό είναι και το έχω πει πριν, παρόλο που ακούστηκαν και αρνητικές απόψεις, όσον αφορά τα ημιαυτόματα μέτρα περικοπής των δαπανών.

Αυτά τα μέτρα, πρέπει να ξέρετε ότι και στο προηγούμενο Μνημόνιο περιλαμβάνονταν. Ήμουν Δήμαρχος την προηγούμενη περίοδο, προβλεπόταν οποιοσδήποτε Δήμος με το παρατηρητήριο που ξεφεύγει στις δαπάνες του να ενεργοποιούνται μέτρα τα οποία αύξαναν τα τέλη του και δεν έχει γίνει ποτέ. Και πρέπει να πούμε και μία αλήθεια. Ότι τα Μνημόνια που ψηφίσθηκαν πριν και ψηφίζονται σήμερα και είδαμε και από την παρέμβαση τη δική σας, όλοι όσοι τα εισηγούνται, προσπαθούν, επειδή έχουν μέτρα δυσβάσταχτα για τον λαό, να τα αποδομήσουν πριν ψηφισθούν.

Το ζητούμενο όμως είναι, πως ένα Μνημόνιο το οποίο έρχεται εδώ για να ψηφισθεί, πως θα υλοποιηθεί γρηγορότερα, προκειμένου τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, να έχουν την μικρότερη δυνατόν επίπτωση. Γιατί εάν τα μέτρα αποδώσουν γρήγορα, τότε θα βγούμε πιο γρήγορα από το Μνημόνιο και θα πάμε στις Αγορές.

Και κλείνω με το θέμα των εκατό δόσεων. Βλέπουμε ότι βάζετε μέσα και το θέμα των εκατό δόσεων. Αυτό εδώ, μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει; Το να αρθεί, να καταργηθεί αυτός ο Νόμος. Αυτά, τρία εκατομμύρια εννιακόσιες χιλιάδες δεν θα είναι;

Ευχαριστώ.

*Ο Κυριάκος Χαρακίδης είναι βουλευτής Δράμας

15 Ιουλίου 2015