3 Μαρτίου, 2016

«Το Ποτάμι στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Σ/Ν ΥΠΟΙΚ: «Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις»

«Να ευχαριστήσουμε τον κ. Τσακαλώτο για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν μας είπε αυτό που ο κ. Dijsselbloem ξεκάθαρα τόνισε, μετά το δείπνο των δανειστών: ότι δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος για την Ελλάδα» τόνισε o Χάρης Θεοχάρης, εισηγητής του Ποταμιού στο Σ/Ν του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/49 που αφορά στα συστήματα εγγύησης καταθέσεων και θεσμοθετείται το όριο προστασίας των 100.000 € ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα.

Ο κ. Θεοχάρης συνέχισε, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του Υπουργού περί συνέχισης των μεταρρυθμίσεων ακόμα και αν μας χάριζαν όλο το χρέος ακυρώνουν τη μέχρι τώρα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη τραπεζικής ενοποίησης η οποία εξάλλου υπήρξε η βασική επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2014. Στην παρούσα συγκυρία, τόνισε, είναι προφανές ότι η χώρα ευνοείται από το μοίρασμα του χρηματοπιστωτικού κινδύνου μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι είναι μαζεμένοι στη χώρα μας.

«Το Ποτάμι θα παίξει τον εποικοδομητικό του ρόλο στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ώστε να προωθηθούν τα ελληνικά συμφέροντα καθώς η επόμενη συστημική κρίση πρέπει να μας βρει θωρακισμένους. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο μοιράζουμε τον κίνδυνο η κάθε συστημική κρίση θα μας αφορά, ενώ η ομοσπονδιοποίηση σε κάποιο τομέα πολιτικής οδηγεί αναπόφευκτα σε ομοσπονδιοποίηση και σε άλλους τομείς και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα ευρωπαϊκά όργανα», υπογράμμισε.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα, παρά την ανακεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να είναι βαριά τραυματισμένο. Οι σημερινές τιμές των τραπεζικών μετοχών εξακολουθούν να είναι 30-60% μικρότερες των τιμών της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ οι καταθέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στα επίπεδα του Ιουνίου 2015- απόδειξη πως η εμπιστοσύνη δεν έχει επανέλθει. «Αν δεν αρθεί η αβεβαιότητα δεν θα αρθούν τα capital controls» πρόσθεσε, ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ότι η κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα θα επανέλθει μετά από 2-3 χρόνια είπε ότι ο χρόνος αυτός φαντάζει εξωπραγματικός: η κανονικότητα πρέπει να επανέλθει με συντονισμένες κινήσεις μιας υπεύθυνης κυβέρνησης πολύ γρηγορότερα.

Ως προς τις επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου υπογράμμισε ότι το Ποτάμι στηρίζει την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας περί εγγύησης καταθέσεων, τόνισε όμως ότι υπάρχουν σημεία προβληματισμού όπως η κυκλικότητα στον τρόπο τοποθέτησης των διαθέσιμων του ΤΕΚΕ: Τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των καταθέσεων των πολιτών βρίσκονται κατατεθειμένα στις ίδιες τις τράπεζες των οποίων τις υποχρεώσεις υποτίθεται πρέπει να καλύψουν. Αντίστοιχα η τοποθέτηση χρημάτων του ΤΕΚΕ σε κρατικά ομόλογα και repos τη στιγμή που μια κρίση στο ελληνικό χρέος θα οδηγούσε σε κρίση στις τράπεζες, αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας των κεφαλαίων αυτών.

Τέλος, σχολίασε την πάγια τακτική της κυβέρνησης να εισάγει άσχετες τροπολογίες, αλλά και να διορθώνει με κάθε νέο νόμο τα λάθη του ακριβώς προηγούμενου.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/FJFct13suzc--

Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθηνών