10 Ιουνίου, 2015

Απαράδεκτη η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας

Την έντονη δυσαρέσκεια του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» για την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίζεται εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, όπως η ενεργειακή στρατηγική της χώρας, εκφράζει ο βουλευτής Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, με αφορμή το άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου για την Ιθαγένεια, που συζητείται στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου.

Την έντονη δυσαρέσκεια του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» για την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίζεται εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, όπως η ενεργειακή στρατηγική της χώρας, εκφράζει ο βουλευτής Σερρών, κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, με αφορμή το άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου για την Ιθαγένεια, που συζητείται στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου. Όπως υπογραμμίζει, ο κ. Χατζηδημητρίου, η Κυβέρνηση συνεχίζοντας την προσφιλή τακτική της προχειρότητας, προχωρά στη σύσταση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε), σε ένα Νομοσχέδιο που δεν έχει καμία απολύτως συνάφεια με θέματα ενεργειακής πολιτικής και χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης σχεδιασμός και διαβούλευση.

Με τον τρόπο αυτό και ενώ η Κυβέρνηση στην κυριολεξία «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» προκειμένου να εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Ιουνίου, το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους αλλά και την παραδοχή του Π. Λαφαζάνη, θα καταβάλλει 1 εκ. ευρώ για τη σύσταση της εν λόγω εταιρείας. Προκύπτει δε από τα λεγόμενα των κ.κ Λαφαζάνη και Βούτση, ότι η σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό στην Αγιά Πετρούπολη με αντικείμενο την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία.

Αναρωτιόμαστε, αν αποτελεί προϋπόθεση για την πολυδιαφημιζόμενη «προκαταβολή» από τα κέρδη εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου αγωγού, η σύσταση άλλης μίας κρατικής εταιρίας που θα στοιχίσει 1 εκ. ευρώ υπό συνθήκες μάλιστα πρωτοφανούς πιστωτικής ασφυξίας για την ελληνική οικονομία.

Προφανώς, έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάπτυξη: Διόγκωση του κράτους, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με φορείς που θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστική συμβολή (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), προκειμένου να δημιουργηθεί μια εταιρεία που θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογούμενους 1 εκ. ευρώ και η χρησιμότητά της εξαρτάται αποκλειστικά από μια «μελλοντική» συνεργασία με τη Ρωσία της οποίας οι όροι παραμένουν ακόμα άγνωστοι.

*Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου είναι βουλευτής Σερρών

10 Ιουνίου 2015