27 Ιανουαρίου, 2017

Μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα γραφειοκρατίας στην εφαρμογή του νόμου περί ιθαγένειας

Ερώτηση των βουλευτών με το Ποτάμι, Κώστα Μπαργιώτα και Γρηγόρη Ψαριανού

Τον Ιούλιο του 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4332/2015 για την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Με τις διατάξεις του νόμου επανακαθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρουμ Μεταναστών, που ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου 2016, περίπου 131.000 μετανάστες στην Ελλάδα είναι ανήλικοι. Μεγάλο μέρος από αυτούς έχει το δικαίωμα για την απόκτηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, όταν ενηλικιωθεί. Σύμφωνα με το νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών επισήμανε ότι δίνει «το δικαίωμα στους νέους και νέες να ελπίζουν», αλλά καταγγέλλει καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας. Επίσης, κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» της συγκρότησης του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη Διεύθυνση Ιθαγένειας. Ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, αποκάλυψε ότι περίπου 16.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν πάρει ιθαγένεια μετά την ψήφιση του νέου νόμου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι οι αιτήσεις ιθαγένειας μεταναστών δεύτερης γενιάς απείχαν πολύ από την εκτίμηση για 100 με 150 χιλιάδες δικαιούχους.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας-Λάρισας και Γρηγόρης Ψαριανός-Β’ Αθηνών, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: 1) Πόσες αιτήσεις για την απόκτηση ιθαγένειας έχουν υποβληθεί μετά την ψήφιση του ν. 4332/2015 και ποιος είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης των σχετικών αιτήσεων; 2) Πόσες αποφάσεις χορήγησης ιθαγένειας έχουν εκδοθεί, μέχρι σήμερα, κατ’ εφαρμογή του ν. 4332/2015; 3) Ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σχετικές διαδικασίες και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών; 4) Υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της πρόσφατης αποκοπής του χαρτοφυλακίου της ιθαγένειας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το «πέρασμά» του στο Υπουργείο Εσωτερικών;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα γραφειοκρατίας στην εφαρμογή του νόμου περί ιθαγένειας»

Τον Ιούλιο του 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4332/2015 (ΦΕΚ 76/Α/09-07-2015) που αφορά, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφίστηκε, με διευρυμένη πλειοψηφία, 172 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με τις διατάξεις του νόμου επανακαθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, με το νόμο ορίστηκε ότι την ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν:

 -Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 -Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 -Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρουμ Μεταναστών, που ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών στις 18 Δεκεμβρίου 2016, περίπου 131.000 μετανάστες στην Ελλάδα είναι ανήλικοι. Μεγάλο μέρος από αυτούς έχει το δικαίωμα για την απόκτηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, όταν ενηλικιωθεί. Σύμφωνα με το νόμο για την ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς, το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών επισήμανε ότι δίνει «το δικαίωμα στους νέους και νέες να ελπίζουν», αλλά καταγγέλλει καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας. Επίσης, κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» της συγκρότησης του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη Διεύθυνση Ιθαγένειας.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, αποκάλυψε ότι περίπου 16.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς έχουν πάρει ιθαγένεια μετά την ψήφιση του νέου νόμου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι οι αιτήσεις ιθαγένειας μεταναστών δεύτερης γενιάς απείχαν πολύ από την εκτίμηση για 100 με 150 χιλιάδες δικαιούχους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσες αιτήσεις για την απόκτηση ιθαγένειας έχουν υποβληθεί μετά την ψήφιση του ν. 4332/2015 και ποιος είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης των σχετικών αιτήσεων;

2. Πόσες αποφάσεις χορήγησης ιθαγένειας έχουν εκδοθεί, μέχρι σήμερα, κατ’ εφαρμογή του ν. 4332/2015;

3. Ποια είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σχετικές διαδικασίες και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών;

4. Υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της πρόσφατης αποκοπής του χαρτοφυλακίου της ιθαγένειας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το «πέρασμά» του στο Υπουργείο Εσωτερικών;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών