23 Αυγούστου, 2015

Μαζική πλέον η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική Βουλγαρία

Το «κύμα» φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία αποτελεί το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του «Ποταμιού» κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά αποκαρδιωτικοί, καθώς μόνο στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναζητούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να ανοίξουν λογαριασμό ή θυγατρική εταιρία στη Βουλγαρία, έχει τριπλασιαστεί μετά την επιβολή των capital controls και πλέον ανέρχεται στις 150 επιχειρήσεις ανά ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι, πριν την «έκρηξη» της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2010, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία ήταν περίπου 1.500, ενώ σήμερα προσεγγίζουν ήδη τις 14.000. Ο αριθμός δε των εργαζομένων που απασχολούν οι εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχεται περίπου στις 70.000.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει επιτέλους τις αυτονόητες εκείνες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω «αιμορραγία» των επιχειρήσεων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, προς τη γειτονική Βουλγαρία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών και β) τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: «Αμείωτο συνεχίζεται το κύμα φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία»

Η πολύμηνη και ατελέσφορη διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης με τους «θεσμούς», που οδήγησε στον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), επιτάχυναν ακόμα περισσότερο τη μαζική φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική Βουλγαρία, με δραματικές συνέπειες που βιώνει ήδη η πραγματική οικονομία και αγορά. Το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας επισημαίνει ήδη ότι η κατάσταση στην αγορά είναι πλέον τραγική, καθώς εντείνεται ολοένα η ύφεση, αυξάνονται τα «λουκέτα» επιχειρήσεων και η ανεργία, ενώ η πτώση του τζίρου προσεγγίζει πλέον το 80%. Ήδη πολλές επιχειρήσεις χορηγούν άδειες άνευ αποδοχών στους εργαζομένους τους με τις απολύσεις να αποτελούν πλέον φυσικό επακόλουθο της οικονομικής αβεβαιότητας.

Μέσα στο δυσμενές αυτό οικονομικό κλίμα, χιλιάδες είναι πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, που «μεταναστεύουν» μαζικά προς τη γειτονική Βουλγαρία. Οι αριθμοί είναι πραγματικά αποκαρδιωτικοί. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο αριθμός των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη που αναζητούν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να ανοίξουν λογαριασμό ή θυγατρική εταιρία στη Βουλγαρία, έχει τριπλασιαστεί μετά την επιβολή των capital controls και πλέον ανέρχεται στις 150 επιχειρήσεις ανά ημέρα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι 1000 – 2000 ελληνικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις με έδρα τη Θεσσαλονίκη κατέφυγαν στη Βουλγαρία κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των capitalcontrols, ενώ ο αριθμός των ελληνικών εταιριών που θα μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία ενδέχεται να φτάσει τις 60.000 με τις εκτιμήσεις αυτές να προκαλούν αίσθηση ακόμα και στα βουλγαρικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για την οικονομία της αγοράς που εδρεύει στη Σόφια, πριν την «έκρηξη» της ελληνικής οικονομικής κρίσης το 2010, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία ήταν περίπου 1.500, ενώ σήμερα προσεγγίζουν ήδη τις 14.000. Ο αριθμός δε των εργαζομένων που απασχολούν οι εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχεται περίπου στις 70.000.

Ο κυριότερος παράγοντας που έχει αναδείξει τη γειτονική Βουλγαρία σε πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, δεν είναι άλλος από το σταθερό φορολογικό σύστημα που ισχύει εκεί κατά τα τελευταία επτά έτη και χαρακτηρίζεται από χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με την εξαντλητική φορολόγησή τους που ισχύει στη χώρα μας.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει επιτέλους τις αυτονόητες εκείνες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω «αιμορραγία» των επιχειρήσεων, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, προς τη γειτονική Βουλγαρία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που μετέφεραν την έδρα τους στη γειτονική Βουλγαρία τόσο από την αρχή του έτους όσο και μετά την επιβολή των capitalcontrols, με βάση τα στοιχεία που τηρεί η Ελληνική Πολιτεία;

2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί το «κύμα» φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων προς γειτονικές χώρες και ποια κίνητρα θα προσφέρει προκειμένου να «επαναπατριστούν» οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους εκτός ελληνικών συνόρων;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου – Σερρών

18 Αυγούστου 2015