8 Δεκεμβρίου, 2015

Τι γίνεται με τις προμήθειες των τραπεζών;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει η σταδιακή «χαλάρωση» και η τελική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), μετά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ζητούν να μάθουν οι βουλευτές Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς και Χάρης Θεοχάρης με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών.

Η επιβολή των capital control ανάγκασε τους πολίτες, που θέλουν να μεταφέρουν ποσά άνω του εβδομαδιαίου ορίου, να το κάνουν είτε μέσω του γκισέ των τραπεζών, είτε ηλεκτρονικά. Τα ποσά των προμηθειών που παίρνουν οι τράπεζες, κυρίως όταν οι μεταφορές χρημάτων γίνονται από τα γκισέ των υποκαταστημάτων και αφορούν εμβάσματα προς άλλη τράπεζα της Ε.Ε., παραμένουν υψηλά.

Παράλληλα, οι βουλευτές διερωτώνται αν υπάρχει διάλογος και ποια τα αποτελέσματά του ανάμεσα στο Υπουργείο, την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) και τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί τόσο το κόστος προμήθειας των τραπεζών για πολίτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις διατραπεζικές τους συναλλαγές, όσο και να επανεξεταστεί η τιµολογιακή πολιτική των τραπεζών για τις προμήθειες από την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για αγορές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Προμήθειες τραπεζών για διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων και χρήσης καρτών.

Κύριε Υπουργέ,

Η επιβολή των capital controls ανάγκασε τους πολίτες που θέλουν να μεταφέρουν ποσά άνω του εβδομαδιαίου ορίου να το κάνουν μέσω τραπεζών, είτε μέσω του γκισέ είτε ηλεκτρονικά. Παρ’ όλα αυτά, τα ποσά των προμηθειών που παίρνουν οι τράπεζες, κυρίως όταν οι μεταφορές χρημάτων γίνονται από τα γκισέ των υποκαταστημάτων και αφορούν εμβάσματα προς άλλη τράπεζα της Ε.Ε., παραμένουν υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, για μεταφορές ποσών έως 5.000 ευρώ από κατάστημα, ένας πολίτης θα πληρώσει από 5 έως και 27 ευρώ προμήθεια ανάλογα με την τράπεζα στην οποία θα δώσει εντολή για μεταφορά εμβάσματος. Την ίδια στιγμή που οι ίδιες τράπεζες στην Κύπρο χρεώνουν από μηδέν έως 12 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμήθειες αυτές αφορούν εμβάσματα σε ευρώ και για τράπεζες εντός της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός όμως από τους απλούς πολίτες που αναγκάζονται να κάνουν μεταφορές ποσών μόνο μέσω τραπέζης, μεγάλο πρόβλημα έχουν και οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρειάζεται να στέλνουν εμβάσματα πιο συχνά. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει ζητήσει χαλάρωση των τραπεζικών χρεώσεων για τις εμπορικές συναλλαγές πάνω από δύο μήνες. Η ΕΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της στα τέλη Σεπτέμβρη, αναφέρει πως το κόστος των προμηθειών είναι συνήθως δυσανάλογο του εμβάσματος και πως θα έπρεπε να μειώνεται ανάλογα όσο αυξάνεται ο όγκος των υποχρεωτικών εμβασμάτων λόγω capital control. Σημειώνουν επίσης ότι παρόλο που οι χρεώσεις των τραπεζών για συνήθεις συναλλαγές υπάρχουν αναρτημένες σε καταλόγους στο διαδίκτυο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι πραγματικές χρεώσεις διαφέρουν.

Τέλος, δεδομένου ότι έχει υπάρξει μεγάλη αύξηση της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών την περίοδο αυτή και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σχετική ευρωπαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει πλαφόν στις προμήθειες τις οποίες υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις λιανικής για τις αγορές μέσω καρτών, είναι κρίσιμο να ενημερωθούμε για τις προθέσεις σας για την μείωση αυτών των χρεώσεων, κίνηση η οποία θα μείωνε τα κόστη για τις επιχειρήσεις και θα είχε δυνητικό όφελος για τους καταναλωτές.

Κατόπιν των ανωτέρω:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσει η σταδιακή «χαλάρωση» και η τελική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), μετά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

2. Ειδικότερα όσον αφορά στις επιχειρηματικές συναλλαγές, ποιος είναι ο σχεδιασμός για διευκόλυνσή τους εντός του πλαισίου των capital controls;

3. Υπάρχει διάλογος και ποια τα αποτελέσματα αυτού, μεταξύ του Υπουργείου, της ΤτΕ και των εμπορικών Τραπεζών όσον αφορά στην πολιτική χρέωσης προμηθειών για διατραπεζικές συναλλαγές, με σκοπό τη μείωση του κόστους για πολίτες και επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας τόσο δυσχερούς περιόδου όσο αυτή που διανύουμε;

4. Τέλος, υπάρχει διάλογος και ποια τα αποτελέσματα αυτού, μεταξύ του Υπουργείου, της ΤτΕ και των εμπορικών Τραπεζών όσον αφορά την επανεξέταση της τιµολογιακής πολιτικής τους στις χρεώσεις για τις επιχειρήσεις από την χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για αγορές;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθήνας
Χάρης Θεοχάρης - Β’ Αθήνας