13 Σεπτεμβρίου, 2015

Οι προτάσεις μας για τη μεταναστευτική πολιτική

(Άκρο)δεξιά γέρνει η κυβέρνηση – όχι το Ποτάμι.

«Η πρόταση που κάνει το Ποτάμι θα δώσει ιθαγένεια σε πολύ περισσότερα παιδιά μεταναστών αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν σε μια συντηρητική και ξεπερασμένη για την Ευρώπη ρύθμιση». Αυτό υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας πρόσφατα στον ΣΚΑΙ σχετικά με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που συζητείται στην Βουλή. Αυτή θα μπορούσε να είναι και η συνοπτική απάντηση στο δισέλιδο άρθρο του Δημήτρη Αγγελίδη με τίτλο «Το Ποτάμι εκβάλλει ολοένα και πιο…δεξιά».

Αλλά επειδή οι αναγνώστες της «Εφημερίδας των Συντακτών» θα θέλουν ίσως να κινηθούν και πέρα από τους τίτλους, ας συγκρίνουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης και του Ποταμιού.

Η πρόταση της κυβέρνησης λέει ότι απαιτούνται 11 χρόνια παραμονής των γονέων στην Ελλάδα, προκειμένου το παιδί να αποκτήσει ιθαγένεια όταν γραφτεί στην Α' Δημοτικού (τα έντεκα χρόνια δικαιολογούνται καθότι υπάρχει η εκτίμηση ότι διαφορετικά ο νόμος θα απορριφθεί από το ΣτΕ). Πρακτικά δηλαδή -σύμφωνα πάντα με την πρόταση της κυβέρνησης- οι γονείς ενός παιδιού που θέλει ιθαγένεια, πρέπει να είναι νόμιμα στη χώρα πέντε χρόνια πριν γεννηθεί το παιδί.

Η πρόταση του Ποταμιού διατηρεί τα 11 χρόνια, αλλά τα προσμετρά από τη γέννηση του παιδιού και με μόνη προϋπόθεση κατά τη γέννησή του να είναι νόμιμη η παραμονή στη χώρα του ενός εκ των δύο γονιών (όχι και των δύο).

Αν και το άθροισμα των απαιτούμενων χρόνων για τους γονείς είναι το ίδιο και στις δύο προτάσεις, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η πρόταση του Ποταμιού καλύπτει περισσότερες οικογένειες, καθότι δεν απαιτεί πέντε χρόνια νομιμότητας πριν τη γέννηση του παιδιού. Επιπλέον, δίνει το κίνητρο της συμμετοχής των παιδιών στη σχολική κοινότητα – δηλαδή στον κόσμο των παιδιών στην Ελλάδα.

Η ιθαγένεια, σύμφωνα με τη δική μας πρόταση, δεν είναι ένα έπαθλο που παίρνει το παιδί για τον 5ετή πρότερο έντιμο βίο των γονέων του πριν ακόμα γεννηθεί... Δεν είναι καν το έπαθλο της ανταπόκρισης σε μια δοκιμασία «ειδικά για ξένους»... Είναι η επιβεβαίωση ότι και για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες, ισχύει ό,τι ακριβώς για κάθε ελληνόπουλο: η υποχρεωτική εκπαίδευση. Τόσο απλό, τόσο καθαρό και τόσο δίκαιο. 

Το Ποτάμι πάντως σε κάθε περίπτωση έχει ξεκαθαρίσει ότι, ακόμη και αν δεν γίνει δεκτή η δική του πρόταση, θα ψηφίσει τον νέο νόμο, όπως άλλωστε τον ψήφισε στη σχετική επιτροπή της Βουλής. «Η “δεύτερη γενιά” μεταναστών ΔΕΝ είναι μετανάστες» είπαμε και σε αυτή τη θέση θα επιμείνουμε.

Κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα αναρωτηθεί λοιπόν «και τι είναι όλα αυτά που διαβάζουμε για συντηρητική στροφή του Ποταμιού, που καταψηφίζει το νόμο για την ιθαγένεια;».

Είναι, αγαπητοί μας φίλοι, η επικοινωνιακή καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καλύψει τη συντηρητική του θέση και ταυτόχρονα να βγάλει λάδι του ακροδεξιούς συμμάχους ΑΝ.ΕΛΛ., μέσω της λογικής ότι «υπάρχουν και άλλοι που συμφωνούν με τους Καμμένους μας».

Η πραγματικότητα όμως δεν αλλάζει, επειδή κάποιοι είναι ωραίοι στις δικαιολογίες και τα ψέματα.