23 Φεβρουαρίου, 2016

«Αναγκαία η καταβολή της χρηματοδότησης σε ιδιωτικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς»

Την καθυστέρηση της καταβολής των οφειλόμενων ποσών από τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ), αναδεικνύουν με κοινή ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).

Λόγω της εξαντλητικής γραφειοκρατικής διαδικασίας και της γνωστής αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου να εκτελέσει έγκαιρα τις αποφάσεις και τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά και λόγω της κακής διαχείρισης από κάποιους αναδόχους, δεν έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα ποσά που ανέρχονται στο 30% επί του συνόλου και που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τον Δεκέμβριο 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται εργαζόμενοι, αναμένεται να αποδεσμευθεί μόνο μέρος της χρηματοδότησης που αντιπροσωπεύει το 15 με 20% των δομών και δεν αφορά ωφελούμενες μητέρες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δομές αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης και όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους όπως φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών.

Το Ποτάμι ρωτά τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καταβληθεί η α’ δόση της χρηματοδότηση προς τους αναδόχους φορείς και δομές, πότε θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις και με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί το υπάρχον καθεστώς ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και ανισότητες μεταξύ των ωφελούμενων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση ιδιωτικών και δημόσιων παιδικών σταθμών».

Μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που στόχο έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην επαγγελματική ζωή μέσα από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας για τα παιδιά τους, χρηματοδοτούνται δημοτικές αλλά και ιδιωτικές δομές παιδικής φροντίδας (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ). Φέτος, για πρώτη χρονιά η χρηματοδότηση προέρχεται από 3 πόρους: α) το Ε.Π. ΑΝΑΔ ΔΒΜ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) τα Περιφερειακά ΕΠ και γ) Εθνικούς Πόρους, ενώ κάθε ωφελούμενη μητέρα κατανέμεται με βάση το αν βρίσκεται πάνω από το όριο της φτώχειας, οπότε χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΑΔ, ή κάτω από το όριο της φτώχειας, οπότε χρηματοδοτείται από τα ΠΕΠ.
Η διαδικασία αποδέσμευσης των ποσών προβλέπεται να γίνει σε 4 δόσεις και η πρώτη δόση θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί με την ολοκλήρωση του 30% του φυσικού αντικειμένου, η οποία ήταν τον Δεκέμβριο 2015. Λόγω όμως της εξαντλητικής γραφειοκρατικής διαδικασίας και της γνωστής αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου να εκτελέσει έγκαιρα τις αποφάσεις και τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά και λόγω της κακής διαχείρισης από κάποιους αναδόχους, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη ροή της χρηματοδότησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται εργαζόμενοι, στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου αναμένεται να αποδεσμευθεί μόνο η χρηματοδότηση που προέρχεται από το ΕΠΑΝΑΔ. Αυτή αντιπροσωπεύει το 15 με 20% των δομών και δεν αφορά ωφελούμενες μητέρες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι σε ιδιωτικούς και δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημόσια και ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ να αγωνιούν για τα δεδουλευμένα τους που, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και τους 9 μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπρόσθετα, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης και όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους, φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, δεν έχουν υπογραφεί καν οι σχετικές συμβάσεις παρόλο που το πρόγραμμα ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Επειδή οι ιδιωτικοί και δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στηρίζουν την μέση ελληνική οικογένεια,
Επειδή το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση» εδώ και χρόνια προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στις ωφελούμενες μητέρες και διασφαλίζει την ουσιαστική ισότητα στην αγορά εργασίας,

Επειδή τα προβλήματα στη ροή της χρηματοδότησης απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων ιδιωτικών και δημόσιων δομών παιδικής φροντίδας και την επιβίωση των εργαζομένων τους,

ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να προχωρήσει άμεσα η καταβολή της α’ δόσης χρηματοδότησης προς τις δομές και φορείς, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους;
2) Πότε αναμένεται να καταβληθούν οι υπόλοιπες δόσεις της χρηματοδότησης;
3) Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε την ομαλή ροή της χρηματοδότησης από όλες τις πηγές (ΕΠΑΝΑΔ, ΠΕΠ και Εθνικοί Πόροι), ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και άνιση μεταχείριση δομών και μητέρων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ – Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ