23 Φεβρουαρίου, 2016

«Η κλωστική κάνναβη και η ατολμία των υπουργών»

Για ποιο λόγο διστάζουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης να υπογράψουν την απόφαση, με την οποία θα επιτραπεί η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, ζητά να μάθει ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Αμυράς αναφέρει ότι ο νόμος 4139/2013, βάσει του οποίου εξαιρείται η κλωστική κάνναβη από τα ψυχοτρόπα φυτά, ψηφίστηκε πριν από 3 χρόνια ανοίγοντας το δρόμο για την καλλιέργειά της και στην Ελλάδα. Ωστόσο, ουδείς υπουργός έως σήμερα τόλμησε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Ο κ. Αμυράς αναφέρει επίσης, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που θα καλλιεργηθεί κλωστική κάνναβη στη χώρα μας, καθώς αυτό συνέβαινε έως το 1957 όταν μεγάλο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης στηριζόταν σ’ αυτή. Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι μόνο στην Τρίπολη λειτουργούσαν πάνω από 20 εργαστήρια μεταποίησης της κλωστικής κάνναβης.

Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία εκμεταλλεύονται ήδη τα πλεονεκτήματα της κλωστικής κάνναβης, καλλιεργώντας πάνω από 140 χιλιάδες στρέμματα, αποφέροντας κέρδη πολλών εκατομμυρίων στην οικονομία τους.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Αμυράς διερωτάται για ποιο λόγο η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να μπει σε μια αγορά τόσο προσοδοφόρα και ζητά να μάθει πότε υπολογίζεται να είναι εφικτή η καλλιέργειά της και στη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
2. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Πότε θα μπορέσει επιτέλους να καλλιεργηθεί η κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα;

Κύριοι Υπουργοί,

Από το 1990 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) με την οδηγία 1308/1990 κατέστησε νόμιμη την καλλιέργεια της κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία το εκμεταλλεύτηκαν καλλιεργώντας συνολικές εκτάσεις 140 χιλιάδων στρεμμάτων.

Τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης μπορούν να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά και να ανταγωνιστούν επάξια τα προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας με ιδανικές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργειά της. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα καλλιεργήσουμε κλωστική κάνναβη στη χώρα μας. Μέχρι το 1957 οπότε και απαγορεύτηκε η καλλιέργειά της, ένα μεγάλο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης στηρίζονταν στην κλωστική κάνναβη. Μόνο στην Τρίπολη υπήρχαν πάνω από 20 εργαστήρια μεταποίησης!

Με την ψήφιση του ν.4139/2013 που εξαιρεί την κλωστική κάνναβη από τα ψυχοτρόπα φυτά, άνοιξε - θεωρητικά - ο δρόμος για την καλλιέργειά της στην Ελλάδα έπειτα από 56 χρόνια. Όμως, έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την ψήφιση του νόμου και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική ΚΥΑ με το ρυθμιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα μπορεί κάποιος να καλλιεργεί την κλωστική κάνναβη και να εμπορεύεται τα προϊόντα της.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αντίστοιχη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωνε ότι στις 11.09.2015 συστάθηκε ομάδα εργασίας (9 μέρες προ των εκλογών δηλαδή) η οποία θα εξετάσει την υλοποίηση δοκιμαστικής καλλιέργειας, τη διερεύνηση του κόστους καλλιέργειας και των απαιτούμενων ελέγχων καθώς και τη δημιουργία ενός εφαρμοστικού θεσμικό πλαίσιο. Η ομάδα εργασίας στους 3 μήνες από τη σύστασή της έχει συνεδριάσει 2 φορές και όπως γνωστοποιείται έχει ήδη υποβάλει προτάσεις και σχόλια για το προσχέδιο ΚΥΑ του οποίου η σύνταξη ξεκίνησε το 2013!

Τέλος, για την καλλιέργεια ποικιλιών του είδους Cannabis sativa L. (κλωστική κάνναβη), απαιτούνται ειδικοί πιστοποιημένοι σπόροι των οποίων η περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα ξεπερνά το 0,2%. Οι συγκεκριμένοι σπόροι θα πρέπει να αποκτηθούν είτε από κάποια χώρα της Ε.Ε., που ήδη καλλιεργεί κλωστική κάνναβη, είτε από κάποια τρίτη χώρα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί η υπ’ αριθμόν 225021/31-03-2003 ΚΥΑ η οποία ρυθμίζει την εμπορία των σπόρων σποράς ελαιούχων και κλωστικών φυτών καθώς δεν συμπεριλαμβάνει το εν λόγω είδος κλωστικής κάνναβης.

Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Δεδομένου ότι η θητεία της ομάδας εργασίας που συστάθηκε στις 11.09.2015 για να εισηγηθεί το περιεχόμενο της απαραίτητης ΚΥΑ έχει οριστεί για ένα χρόνο, πότε υπολογίζετε να έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί το σχέδιο της ΚΥΑ;

2. Πώς δικαιολογείται αυτή η τριετής καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και η τροποποίησης άλλης ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί επιτέλους η καλλιέργεια κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης ξανά στην Ελλάδα;

3. Υπάρχει σχέδιο για τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας ΚΥΑ που ρυθμίζει την εμπορία των σπόρων σποράς ελαιούχων και κλωστικών φυτών ώστε να περιλαμβάνει και τους σπόρους σποράς κλωστικής κάνναβης;

4. Υπάρχει κάποιο πλάνο για πειραματικές καλλιέργειες από τις οποίες θα αποκομιστεί η απαραίτητη γνώση για το είδος των ποικιλιών που μπορούν να καλλιεργηθούν και τις αποδόσεις που θα αποφέρουν;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς - Β’ Αθήνας