17 Δεκεμβρίου, 2018

Αλλεπάλληλες απώλειες μετρούν φέτος οι αγρότες στην Κρήτη

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηράκλειου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την χθεσινή χαλαζόπτωση στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ο πρωτογενής τομέας του νησιού βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας αφού για ακόμα μια φορά οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σημειώνοντας ότι το 2018 υπήρξε μια από τις χειρότερες χρονιές για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης (ανομβρία, ξηρασία, δάκος).

Ο κ.Δανέλλης τονίζει την ανάγκη για άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Χαριστική βολή η καταστροφική χαλαζόπτωση για την ελαιοπαραγωγή»

Τεράστιες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε η χαλαζόπτωση που συνέβη χθες τα ξημερώματα σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν ευρύτερα την Κρήτη, ωστόσο οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στο νομό Ηρακλείου με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση όσοι παραγωγοί δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν την ελαιοκομιδή.

Η κατάσταση των παραγωγών είναι δραματική, αφού για πολλοστή φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, χωρίς να υπάρχει καμία προστασία ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται πολλές και μεγάλες ζημιές στις σοδειές τους. Συγκεκριμένα το 2018 υπήρξε μια από τις χειρότερες χρονιές για τον αγροτικό κόσμο του νησιού αφού κατά τη διάρκεια του έτους οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν αρχικά την ανομβρία, μετέπειτα τη ξηρασία, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες του δάκου.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο ήδη μειωμένο εισόδημα των παραγωγών λόγω της φορολογίας, του αυξημένου κόστους παραγωγής και τη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κάλυψη των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Δεδομένου ότι αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν φέρει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου, αλλά και των λοιπών περιοχών του νησιού, οι οποίοι ζητάνε άμεση καταγραφή των ζημιών και την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Δεδομένοι ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των αγροτών.

Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να προβεί στην άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών προκειμένου να υπάρξει η κατά το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου