«Τον Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες αξίζανε στο χρηματιστήριο πάνω από 31 δις ευρώ, τώρα τον Νοέμβριο του 2015 κάτω από 750 εκατ. ευρώ λόγω της τραγικής διαπραγματευτικής σας πολιτικής»
Τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου.
Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε αρχικά στο αμηχανία του να είναι ειδικός αγορητής σε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που καταδεικνύουν την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική κυρίως του δίδυμου Τσίπρα – Βαρουφάκη με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και τα προβλήματα που επέφεραν στην οικονομία της χώρας.
Τις δικές τους ευθύνες έχουν βέβαια τα πάλαι ποτέ δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αλλά τα «μοναδικά» επιτεύγματα της κυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ αυτούς τους 9 μήνες, ανταγωνίζονται επάξια και ξεπερνούν προς το χειρότερο την πολιτική τους.
Ο Ιάσονας Φωτήλας έκανε ειδική αναφορά στην οπισθοδρομική ρύθμιση της ΠΝΠ του άρθρου 12 που αλλάζει τον τρόπο εκλογής των Πρυτάνεων. Σαν αποτέλεσμα τα ελληνικά πανεπιστήμια κλείνονται στον εαυτό τους και δεν θα παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις με τις παραιτήσεις των ελλήνων πανεπιστημιακών να διαδέχονται η μία την άλλη.
Καταλήγοντας, ο βουλευτής Αχαΐας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρεί πως γλιτώνει την κριτική λόγω των εσωκομματικών αδυναμιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που άλλωστε δικαιώνει το Ποτάμι για την κριτική που ασκούσε και σε αυτήν ως μέρους του παλιού πολιτικού συστήματος. Το Ποτάμι όμως δεν μπορεί να δεχτεί την Ελλάδα της απομόνωσης και της κατάλυση της δημοκρατίας γι’ αυτό και καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Ειλικρινά, αισθάνομαι αμήχανα που είμαι ειδικός αγορητής σε ένα νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά δώδεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ίσως τις περισσότερες συγκεντρωμένες ΠΝΠ σε ένα νόμο. Πράγματι, ποιος θα το πίστευε, ότι η κυβέρνηση της πρώτης και δεύτερης φοράς αριστεράς, θα έφερνε για ψήφιση σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου, όσες ΠΝΠ δεν έχουν έρθει ποτέ;!
Ποιοι; Εσείς! Που όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσατε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για "κατάλυση του κοινοβουλίου" για "χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα" και "Τσολάκογλου". Μιλούσατε για διαδικασίες κατάλυσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις.
Που είχατε αρνηθεί να ψηφίσετε ΠΝΠ που αφορούσαν:
-την καταβολή των χρημάτων για την μεταφορά των μαθητών
-την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
-τον οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ
-μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ
- νομοτεχνικές βελτιώσεις για πληρωμή υπερωριών σε εργαζόμενους
- τη νομοτεχνική βελτίωση για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στους αποφοίτους κολεγίων.
Και άλλα πολλά…
Εσείς που σκίζατε τα μνημόνια και αποχωρούσατε κραυγάζοντας από τις επιτροπές και την ολομέλεια, δεν ντρέπεστε να έρχεστε σήμερα και να ζητάτε συναίνεση για Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μάλιστα είχαν εκδοθεί και πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου;!
Μάλλον αυτές οι αριστερές οι ΠΝΠ είναι καλές και ηθικές, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες…
Τώρα ξαφνικά όλα είναι δικαιολογημένα.
Κύριε Καμμένο, μάλλον τον ξεχάσατε τον Τσολάκογλου;
Αλλά δεν είναι μόνο το είδος του νομοθετήματος κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, είναι και το περιεχόμενό του!
Κυρώνουμε εκ νέου, τα αποτελέσματα της αδιαμφισβήτητα εξαιρετικά πετυχημένης διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη.
Της διαπραγμάτευσης, που μας οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών.
Εκείνης της μοιραίας βραδιάς, που πανηγύριζε στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου σύσσωμη η τότε Κυβέρνηση, περήφανη για την φοβερή της επιτυχία. Να κλείσει τις τράπεζες και να βάλει σε κίνδυνο τα χρήματα του ελληνικού λαού…
Εξαιτίας, αυτής της σχιζοφρενικής και επικίνδυνης διαπραγμάτευσής, 5 μήνες μετά, ελληνική η οικονομία μετράει ακόμα τις πληγές της.
Που μετά το δημοψήφισμα παρωδία, αναγκαστήκατε παρακαλώντας να δεχτείτε μια συμφωνία πολύ χειρότερη από την αρχική που απορρίψατε, τη συμφωνία Γιούνκερ.
Και γι’ αυτή τη δραματική κατάσταση είστε αποκλειστικά ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΣΕΙΣ. ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ!
Και να τελειώσουμε επιτέλους με το παραμύθι ότι δήθεν για όλα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι εσείς.
Φυσικά ευθύνη έχουν τα πάλαι ποτέ δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, συνολικά για την κατάσταση που έφτασε η χώρα,
αλλά πιστέψτε με, τα μοναδικά επιτεύγματα σας αυτούς τους 9 μήνες, σας κάνουν να τους ανταγωνίζεστε επάξια!
Όμως εδώ προκύπτει και ένα δεύτερο ζήτημα:
είτε είσαστε εντελώς άσχετοι από διαπραγμάτευση και διεθνείς συσχετισμούς και πουλήσατε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον ελληνικό λαό, ότι τάχα θα διαπραγματευόσασταν καλύτερα γιατί οι προηγούμενοι ήταν υποχωρητικοί στις αιτιάσεις των δανειστών,
Είτε πράγματι είχατε σχέδιο να καταστρέψετε το τραπεζικό σύστημα.
Πολλά στελέχη σας το έχουν ομολογήσει… ότι εσκεμμένα έγινε η τραπεζική αργία…
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ο μέγας διαπραγματευτής κ. Βαρουφάκης είχε πει σε ανύποπτο χρόνο το 2013 σε άρθρο του με τίτλο «Να αφελληνιστούν!» πως «Ο αφελληνισμός των τραπεζών είναι η μόνη βιώσιμη λύση».
Και αυτό πράγματι το πετύχατε μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
Με τις απανωτές επιτυχίες σας οδηγήσατε στον αφελληνισμό των τραπεζών αλλά και στη δραματική συρρίκνωσή τους.
Σήμερα που μιλάμε, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα έχει περιοριστεί στο 26,5%, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Δημόσιο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου 73,5% ελέγχουν πλέον ξένοι ιδιώτες επενδυτές, τα γνωστά σε όλους μας hedge funds.
Αυτά που ο κ. Τσίπρας ήθελε, προεκλογικά μόνο, να κρατήσει μακριά από τη χώρα.
Και τα hedge funds ξέρετε, δεν αγόρασαν μετοχές των ελληνικών τραπεζών και κόκκινα δάνεια επειδή ξαφνικά μας αγάπησαν!
Μπήκαν στις αυξήσεις των τραπεζών γιατί προσδοκούν να βγάλουν κέρδη από τα «κόκκινα» δάνεια.
Κύριες και κύριοι της κυβέρνησης
Δεν δώσατε μόνο τα κλειδιά των σπιτιών στις τράπεζες.
Ακόμα χειρότερα: τα δώσατε σε κερδοσκοπικά hedge funds!
Εσείς, η κυβέρνηση της δεύτερης φοράς αριστεράς.
Τα καταφέρατε τόσο περίφημα που αναλογιστείτε το εξής:
Τον Ιούνιο του 2014 η συνολική αξία των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο έφτανε τα 37 δις ευρώ ενώ σήμερα αξίζουν λιγότερο από 750 εκατ. ευρώ.
Τα 15 δις αναγκών της παρούσας ανακεφαλαιοποίησης είναι σχεδόν αποκλειστικό κατόρθωμα δικό σας.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2015 οι Ελληνικές τράπεζες είχαν ανακοινώσει 74,5 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μετά τα πρόσφατα test, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίζονται πλέον σε 107 δις ευρώ.
Πράγματι πολύ ακριβά μας κόστισε η βαρουφακική «αξιοπρεπής διαπραγμάτευση», με τη πλήρη στήριξη βέβαια του Πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης.
Τα κυβερνητικά διαπραγματευτικά πειράματα όμως, δεν σταματούν στην οικονομία.
Εκτός από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, δημιουργείτε σιγά σιγά και μια στρατιά σκιωδών συμβούλων.
Στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι «Με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (Κυ.Σ.Οι.Π) μπορεί να ανατίθεται απευθείας έργα κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας 3 μηνών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά η νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (Ε.Μ.Σ) την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων»
Αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, συμφέροντα, σύμβουλοι και φίλοι Υπουργών που πληρώνονται από τον ελληνικό λαό….
Ο κ. Βαρουφάκης έφυγε από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ξένοι σύμβουλοι απ ότι φαίνεται παραμένουν.
Ο κ. Θεοχάρης σας έχει κάνει δύο γραπτές ερωτήσεις, ζητώντας σας στοιχεία για το θέμα. Καμία απάντηση δεν του δόθηκε απ’ ότι μαθαίνουμε.
Υπάρχει κάτι που κρύβετε κ. Τσακαλώτο; Θέλετε να προστατέψετε τον προκάτοχό σας;
Σκοπεύετε να απαντήσετε και να ενημερώσετε την εθνική αντιπροσωπεία, για το ζήτημα αυτό;
Όμως η ανευθυνότητά σας δεν σταματάει εκεί.
Συνεχίζεται και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Με το άρθρο 8 παρατείνεται εκ νέου η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μίσθωσης/ναύλωσης πλωτών μέσων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.
Πράγματι είναι έκτακτη ανάγκη το πρώτο τρίμηνο. Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, παύει πλέον να είναι έκτακτη, γίνεται τακτική ανάγκη.
Και όμως, συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε ερασιτεχνικά το προσφυγικό θέμα.
Μετράμε τόσους θανάτους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και εσείς συνεχίζετε στο ίδιο μοτίβο.
Στη παράγραφο 4 του άρθρου 9 προβλέπεται η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τις σχολικές καθαρίστριες, αν δεν καλύπτονται οι ανάγκες των σχολικών μονάδων ανά Δήμο από το υπάρχον προσωπικό.
«Απρόβλεπτες ανάγκες» για την κυβέρνηση είναι: οι σχολικές καθαρίστριες, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, οι αναπληρωτές καθηγητές!
Μας εντυπωσίασε εδώ η βιασύνη σας να καλύψετε τις ανάγκες των σχολικών μονάδων σε προσωπικό καθαριότητας τη στιγμή που βρισκόμαστε τέλη Νοεμβρίου και ακόμα σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν προβλήματα σε καθηγητές και δασκάλους. Σας το χαμε πει άλλωστε εδώ και μήνες ότι χρειάζεται έγκαιρος προγραμματισμός για την πλήρωση των κενών στην εκπαίδευση αλλά εσείς, μέσω τότε του κ. Βαρουφάκη, απορρυθμίζατε πλήρως την ελληνική οικονομία οδηγώντας την στα βράχια.
Αλήθεια, θα υπήρχε ο λόγος για ΠΝΠ αν η κυβέρνηση έκανε στοιχειωδώς τη δουλειά της και σε αυτόν τον τομέα;
Και αποτελεί βέβαια ειρωνεία ότι καλούμαστε να ψηφίσουμε για αυτήν τη διάταξη λίγες μέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την υπογραφή 165 ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτηρίων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Είναι το γνωστό παλαιοκομματικό μοτίβο. Προσλαμβάνουμε καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών, τις μεταφέρουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και πιέζουμε το σύστημα με νέες ανάγκες για καθαρίστριες.
Αρκετά όμως με τη νέα κομματοκρατία που επιχειρείτε να επιβάλετε, και ας περάσουμε να δούμε ένα έξοχο δείγμα επαρχιωτισμού με το οποίο προσεγγίζετε από τα σημαντικότερα ίσως στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, την παιδεία.
Με το άρθρο 12 και πιο συγκεκριμένα με την παράγραφο 6 αλλάζετε τον τρόπο επιλογής του Πρύτανη. Ενώ με τον προηγούμενο νόμο ίσχυε ότι ως Πρύτανης μπορεί να εκλεγεί καθηγητής πρώτης βαθμίδας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας με αναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία, η ΠΝΠ σας το αντικαθιστά με «Ως Πρύτανης εκλέγεται καθηγητής πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος». Σαφής οπισθοδρόμηση.
Η καταστροφή στην Παιδεία συνεχίζεται με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α, να εγκαταλείπουν την χώρα μας. Έρχονται να προστεθούν στην διαρροή νέου επιστημονικού προσωπικού, το γνωστό και ως «brain drain» (διαρροή εγκεφάλων).
Πρόσφατα παραδείγματα η κ. Κιντή και ο κ. Μπερτσιμάς (καθηγητής στο ΜΙΤ) από το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Διαβάσετε την επιστολή παραίτησής του κ.Μπερτσιμά; Την καταθέτω στα πρακτικά γιατί πέραν της απογοήτευσής του δείχνει σε ποια κατεύθυνση θέλετε να στρέψετε την Παιδεία της χώρας, παρά τις εξαγγελίες σας περί εθνικού διαλόγου όπου δήθεν θα γίνει χάραξη μακρόπνοης πολιτικής.
Η Ελλάδα που κλείνεται στον εαυτό της, η Ελλάδα που δεν θέλει να συμβαδίσει με τις διεθνείς εξελίξεις αποτυπώνεται στη διάταξη αυτή. Τι άλλο συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς ως συνεπακόλουθο της κατάργησης της διαδικασίας για διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του Πρύτανη;
Ο κ. Μπαλτάς έφυγε από το Υπουργείο Παιδείας οι νοοτροπίες του όμως παραμένουν κραταιές και εφαρμόζονται με την παρανομοθετική διαδικασία που εσείς καταγγέλλατε, μέσω ΠΝΠ.
Τέλος, με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου ρυθμίζετε μια σειρά θεμάτων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς που κάθε άλλο παρά «απρόβλεπτη ανάγκη» δεν είναι για να χρειάζεται ΠΝΠ.
Εάν χρειαζόμαστε έκτακτο νομοθέτημα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς που γίνεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή, τότε δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει η πρόβλεψη του Συντάγματος για ΠΝΠ.
Θέλω να ολοκληρώσω την ομιλία μου με μία παρατήρηση: μη θεωρήσετε πως γλιτώνετε επειδή η ΝΔ βιώνει τραγελαφικές καταστάσεις με αδυναμία πραγματοποίησης ακόμα και εσωκομματικών εκλογών αλλά και λόγω των καπετανάτων και των πελατειακών σχέσεων που την χαρακτηρίζουν.
Με νέα και παλιά τζάκια, κύκλους αλληλοϋποστήριξης και δίκτυα επαφών χωρίς ιδεολογικό περιεχόμενο δεν αποτελούσε για εμάς στο Ποτάμι την εναλλακτική λύση και δικαιωνόμαστε για την κριτική που ασκούσαμε και σε αυτήν ως μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος.
Σε επίπεδο προθέσεων και σε επίπεδο εφαρμογής όμως, όπως ανέλυσα στην ομιλία μου, κυβερνάτε με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου κομματικού κράτους με αντάλλαγμα συνεχείς εκπτώσεις στην ορθή και δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και στις ατομικές ελευθερίες, εκπτώσεις που τόσο υποκριτικά όπως φαίνεται καταγγέλλατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση.
Θέλετε επιπλέον να μην υπάρχει επικοινωνία των ελληνικών πανεπιστημίων με το εξωτερικό, προφανώς επειδή υποστηρίζετε την επιστροφή σε μοντέλα εκπαίδευσης όπως της Αλβανίας του Χότζα!
Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε την Ελλάδα της απομόνωσης και της δική σας κατάλυση της δημοκρατίας. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου.
Σας Ευχαριστώ.