24 Νοεμβρίου, 2015

«Εσείς μπορεί να ρωτάτε, αλλά εγώ δεν απαντώ…»

Γενικολογίες και εγκύκλιοι του 2012 των πρώην Υπουργών Ν. Ρόβλια και Α. Μανιτάκη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά (!), ήταν η επίσημη «απάντηση» του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βερναρδάκη.

Στην ερώτηση που του είχαν απευθύνει από τις 20 Οκτωβρίου, οι κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), σχετικά με τους 5000 υπαλλήλους ΝΠΙΔ των οποίων ο μισθός έχει συνδεθεί με εκείνον του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Έτσι για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η προσφιλής επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μία προβαίνει σε εντυπωσιακές δημοσιοποιήσεις και δήθεν αποκαλύψεις, και μετά στη συνέχεια στις γνωστές… αποσιωπήσεις. Πως άλλωστε μπορεί κανείς να εκλάβει το γεγονός ότι σε συγκεκριμένα ερωτήματα που τέθηκαν για τα «κρυφά μισθολόγια» όπως άλλωστε ο ίδιος ο κ. Βερναρδάκης αποκάλυψε στις αρχές Οκτωβρίου, δεν υπήρξε ούτε μία συγκεκριμένη απάντηση.

Ο κ. Υπουργός δε θεώρησε σκόπιμο καν να προσδιορίσει πόσοι είναι τελικά αυτοί οι υπάλληλοι και ποια είναι τα ΝΠΙΔ στα οποία απασχολούνται και αν ακόμα υπάρχουν φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίοι δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο. Βέβαια καμία απάντηση δεν δόθηκε και για το εάν και ποιες δομές των εποπτευόμενων φορέων των Υπουργείων έχουν αξιολογηθεί και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης. Προφανώς η αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί προτεραιότητα εκτός και αν δεν γνωρίζουν ακόμα μετά από 10 μήνες που είναι κυβέρνηση, το τι γίνεται.

Σίγουρα η όλη συμπεριφορά από πλευράς του Υπουργείου και η επιμελώς ανεπαρκής απάντηση δίχως την προσκόμιση κανενός ουσιαστικού εγγράφου, συνιστά υποτίμηση της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όντας προφανώς πλήρως εναρμονισμένη με το τρίπτυχο της κυβερνητικής πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ: ΠΝΠ, Επείγοντα και Κατεπείγοντα Νομοσχέδια.

Το Ποτάμι θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα και σεβόμενο τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προτίθεται να επανακαταθέσει την ερώτηση, ελπίζοντας ότι αυτήν τη φορά ο κ. Βερναρδάκης θα απαντήσει επί της ουσίας δίχως υπεκφυγές, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα στοιχεία.

Διαβάστε την ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ποταμιού εδώ.

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργού εδώ.