22 Αυγούστου, 2015

Εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά και σοβαροί κίνδυνοι για την λειτουργία των παιδικών σταθμών

Το ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά εν μέσω της έντονης οικονομικής κρίσης που ζούμε επισημαίνει με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Όπως τονίζει ο Βουλευτής Δράμας δύο σημαντικές αλλαγές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και καλύπτει δωρεάν την φιλοξενία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς τις χώρας, ενδέχεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς και τις οικογένειες.

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει ο κ. Χαρακίδης σε σειρά πλήθους διαμαρτυριών από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης επανέρχεται ο περιορισμός των προσφερόμενων θέσεων στο 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των δικαιούχων και άρα των φιλοξενούμενων παιδιών.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την μετάθεση κατά ένα τρίμηνο σχεδόν της καταβολής των δόσεων του προγράμματος προς τους παιδικούς σταθμούς με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να βρεθούν προ αδυναμίας να καταβάλουν τις εισφορές τους σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την δημιουργία αρκετών λειτουργικών προβλημάτων στους παιδικούς σταθμούς ενώ αφήνει και εκτεθειμένους τους αυτοδιοικητικούς απέναντι στην δικαιοσύνη σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι για πολλούς δημοτικούς παιδικούς σταθμούς η ενίσχυση μέσω του εν λόγω προγράμματος ΕΣΠΑ αποτελεί βασικό αν όχι τον πρωταρχικό συντελεστή εσόδων, ενώ για τους κινδύνους από τα προβλήματα πληρωμών ΕΣΠΑ και τα έργα- δράσεις που είναι ενταγμένα σε αυτό έχει επισημάνει εδώ και αρκετούς μήνες ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Ερώτηση προς:
Υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Αλλαγές στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2015-2016 για τους παιδικούς σταθμούς

Σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών ενδέχεται να δημιουργηθούν από τις αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης τροφείων μέσω ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος της ΕΕΤΑΑ για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για την περίοδο 2015-2016 καθώς και αρκετές επισημάνσεις και καταγγελίες ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης επανέρχεται ο περιορισμός των προσφερόμενων θέσεων στο 70% της δυναμικότητας της υφιστάμενης αδείας των δομών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των δικαιούχων την στιγμή που σταθερά τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των αιτούντων.
Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες της ΚΕΔΕ αλλά και με βάση την προκύρηξη του εν λόγω προγράμματος αλλάζει και το πλαίσιο καταβολής των πληρωμών του προγράμματος.

Συγκεκριμένα η πρώτη δόση του 30% θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση του 30% του φυσικού αντικειμένου αντί για 10% που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετές Δημοτικές αρχές έχουν δύο επιλογές.
Η πρώτη να καλύψουν μόνες τους τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών παιδικών σταθμών για αυτό το διάστημα, δηλαδή μισθοδοσία, λειτουργικά κόστη και προμήθειες. Αυτό όμως δεν είναι εύκολα εφικτό καθώς οι περικοπές στην Αυτοδιοίκηση λόγω των μνημονίων έχουν ξεπεράσει το 60%, τα αποθεματικά τους είναι δεσμευμένα από την Κυβέρνηση ενώ πολλών Δήμων η ταμειακή ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή.
Η δεύτερη επιλογή είναι να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με την καταβολή της πρώτης δόσης του 30%, δηλαδή αρχές του νέου έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως πως αρκετοί Δήμοι θα βρεθούν με οφειλόμενα σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που θα έχει και ποινικές επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι αυτή η σημαντική αλλαγή στην πληρωμή των δόσεων γίνεται για πρώτη φορά, επιτυχία και αυτή της «πρώτης φορά αριστερής» Κυβέρνησης, σε ένα ζήτημα όμως για το οποίο η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει επιδείξει καλύτερα αντανακλαστικά γνωρίζοντας την φτωχοποίηση των λαού που έχει επέλθει τα τελευταία 5 χρόνια των μνημονίων, γνωρίζοντας την σημασία του προγράμματος για την μέση και φτωχή οικογένεια και ιδιαίτερα για την εργαζόμενη γυναίκα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάτε ο Υπουργός,

1. Ποιος ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων στο πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για την περίοδο 2015-2016 και αν τελικά θα ισχύσει ο περιορισμός του 70%;

2. Τι θα γίνει με την έγκαιρη καταβολή των δόσεων και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμαρχοι να μην καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές λόγω οικονομικής δυσπραγίας και να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη;

3. Γιατί δεν διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση εγκαίρως όχι μόνο την διατήρηση του προγράμματος τουλάχιστον στο ίδιο πλαίσιο με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την σημαντική ενίσχυση του γνωρίζοντας τις θετικές κοινωνικές διαστάσεις του προγράμματος και την κρισιμότητα του για την μέση οικογένεια;

Ο ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Χαρακίδης – Δράμας

31 Ιουλίου 2015