22 Μαρτίου, 2016

«Βία χωρίς διακοπή γύρω από τον αθλητισμό»

Τα βίαια επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων δεν έχουν τελειωμό κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016, ενόψει της τέλεσης του τελικού κυπέλλου μπάσκετ γυναικών Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, ο οποίος διεξήχθη στη Λευκάδα. Οι απαράδεκτες σκηνές ωμής βίας έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά παρομοίων περιστατικών, τα οποία επαληθεύουν τους προβληματισμούς μας για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμοσιμότητα του τελευταίου νόμου για την καταπολέμηση της βίας, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες των κυβερνητικών παραγόντων.

Αυτή την φορά, ωστόσο, προκύπτουν ακόμη πιο έντονα ερωτηματικά για τη συνεργασία και τη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Προστασίας Πολίτη και Αθλητισμού, όπως και για το επίπεδο των αυξημένων (;) μέτρων ασφαλείας, που ελήφθησαν για την αποφυγή των επεισοδίων. Δυστυχώς, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των τοπικών αρχών του νησιού, υπάρχουν ευθύνες της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς η αστυνόμευση ήταν περιορισμένη και ο χρονικός και χωρικός σχεδιασμός διάθεσης και κατανομής της αστυνομικής δύναμης κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Final Four του κυπέλλου μπάσκετ γυναικών, ήταν αναποτελεσματικός. Προφανώς, υπάρχουν οι ευθύνες των ανεγκέφαλων φυσικών αυτουργών, οι ευθύνες των ομάδων, που δεν κάνουν τίποτε για να αποθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές, αλλά υπάρχει και η βαρύτατη ευθύνη της πολιτείας, που δεν προβλέπει και δεν ενεργεί έγκαιρα.

Το πολύ μεγάλο ζήτημα της βίας στον αθλητισμό έχει αναδείξει αλλεπάλληλα το Ποτάμι επισημαίνοντας τόσο τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων όσο και τις ευθύνες των αθλητικών και μη παραγόντων. Η εμφανής ανεπάρκεια του συντεταγμένου κράτους να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίας όπως τα τελευταία στη Λευκάδα, ήταν το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών) προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον α) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
β) Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
γ) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: «Βίαια επεισόδια πριν την τέλεση αγώνα μπάσκετ γυναικών»

Τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών, εντός γηπέδων και κυρίως εκτός αυτών, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας. Η Κυβέρνηση, είτε λόγω έλλειψης πραγματικής πολιτικής βούλησης είτε λόγω αναποτελεσματικότητας, αδυνατεί, όπως και οι προηγούμενες, να επιβληθεί σε πέντε – έξι ομάδες φανατικών οπαδών, οι οποίοι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συγκρούονται αναμεταξύ τους, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ενώ καταστρέφουν συγχρόνως – συνήθως ανενόχλητοι – δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Τελευταίο θλιβερό συμβάν και χαρακτηριστικό δείγμα της αποτυχίας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της βίας που συνδέονται με τον αθλητισμό, ήταν η επίθεση περίπου 150 φανατικών σε ξενοδοχείο της Λευκάδας, όπου διέμεναν οπαδοί αντίπαλης ομάδας, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου μπάσκετ γυναικών στις 20 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου του νησιού, η “επικινδυνότητα” του αγώνα ήταν εκ των προτέρων γνωστή και για το λόγο αυτό οι τοπικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν από την ΕΛ.ΑΣ. εγγυήσεις περί της ασφαλούς διεξαγωγής του. Ο Δήμαρχος, από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για ρητή δέσμευση της Αστυνομίας ότι ειδικώς η γέφυρα της Λευκάδας θα φυλάσσονταν νυχθημερόν.

Δεδομένο είναι πάντως ότι νωρίς το πρωί της Κυριακής, 20 Μαρτίου 2016, περίπου 150 φανατικοί οπαδοί πέρασαν ανενόχλητοι με τα αυτοκίνητά τους την πλωτή γέφυρα της Λευκάδας, στάθμευσαν παράνομα κάποια εκ των αυτοκινήτων τους κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να επιστρέψουν αργότερα από το νησί στην ηπειρωτική χώρα, ενώ δια της βίας κλείδωσαν έξω από το φυλάκιο τον – ανήμπορο να αντιδράσει – χειριστή της γέφυρας. Η απουσία αστυνομικής δύναμης στο σημείο μαζικής διέλευσης των οπαδών ήταν χαρακτηριστική.

Στη συνέχεια και πάλι ανενόχλητοι οι φανατικοί οπαδοί έφτασαν στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οπαδοί της αντίπαλης ομάδας, με τους οποίους συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και εκτεταμένες φθορές ξένης περιουσίας. Την ώρα των εκτεταμένων και επικίνδυνων αυτών επεισοδίων, η Αστυνομία ήταν και πάλι απούσα. Οι δράστες αποχώρησαν από τον τόπο της σύγκρουσης, χωρίς να πραγματοποιηθεί εκείνη τη στιγμή ούτε μία προσαγωγή, ούτε μία σύλληψη! Ορισμένοι οπαδοί οδηγήθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο, ενώ αρκετοί φέρεται πώς πήγαν “σαν κύριοι” στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκάδας (!) και παρακολούθησαν τον αγώνα, ο οποίος διεξήχθη κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό (!!!), ευτυχώς χωρίς επανάληψη των συγκρούσεων.

Μόλις την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, φέρεται πώς η Αστυνομία προσήγαγε στην Αθήνα και συνέλαβε κάποια πρόσωπα, ως ύποπτα για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων στο ξενοδοχείο της Λευκάδας. Άγνωστο είναι αν, 24 ώρες μετά το συμβάν, έγινε ταυτοποίηση κάποιων έστω εκ των αυτουργών και αν τα εναντίον τους στοιχεία θα είναι επαρκή για την παραδειγματική τιμωρία τους.

Τα παραπάνω γεγονότα μαρτυρούν την πλήρη ανικανότητα του Κράτους να αντιμετωπίσει κάποιες δεκάδες φανατικών, οι οποίοι, ασκώντας παράνομη βία, θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τη δημόσια τάξη και συγχρόνως κρατούν “σε ομηρία” τον ελληνικό αθλητισμό. Ανεξάρτητα από τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες αθλητικών και λοιπών μη κρατικών παραγόντων, η κύρια και βασική ευθύνη για τη μη πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα ανήκει στην Πολιτεία.

Στο Ποτάμι θεωρούμε ότι η πάταξη της βίας προϋποθέτει πρώτα απ' όλα πραγματική πολιτική βούληση. Μια φοβική Κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνον για τη διατήρηση της εξουσίας της, δεν είναι σε θέση να συγκρουστεί με κανέναν, πολλώ δε μάλλον με οργανωμένες ομάδες που αφενός διακατέχονται από τυφλό φανατισμό, αφετέρου έχουν εθιστεί στην ατιμωρησία και έχουν αποθρασυνθεί. Περαιτέρω, θεωρούμε ότι η πάταξη του χουλιγκανισμού δεν μπορεί να είναι “βελούδινη”, ούτε μπορεί να έρθει με παχιά λόγια υπουργών και αθλητικών παραγόντων. Απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση των αρμοδίων υπηρεσιών διαφύλαξης της τάξης, οι οποίες πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζει έκνομες ενέργειες φανατικών οπαδών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και καταστρέφουν περιουσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Είχε χαρακτηρισθεί ο τελικός κυπέλλου μπάσκετ γυναικών μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, ως αθλητικό γεγονός “αυξημένης επικινδυνότητας”; Υπήρχαν και σε ποιον βαθμό πληροφορίες για τέλεση έκνομων ενεργειών και βιαιοπραγιών;

2. Ποια ακριβώς ήταν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που λάβατε για την αποφυγή επεισοδίων εξ αφορμής του αγώνα; Τα μέτρα αυτά αφορούσαν τον αγωνιστικό χώρο και πέριξ αυτού ή και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής;

3. Εν όψει του συγκεκριμένου αγώνα υπήρξε έγκαιρη συνεννόηση μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Προστασίας Πολίτη και Αθλητισμού; Υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών σε αντίστοιχες περιπτώσεις αγωνιστικών εκδηλώσεων;

4. Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, πιστεύετε ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται ενίσχυση ή έχει απλώς πρόβλημα εφαρμογής;

5. Ποιες ενέργειες εκ μέρους σας πρόκειται να ακολουθήσουν μετά την τέλεση των βίαιων επεισοδίων, για την τιμωρία των υπευθύνων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας