21 Μαρτίου, 2016

Η οδός Ηρώδου Αττικού άβατο και για μαθητές…

Αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας, η απαγόρευση διέλευσης των οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού. Κι όταν αυτή δεν απαγορεύεται εντελώς, τότε στην καλύτερη περίπτωση γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο για λίγα αυτοκίνητα μετά από “face control” του τροχονόμου υπηρεσίας.

Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν και όταν δεν συντρέχουν προφανείς λόγοι αυξημένων μέτρων ασφαλείας, όπως διαδηλώσεις και πορείες, και έτσι απλά ο ιδιότυπος αποκλεισμός του δρόμου μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει σε μόνιμη βάση. Αποκορύφωμα όλων αυτών, ήταν η απαγόρευση διέλευσης ακόμη και μαθητών του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, στις 3 Φεβρουαρίου 2016, συνοδεία των καθηγητών τους προσπάθησαν να διασχίσουν πεζοί την Ηρώδου Αττικού, για να φθάσουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Φωκιανού. Εξαιτίας «άνωθεν εντολών» τα αστυνομικά όργανα υποχρεώθηκαν να υποδείξουν στους μαθητές να αλλάξουν διαδρομή και να χρησιμοποιήσουν την οδό Ρηγίλλης!

Απλά, αναρωτιόμαστε, δεν ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προτού αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, διαμαρτυρόταν για τις απαράδεκτες πρακτικές κλεισίματος της Ηρώδου Αττικού; Τελικά, πράττει και αυτός ακριβώς το ίδιο. Να, λοιπόν, ένα ακόμα σημείο, που δεν διαφέρει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας λεπτομέρειες για το συμβάν με τους μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Αθηνών και γενικά για πόσο καιρό θα ισχύει η απαγόρευση ή η επιλεκτική διέλευση από την Ηρώδου Αττικού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Απαγόρευση διέλευσης οχημάτων και πεζών από την οδό Ηρώδου Αττικού

Τους τελευταίους μήνες έχει καταστεί πλέον μόνιμη η απαγόρευση ή στην καλύτερη περίπτωση, η επιλεκτική διέλευση οχημάτων από την οδό Ηρώδου Αττικού η οποία οδηγεί από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η άλλοτε συνήθης χρήση του δρόμου επί του οποίου βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, έχει αρχίσει να απεντάσσεται από την καθημερινότητα και την κανονικότητα της μετακίνησης των κατοίκων και των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας. Και εάν θεωρείται λογικός ή επιβεβλημένος για λόγους ασφάλειας, ο περιορισμός ή η απαγόρευση της διέλευσης τροχοφόρων οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού τις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται πορείες, διαμαρτυρίες ή εν γένει διαδηλώσεις κοντά στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι κατανοητό γιατί αυτό το ιδιότυπο καθεστώς έχει επεκταθεί σε όλες τις ημέρες της εβδομάδας εδώ και αρκετό καιρό.

Συγκεκριμένα επί καθημερινής βάσεως, τροχονόμος διενεργεί έλεγχο για το ποια οχήματα μπορούν να διέλθουν της Ηρώδου Αττικού, και προφανώς οι περισσότεροι εκ των λίγων στους οποίους επιτρέπεται, είναι είτε περίοικοι είτε επισκέπτες κατευθυνόμενοι σε γραφεία των εμπεριεχομένων οικοδομικών τετραγώνων. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η απαγόρευση και ο έλεγχος διέλευσης από την οδό μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφορά μόνο οχήματα αλλά και πεζούς.

Μάλιστα στις αρχές του Φεβρουαρίου (3/2/2016), υπήρξε και το εξής κατακριτέο συμβάν όταν μαθητές από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεία των καθηγητών τους ξεκίνησαν από την οδό Σκουφά και Λυκαβηττού για να μεταβούν πεζοί στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Φωκιανού ακολουθώντας το συντομότερο και ασφαλέστερο δρομολόγιο μέσω των οδών Σκουφά - Κουμπάρη - Ηρώδου Αττικού. Συγκεκριμένα στο ύψος του Εθνικού Κήπου, τροχονόμος απαγόρευσε τη διέλευση των μαθητών από την Ηρώδου Αττικού προτείνοντάς τους να ακολουθήσουν την εναλλακτική διαδρομή από την οδό Ρηγίλλης προκειμένου να μεταβούν στον προορισμό τους. Όπως ήταν λογικό οι συνοδοί εκπαιδευτικοί εξήγησαν στο αστυνομικό όργανο ότι οφείλουν να ακολουθούν την ασφαλέστερη και συντομότερη διαδρομή όταν αυτό αφορά 200 μαθητές οι οποίοι δεν μπορούν να περιφέρονται σε πολυσύχναστους δρόμους. Μολονότι ο τροχονόμος επικοινώνησε με τους ανωτέρους του και μετέφερε το περιστατικό αλλά και την πρόταση των συνοδών εκπαιδευτικών για τμηματική διέλευση των μαθητών σε ομάδες των 10-15 ατόμων, και πάλι δεν τους επετράπη να προχωρήσουν από το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού!

Επειδή η μετατροπή της περιοχής πλησίον του Μεγάρου Μαξίμου σε ένα ιδιότυπο άβατο και μάλιστα σε σχεδόν μόνιμη βάση, δεν περιποιεί τιμή για τη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας.

Επειδή δεν είναι λογικό κάθε μέρα και δίχως προφανείς λόγους λήψης αυξημένων μέτρων ασφάλειας, να αποτρέπεται η διέλευση οδηγών οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού, επιτείνοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της Αθήνας αλλά αυτό να συμβαίνει ορισμένες φορές αναίτια και σε πεζούς.

Επειδή είναι απαράδεκτο να απαγορεύεται η διέλευση ακόμη και μαθητών από το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού με κίνδυνο της ομαλούς και ασφαλούς μετακίνησής τους.

Και επειδή το ίδιο το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα μέμφονταν ανάλογων πρακτικών και αποφάσεων κλεισίματος του δρόμου μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τώρα πράττει ακριβώς το ίδιο.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Για πόσο καιρό θα ισχύει σε καθημερινή βάση η απαγόρευση ή η επιλεκτική διέλευση μετά από έλεγχο, των οχημάτων από την Ηρώδου Αττικού;

2. Ποιοι λόγοι συντρέχουν και με βάση ποια κριτήρια λαμβάνεται επί καθημερινής βάσης, η απόφαση απαγόρευσης ή αυστηρά περιορισμένης διέλευσης από την οδό μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου; Θεωρείτε ότι υπάρχει διαρκής απειλή και λόγοι ανησυχίας που απαιτούν αυξημένο επίπεδο μέτρων ασφαλείας;

3. Γνωρίζετε για ποιους λόγους δεν επετράπη οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, να διασχίσουν πεζοί την Ηρώδου Αττικού στις 3/2/2016; Υπήρχε κάποια συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ή στο Μέγαρο Μαξίμου; Εσείς είστε ενήμερος για τέτοια συμβάντα; Θεωρείτε ότι ένας σχολικός περίπατος αποτελεί πιθανή απειλή ή εγείρει ζητήματα ασφαλείας για το Μέγαρο Μαξίμου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής

Σχετικά