Ομιλία του βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, στην Ολομέλεια της Βουλής για τα μνημονιακά προαπαιτούμενα.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ζώντας και πολιτευόμενος σε μια κατεξοχήν φτωχή και αγροτική περιοχή όπως είναι κατά βάση η Ροδόπη, διαπιστώνει κανείς ακόμα εντονότερα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την εφαρμογή οριζόντιων περικοπών στην οικονομία και ιδίως από την μη ύπαρξη φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών.
Όταν ο πολίτης εμπιστευόμενος τους νόμους του κράτους, την φορολογική νομοθεσία ειδικότερα, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος, και στην συνέχεια αντικρίζει ένα φορο-ληστρικό μηχανισμό, μια διαφορετική ρύθμιση, η οποία ανατρέπει τον προηγούμενο σχεδιασμό, όπως εν προκειμένω πράττει το παρόν Νομοσχέδιο, τότε έρχεται η μεγάλη απογοήτευση, ο θυμός και χάνεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στο Κράτος.
Και το συναίσθημα αυτό της αδικίας γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν συνεπείς φορολογούμενοι που υπήρξαν νοικοκυραίοι και τυπικοί σε όλα τους επί χρόνια, λυγίζουν τώρα από το βάρος της φορολογίας και δηλώνουν πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, όχι ως πανάκεια ή δολίως ως μέθοδο κλοπής του Κράτους αλλά μήπως μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οδηγούμενοι βεβαίως σε προσωπικά αδιέξοδα.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους Νόμους του Κράτους, που μεταβάλλονται διαρκώς, δημιουργεί πρόβλημα στην ίδια την Δημοκρατία μας διότι ως συνήθως τέτοιες συχνές μεταβολές συναντάμε μόνο σε μη δημοκρατικά καθεστώτα.
Κυρίες και Κύριοι συνάδερφοι θα ήθελα να σας διαβάσω μια δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης, για να δούμε την κραυγή των Επαγγελματιών της Ροδόπης για το παρόν υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που είτε έχεις 1.000 ευρώ, είτε έχεις 50.000 ευρώ εισόδημα, έχεις περίπου 300-400 ευρώ το μήνα εισφορά στον ΟΑΕΕ».
«Σα να μην έφτανε αυτό, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναιρεί την προηγούμενη ρύθμιση των 100δόσεων, ενώ προσδοκούσαμε να παραμείνουν τουλάχιστον οι ρυθμίσεις αυτές από μια νέα κυβέρνηση, υποτίθεται κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις, όχι να ανασάνουν, αλλά να τακτοποιούν τα έξοδά τους όσο μπορούν».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης,
Κερδίσατε τις εκλογές του Ιανουαρίου με την μεγαλειώδη ψευδή υπόσχεση κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ειδικότερα στην δική μου εκλογική περιφέρεια λάβατε το 70% της ψήφου της Μειονότητας, γιατί η οικονομική πενία της αγροτικής τάξης τους οδήγησε στην οικονομική εξαθλίωση.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να διαβάσω σε εσάς σημεία από το λόγο του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στις 4/8/2011, ο οποίος ανέφερε:
«Σας ερωτώ, όμως, τώρα για τα χοντρά τα οποία θα ψηφιστούν αύριο, αλλά αυτά συζητάει ο κόσμος. Μπορείτε να μου πείτε, κύριε Σαχινίδη, γιατί σε αυτό το χαράτσι για τα ακίνητα επιβάλλετε στην πιο φτωχή κατηγορία, στα πιο φτηνά ακίνητα, στα λαϊκά στρώματα 3 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά οι ξενοδόχοι, τα ξενοδοχεία δεν θα πληρώσουν δεκάρα, ούτε 1 εκατοστό του ευρώ; Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι ναοί που έχουν έσοδα, που λειτουργούν με ιερείς που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 200.000.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν τίποτα, ενώ θα πληρώσουν πέντε εκατομμύρια νοικοκυριά; Και αυτό αφορά όλα τα θρησκευτικά δόγματα».
Σήμερα όμως με το παρόν υπό ψήφιση νομοσχέδιο βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το ΕΝΦΙΑ, όπως είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, αλλά διατηρεί το ΕΝΦΙΑ και μάλιστα διατηρείται η απαλλαγή από το ΕΝΦΙΑ ως προς τα ακίνητα εντός και εκτός της μονής του Αγίου Όρους.
Δεν είμαι αντίθετος στην ρύθμιση του νόμου στο άρθρο 2 παρ 3 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου ως προς την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στους τόπους λατρείας , όπως σε ναούς κάθε θρησκευτικού δόγματος, αλλά θέλω να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζει να επεκτείνει την υπάρχουσα απαλλαγή και στα εμπορικά ακίνητα της Ιερής μονής του Αγίου Όρους που βρίσκονται εκτός της Μονής που δεν αφορά τους τόπους λατρείας.
Με αυτό το σκεπτικό και η Βακουφική περιουσία της Θράκης που ιδρύθηκαν και υπάρχουν βάσει του ειδικού καθεστώτος δυνάμει της Συνθήκης της Λωζάνης, κι έχουν αυτονομία και αυτοτέλεια ως προς την διοίκηση και διαχείριση της περιουσίας τους, Γιατί δεν χαίρουν της ίδιας απαλλαγής και τα ακίνητα της βακουφικής περιουσίας της Θράκης που δεν είναι προορισμένα σε τόπους λατρείας όπως τζαμιά κ.λπ., όπως ακριβώς και στην ρύθμιση αυτή για το Άγιο Όρος που τυγχάνουν απαλλαγή; Γιατί υπάρχει αυτή η διάκριση κι ο αποκλεισμός μεταξύ των αναγνωρισμένων θρησκευτικών δογμάτων;
Πρέπει ο Υπουργός να προχωρήσει με αίσθημα δικαίου σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που διέπει και τα βακούφια, όπως ακριβώς το Άγιο Όρος σε προσθήκη στο υπάρχον άρθρο 2 παρ 3 ούτως ώστε στις απαλλαγές να συμπεριλάβει και τα ακίνητα της βακουφικής περιουσίας της μειονότητας που βρίσκονται στην Θράκη και τους διέπει ένα ειδικό καθεστώς και προστατεύονται με διεθνή συνθήκες όπως λέχθηκε.
Κυρίες και κύριοι της κυβερνήσεως
Λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, εσείς μιλούσατε για δήμευση περιουσιών
Τώρα φέρνετε μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και καταργείτε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις!
Να μας πει ο κ. Υπουργός αν η κατάργηση θα ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων!
Έχουμε ακόμη δυνατή τη μνήμη για να σας υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις σας!
Λέγατε ότι θα δώσετε τη 13η σύνταξη, σήμερα ούτε λόγος!
Λέγατε ότι δεν θα κάνετε περικοπές στις συντάξεις, τώρα μειώνετε τις κατώτερες συντάξεις!
Η βαρβαρότητά σας πιστοποιείται με την κατάργηση των διατάξεων που αφορούν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας!
Αυτούς δηλαδή που έπαιρναν τα 360 ευρώ ανασφάλιστου ηλικιωμένου!
Θεσμοθετείτε εθνική σύνταξη φτώχειας!
Λέγατε ότι θα επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, σήμερα ούτε λέξη!
Κυρίες και Κύριοι,
Αυτά δεν είναι λόγια της αντιπολίτευσης, δεν είναι φωνές εύκολου λαϊκισμού και πολιτικού μηδενισμού, αλλά είναι η κραυγή αγωνίας όλων των επαγγελματιών, αγροτών βιοτεχνών μισθωτών υπαλλήλων και συνταξιούχων του Νομού μου, ανεξαιρέτως θρησκείας, Χριστιανών ή Μουσουλμάνων, που συνυπάρχουν και συμπορεύονται αρμονικά στην περιοχή μου την Ροδόπη.
Καλούμαστε κυρίες και Κύριοι συνάδερφοι να ψηφίσουμε στο σύνολό αυτό το Νομοσχέδιο εμείς ως Ποτάμι κι εγώ προσωπικά καταψηφίζω στο σύνολό τις γενικές αρχές του Νομοσχεδίου, διότι έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και έχουν ως βάση τις οριζόντιες περικοπές χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.
Σας ευχαριστώ πολύ.