16 Οκτωβρίου, 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από διπολική διαταραχή»

«Το ότι ψηφίσαμε για τη διάσωση της χώρας δεν σημαίνει ότι θα υπερψηφίσουμε και τα λάθη σας στα οποία άλλωστε δεν συμμετέχουμε», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα «είπα – ξείπα», «ράβε-ξήλωνε» του νομοσχεδίου οφείλονται στην κακή έως ανύπαρκτη διαπραγμάτευση, στην ασυνεννοησία με τους θεσμούς και στην έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε το Ποτάμι για το γεγονός ότι τον είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για το λάθος που τελικά ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έκανε!

Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο άρθρο 21 στεκόμενος στην κατάργηση της ευεργετικής διάταξης για ασφάλιση στο ΕΤΑΑ σε χαμηλότερη κλάση -βάσει του ν. 4331/2015-, ένα ζήτημα που αφορά πολύ μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων και νέων επιστημόνων όπως μηχανικοί, ιατροί και δικηγόροι.

Για το άρθρο 13 επεσήμανε ότι αυτό που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενέχει τον κίνδυνο παραγραφής οφειλών από ανταποδοτικά τέλη σε δήμους από έργα όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Αττική Οδός. Λέγοντας ότι: «Εδώ μιλάμε για προσδοκώμενες οφειλές εκατομμυρίων», συμπληρώνοντας ότι: «Εσείς δεν ήσασταν που θα τα βάζατε με τους μεγαλοεργολάβους; Δείξτε το. Εμείς θα το καταψηφίσουμε».

Κλείνοντας ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι το Ποτάμι είναι αντιπολίτευση και να μην παρερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ενώ ψηφίσαμε για τη διάσωση της χώρας, αυτό σημαίνει ότι υπερψηφίσουμε και τα λάθη σας στα οποία άλλωστε δεν συμμετέχουμε. Ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι το Ποτάμι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο εκτός των άρθρων που είναι σε σωστή κατεύθυνση ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως περίπτωση διπολικής διαταραχής.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Διαβάστε το πλήρες κείμενος της ομιλίας:

Καταλαβαίνω απόλυτα τη θέση της κυβέρνησης που πρέπει άρον-άρον να περάσει κάποια προαπαιτούμενα μέτρα. Λόγω της κακής διαπραγμάτευσης, της ασυνεννοησίας που υπήρχε με τους θεσμούς και της έλλειψης αξιοπιστίας, θα είναι το νομοσχέδιο «είπα – ξείπα», «ράβε-ξήλωνε».

Τα λέγαμε εμείς από τον Μάιο, και ο κ. Πρωθυπουργός μας κατηγορούσε προεκλογικά ότι τάχα τον προτρέπαμε να φέρει «άρον-άρον» όποια συμφωνία.

Όμως σε συνέντευξη του στο Κόκκινο στις 29/7/2015 ο Π/Θ παραδέχεται στην αυτοκριτική του σε σχετική ερώτηση και λέει επί λέξει: «…το κλίμα ήταν ευνοϊκότερο το Φλεβάρη, παρασυρθήκαμε μετά τις 20 του Φλεβάρη σε μια διαπραγμάτευση η οποία ουσιαστικά ήταν μια διαρκής φθορά της σάρκας μας».

Δηλαδή για το δικό του, όπως κι ο ίδιος παραδέχθηκε, λάθος μας κατηγορεί επειδή τον προειδοποιούσαμε.

Και δυστυχώς δεν μας άκουσε. Η όποια αξιοπιστία της Ελλάδας χάθηκε, έκλεισαν οι τράπεζες πήγαμε σε capital controls και ποιος ξέρει πότε θα βγούμε, φτάσαμε στο χείλος της αβύσσου κι ήρθε μια βαριά συμφωνία με τα μέτρα που έχουμε σήμερα να ψηφίσουμε.

Έχουν ακουστεί πολλά θα σταθώ σε 2 πράγματα σχετικά με το νομοσχέδιο:

Πρώτο

Με το άρθρο 21 στις καταργούμενες διατάξεις καταργείται η δυνατότητα που είχε δοθεί σε πολλούς νέους επιστήμονες (μηχανικούς, ιατρούς, δικηγόρους- ασφαλισμένοι μετά από 1/1/93) που υπάγονται στο ΕΤΑΑ να ασφαλίζονται σε χαμηλότερη κλάση με βάση τον νόμο 4331/2015 που τον είχαμε ψηφίσει κι εμείς.

Αυτό είχε δώσει ανάσα σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες είναι ένα δυσβάσταχτο σταθερό κόστος που σε περιόδους κρίσης (ανυπαρξίας εσόδων) δεν ήταν δυνατό να καταβάλλεται.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά επιβεβαιωμένα στοιχεία που διαθέτει το ΤΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2015 - σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον- η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.2 εκ ευρώ (αύξηση 13.8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ. Τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.

Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν στην ακρόαση των φορέων στις επιτροπές.

Το θέμα είναι ότι η κατάργηση αυτής της δυνατότητας για νέους επιστήμονες, από τη μία θα διώξει περισσότερους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (και θα κλαίμε μετά για το Brain drain) και από την άλλη θα έχουμε χειρότερες εισπράξεις όχι μόνο σε ποσοστά αλλά και σε απόλυτα νούμερα.

Γιατί όμως καταργούνται οι διατάξεις αυτές; Να υπενθυμίσω ότι η κατάργηση αυτών των διατάξεων οφείλεται στο ότι θεωρήθηκαν μονομερείς ενέργειες με βάση την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Εμείς βέβαια είχαμε προειδοποιήσει από τότε, αλλά τότε ήμασταν τα «παπαγαλάκια των Βρυξελλών». Αν ακούγατε όμως τα «παπαγαλάκια των Βρυξελλών» δεν θα βρίσκονταν σήμερα ξεκρέμαστοι χιλιάδες ασφαλισμένοι.

Πρέπει να δούμε ίσως με κάποια μεταβατική διάταξη πώς μπορεί να μην καταργηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα η οποία σημειωτέον ισχύει για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Δεύτερο

Με το άρθρο 13 υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής οφειλών από ανταποδοτικά τέλη σε δήμους των ιδιοκτητών μεγάλων έργων όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Αττική οδός. Μιλάμε για προσδοκώμενες οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων. Η διευκρίνιση που έδωσε χθες ο Υπουργός αφορά τις ήδη δεδικασμένες περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες που είναι σε εκκρεμότητα (όπως του Δήμου Μαρκοπούλου).

Ειδικά οι δήμοι της περιοχής της Ανατολικής Αττικής όπου υπάρχουν τέτοια μεγάλα έργα υποδομής όπως το αεροδρόμιο, η Αττική οδός ανησυχούν για την μη καταβολή των οφειλομένων. Ποιους ευνοεί και ποιους πλήττει το μέτρο; Το αναλογιστήκατε; Εσείς δεν είστε άλλωστε που τα βάζετε με τους μεγαλοεργολάβους; Δείξτε το λοιπόν. Θα το καταψηφίσουμε το άρθρο εμείς οι «διαπλεκόμενοι» που τόσα μας έχετε σύρει, και θα το υπερψηφίσετε εσείς οι «άμεμπτοι»; Για να δούμε…
Κι ας αφήσουμε το μέλλον. Γιατί αυτή η σπουδή για διαγραφή των παρελθόντων ανταποδοτικών τελών; Γιατί να χαριστούν οι προηγούμενες οφειλές; Δεν είχαν συμπεριληφθεί στην μελέτη σκοπιμότητας και στο business plan ως εκροές από τους αναδόχους; Όταν μάλιστα υπάρχει συμβατικός όρος στο Αεροδρόμιο για το μέγιστο ποσό ανταποδοτικών τελών στο 0.5% του τζίρου. Εκ των υστέρων αλλαγή των όρων; Μπορεί κάποιοι αν το ήξεραν εξ αρχής να έμπαιναν στη διαδικασία να υποβάλλουν προσφορά αν το ήξεραν ή να αναπροσάρμοζαν το τίμημά τους.

Επίσης το άρθρο αυτό προκαλεί νόθευση ανταγωνισμού όταν δύο κατά τα άλλα πανομοιότυπες επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή η μεν μία πληρώνει ανταποδοτικά τέλη και η άλλη επειδή εκμεταλλεύεται δημόσιο ακίνητο όχι.

Υπάρχει μια παρεξήγηση. Λέτε «ψηφίσατε την συμφωνία, τώρα ψηφίστε και την εφαρμογή της». Λάθος κύριοι… Το ότι ψηφίσαμε για τη διάσωση της χώρας δεν σημαίνει ότι θα υπερψηφίσουμε και τα λάθη σας στα οποία άλλωστε δεν συμμετέχουμε.

Οδηγούσατε μεθυσμένοι, σας βοηθήσαμε να στρίψετε το τιμόνι του αυτοκινήτου που έπεφτε στα βράχια, τη γλιτώσαμε ξώφαλτσα και τώρα μας λέτε να πληρώσουμε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την οδήγησή σας.

Μας λέτε να βάλουμε πλάτη. Σε κάποια που πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα βάλουμε. Μην περιμένετε όμως να λέμε «ναι σε όλα» και μην μας κατηγορείτε επειδή δεν θα το κάνουμε. Αλίμονο, αντιπολίτευση είμαστε, όχι συγκυβέρνηση.

Δεν συμμετέχουμε στη διαμόρφωση αυτών που έρχονται στη Βουλή, εσείς έχετε την ευθύνη. Σας είχαμε πει και για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Δεν το θέλατε. Ας δούμε τι μπορεί να πετύχει λοιπόν η δική σας διαπραγμάτευση.

Από τη μία δεν θέλετε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση ούτε καν στην ομάδα διαπραγμάτευσης γιατί είμαστε «τσιράκια» των Ευρωπαίων και από την άλλη μας ψέγετε ότι δεν κάνουμε την χάρη του κ. Μοσκοβισί, να ψηφίσουμε τα μέτρα όπως εκείνος προτρέπει. Αυτή η κατάσταση λέγεται πολιτική διπολική διαταραχή.

Αποφασίστε κύριοι τι θέλετε: Συνεργάτες στην σωτηρία της χώρας ή κορόιδα για να μοιραστούν τα δικά σας αποκλειστικά λάθη και τους ερασιτεχνισμούς σας;

Για το λόγο αυτό θα καταψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο και θα υπερψηφίσουμε όσα άρθρα θεωρούμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.