28 Νοεμβρίου, 2017

Επιβεβαιώθηκε η κριτική μας σε Μνημόνια, Κομισιόν, Κυβερνήσεις

Το παραπάνω τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ευθύνες της Κομισιόν σχετικά με τα ελληνικά προγράμματα στήριξης.

Ακολουθεί η παρέμβαση:

«Το Μάιο του 2016 η ομάδα του Ποταμιού έκανε μαζί με το ALDE του Γκυ Φερχόφσταντ μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στις Βρυξέλλες με τον τίτλο: "λάθος Μνημόνιο, λάθος Επιτροπή, λάθος Κυβερνήσεις." Σήμερα, 18 μήνες μετά έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και επιβεβαιώνει τις απόψεις μας, όμως αυτοί οι 18 μήνες έχουν αφήσει ένα μη αντιστρέψιμο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών μας.

Διαβάζουμε στη Σύσταση 3 της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Εάν η συνολική αναπτυξιακή στρατηγική μιας χώρας δεν μπορεί να θεσπιστεί στο στάδιο έναρξης του προγράμματος, πρέπει να καθοριστεί όσο το δυνατόν συντομότερα και να ληφθεί υπόψη σε τυχόν επακόλουθη αξιολόγησή του.»

Η Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος έκανε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν είναι βιώσιμη. Παρά το ότι κατέθεσε στο κοινοβούλιο πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις οι αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας είναι πάρα πολύ ασθενείς. Η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013, αλλά ταυτόχρονα παράγει και ύφεση αδυνατώντας να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι εξαιρετικά ασθενική και αναντίστοιχη της προηγηθείσας ύφεσης, του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού περιβάλλοντος, των θυσιών των πολιτών λόγω των μνημονίων. Δυστυχώς η εφαρμογή των μνημονίων κρίνεται από την ίδια την Κομισιόν επιτυχής μέσω αλλεπάλληλων αξιολογήσεων τα τελευταία 6 χρόνια!

Η Επιτροπή οφείλει άμεσα να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα και να λάβει μέτρα στα πλαίσια μιας βελτιωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για την Ελλάδα, για να της δώσει δημοσιονομικό χώρο. Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από το 2018 έως το 2023 πρέπει να μειωθεί στα επίπεδα του 2% αμέσως. Το ΔΝΤ αναγνώρισε τα λάθη των πρώτων προγραμμάτων και έχει αναπροσαρμόσει την στρατηγική του.Η Επιτροπή πότε θα αναγνωρίσει τα δικά της;

Ακούμε από την κυβέρνηση και την Κομισιόν για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι που η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια ύφεσης και σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον εμφανίζει ψήγματα ανάπτυξης και που κάθε δύο μήνες μειώνεται η πρόβλεψη για την Ελλάδα όταν για τις υπόλοιπες χώρες η πρόβλεψη αναπροσαρμόζεται ανοδικά. Είναι θλιβερό η Επιτροπή να κρύβεται πίσω από συγκυριακά αποτελέσματα αντί να χαράσσει η ίδια τη στρατηγική ανάπτυξης αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της.»

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεση του είναι ιδιαίτερα αρνητικό για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στα τρία Μνημόνια. Όπως αναφέρει, σε όλους τους τομείς πολιτικής, η εκτέλεση βασικών μεταρρυθμίσεων είτε κατέγραψε σημαντική καθυστέρηση είτε ήταν αναποτελεσματική. Αναφέρει, επίσης, ότι κατά τη διαδικασία καθορισμού πολλών μεταρρυθμίσεων η Κομισιόν δεν υπολόγισε την ικανότητα της Ελλάδας να τις εφαρμόσει και, έτσι, δεν τις σχεδίασε σωστά.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι