30 Νοεμβρίου, 2017

Το Tαμείο Αλληλεγγύης να ενεργοποιείται αυτόματα για χώρες σε μνημόνιο

Αυτό τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φονικές πλημμύρες στην Αττική και την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ακολουθεί η παρέμβαση:

«Να προσθέσω και εγώ την φωνή μου σε αυτή των συναδέλφων μου στην έκφραση αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες. Όσο ακόμη θρηνούμε νεκρούς δεν είναι η στιγμή αναζήτησης ευθυνών. Αυτό θα το κάνουμε στην ώρα του.

Σήμερα το Ταμείο Αλληλεγγύης ενεργοποιείται όταν οι καταστροφές υπερβαίνουν το 1,5% του ΑΕΠ της πληγείσας περιφέρειας. Ζητάμε οι χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτική κρίση και βρίσκονται σε μνημόνιο συνεργασίας να μην υπόκεινται σε αυτό το 1,5%

Την προηγούμενη Πέμπτη η Κομισιόν αποκάλυψε τα σχέδια της για τη δημιουργία δύναμης άμεσης αντίδρασης που στηρίζεται σε κοινά επιχειρησιακά τεχνικά μέσα όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα, κινητά νοσοκομεία κλπ.

Δεν είναι όμως η τεχνική υποδομή το πιο σημαντικό, είναι ότι τα κράτη μέλη θα καταθέτουν στην Κομισιόν τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενα κενά.

Αυτή λοιπόν είναι η κατεύθυνση της αλληλεγγύης που απαιτούμε από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Απαραίτητη η διάθεση κονδυλίων με τους μηχανισμούς του ταμείου αλληλεγγύης αλλά έρχεται μετά την καταστροφή. Χρειαζόμαστε πολιτική πρόληψης. Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει ασφάλεια στον ευρωπαίο πολίτη, ανεξάρτητα από τις δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις των εθνικών μηχανισμών. Εξασφάλιση της οικονομικής αλληλεγγύης αλλά και αξιολόγηση και διόρθωση των δήθεν ολοκληρωμένων και πάντα φιλόδοξων εθνικών σχεδίων που πολλές φορές πνίγονται στα νερά των πλημμυρών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.»

Δείτε το βίντεο: