18 Σεπτεμβρίου, 2017

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2017 απονεμήθηκε στο «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

H υποψηφιότητά του προτάθηκε και στηρίχθηκε από τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο

«16 εκατομμύρια μερίδες φαγητό σε συνανθρώπους μας έχει προσφέρει το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ». Στην Ελλάδα της κρίσης συμπολίτες μας αγωνίζονται καθημερινά, παλεύουν για αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το νόημα του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη και αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να προβάλουμε για να παρακινήσουμε και άλλους με το παράδειγμά τους. Όπως ανέφεραν οι κ. Θεοδωρίδης από το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και η κ. Χάλακα από την «PRAKSIS», απώτερος στόχος των οργανώσεών τους είναι η αυτοκατάργησή τους. Μέχρι τότε θα στηρίζουμε την προσφορά και τη δράση τους», δήλωσε ο κ Κύρκος στην τελετή απονομής των Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη 2017 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, ευρέως γνωστή για τη δράση της που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην χώρα μας. Με διάφορα προγράμματα, όπως το «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων» και «Είμαστε Οικογένεια», το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» συμβάλλει τα μέγιστα στην άμβλυνση των πολλών προβλημάτων που έχει επιφέρει η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και στη μείωση της σπατάλης και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Ακόμα, με συμμετοχή σε διεθνείς κοινοπραξίες όπως το «SavingFood», και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» εργάζεται για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία βασίζεται στο μοντέλο διάσωσης και προσφοράς φαγητού της οργάνωσης, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας της οργάνωσης και στη διάδοση του έργου και του εν λόγω μοντέλου δωρεάν σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται στην Ε.Ε.

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και απονέμεται για εξαιρετικά επιτεύγματα σε δραστηριότητες που εκφράζουν συγκεκριμένα τις αξίες που απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» διακρίθηκαν η ΜΚΟ «PRAKSIS», που προτάθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και η κ. Αικατερίνη Παναγοπούλου, που προτάθηκε από την ευρωβουλευτή κ. Βόζεμπεργκ. Οι βραβευθέντες θα προσκληθούν σε κεντρική εκδήλωση απονομής του βραβείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 11 Οκτωβρίου 2017.

«Εκτός από την βράβευση του πολύ σημαντικού ανθρωπιστικού έργου του «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το βραβείο στέλνει επιπλέον ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για την απώλεια τροφίμων και την αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα. Η μείωση απώλειας τροφίμων στα μισά μέχρι το 2030, υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλούνται στην ΕΕ με κόστος πάνω από 143 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.