14 Σεπτεμβρίου, 2017

Να προσφέρουμε λύση στα επικίνδυνα αδιέξοδα της Τουρκίας

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας, μιλώντας στη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να προσφέρουμε λύση στα επικίνδυνα αδιέξοδα της Τουρκίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση

«Τόσα χρόνια σημαντικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων παρέμεναν κλειστά, και ουσιαστικά δεν παρεμβαίναμε παρά τεχνοκρατικά, ανούσια, ανέμπνευστα στην ενταξιακή διαδικασία.

Πολλοί ήλπιζαν στη μη συμμόρφωση της Τουρκίας και άλλοι οχυρώνονταν πίσω από τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της Κύπρου. Αλλά κάθε χρόνος που δεν άνοιγε το κεφάλαιο 24 για τη δικαιοσύνη, η σημερινή κατάσταση ερχόταν πιο κοντά. Και όσο δεν άνοιγε το κεφάλαιο 23 των θεμελιωδών δικαιωμάτων τόσο διευκόλυνε τον Ερντογάν να ενισχύσει την κυριαρχία του εις βάρος του Κεμαλικού κατεστημένου που με τα λάθη του και την αλαζονεία του βοήθησε τον Ερντογάν να θεωρηθεί ο αναμορφωτής ενός σάπιου καθεστώτος.

Αλλά ακόμη και τώρα, που πολλοί ζητούν τη ρήξη με την Τουρκία παίζοντας χέρι με χέρι με τον Ερντογάν το παιχνίδι των αντεγκλήσεων μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία: να βάλουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την τελωνειακή ένωση αλλά και την ενταξιακή πορεία όλα μαζί, πακέτο στο τραπέζι, ανεβάζοντας το κόστος άρνησης του Ερντογάν σε δυσθεώρητα ύψη. Χρωστάμε ένα χέρι αλληλεγγύης και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον τουρκικό λαό, ας πιέσουμε για μια διέξοδο γιατί αποχωρώντας αφήνουμε την Τουρκία μόνη στα απίστευτα και επικίνδυνα αδιέξοδά της και το βαρύ τίμημα θα το πληρώσουμε όλοι πολύ γρήγορα».

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Κύρκου