24 Ιανουαρίου, 2018

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίζει για περισσότερο φως στα άδυτα των αθλητικών οργανισμών

Στη συζήτηση για τις εκθέσεις «Good football governance» και «Working towards a framework for modern sports governance» στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο βουλευτής και μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο κ. Μαυρωτάς, ως Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό αναφέρθηκε στις δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις για το θέμα της αθλητικής διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν από την FIFA και την UEFA αρχές δεοντολογίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα διαφθοράς. Έκανε λόγο για τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί, όπως ο περιορισμός στις θητείες των αξιωματούχων τόσο στη FIFA όσο και στην UEFA και τα οποία θα πρέπει να υιοθετηθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διεθνείς ομοσπονδίες. Στάθηκε, επίσης, στο θέμα της εκπαίδευσης των αθλητών, καθώς όπως επεσήμανε, η ζωή δεν σταματάει μαζί με την αθλητική καριέρα στα 30 ή 35, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ποδόσφαιρο, σχετικά με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ρατσισμό και τη ρητορική μίσους.

Τέλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, σχολίασε την έκθεση του κ. Γιένσεν, που αφορά γενικά τις διεθνείς ομοσπονδίες, λέγοντας πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι αθλητικοί φορείς που λειτουργούν αδιαφανώς ως «μαύρα κουτιά». Μέσω κατάλληλων δεικτών, υπάρχουν πλέον τα εργαλεία για να αξιολογηθεί με πολλαπλά κριτήρια η ποιότητα διακυβέρνησης κάθε αθλητικού οργανισμού ή και χρησιμοποιώντας κατάλληλα συστήματα πιστοποίησης ISO. Ο κ. Μαυρωτάς έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στο τρίπτυχο διαφάνεια – λογοδοσία – ακεραιότητα, που θα πρέπει να διακατέχει τους διοικούντες τον αθλητισμό, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί την κ. Μπρασέρ και τον κ. Γιένσεν για τις δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις τους.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Έχουμε σήμερα δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις για το θέμα της αθλητικής διακυβέρνησης. Θα ξεκινήσω από την έκθεση, της κ. Brasseur, που αφορά στο ποδόσφαιρο, που εκτός από άθλημα είναι και πεδίο σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας.

Η μεγάλη απειλή είναι ότι η απληστία και ο παρασιτισμός, που πολλές φορές συνοδεύουν την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, μπορεί τελικά να καταστρέψουν το άθλημα. Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία: να αναπτύξουμε και συγχρόνως να θωρακίσουμε το ποδόσφαιρο. Και εδώ έρχεται ο ρόλος της διοίκησης. Περιπτώσεις διαφθοράς, αδιαφάνειας, κακών πρακτικών διοίκησης που αφορούν στη FIFA και την UEFA αποκαλύφθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Η έκθεση μιλάει για την ανάγκη να υιοθετηθούν από την FIFA και την UEFA αρχές δεοντολογίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, ώστε να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα.

Κάποια θετικά βήματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, π.χ. ο περιορισμός στις θητείες των αξιωματούχων τόσο στη FIFA όσο και στην UEFA. Αυτά τα βήματα είναι καλοδεχούμενα, αλλά πρέπει να συνεχισθούν, να ενισχυθούν και επίσης να υιοθετηθούν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και άλλες διεθνείς ομοσπονδίες.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η έκθεση κάνει λόγο για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και εν γένει για την προσωπική ανάπτυξη των αθλητών (των βασικών πρωταγωνιστών), καθότι η ζωή δεν σταματάει μαζί με την αθλητική καριέρα στα 30 ή 35.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται έντονα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον ρόλο που μπορεί να παίξει το ποδόσφαιρο, για να περάσει μηνύματα για τον ρατσισμό, τη ρητορική μίσους, τα ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, ακόμα και για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.

Η έκθεση του κ. Γιένσεν αφορά γενικά τις διεθνείς ομοσπονδίες. Συχνά σκάνδαλα λερώνουν την εικόνα του αθλητισμού (ντόπινγκ, διαφθορά, στημένοι αγώνες). Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν οι αθλητικοί φορείς και οι διαδικασίες τους. Δεν μπορεί οι αθλητικές ομοσπονδίες να είναι «μαύρα κουτιά».

Σήμερα, έννοιες όπως διαφάνεια, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, είναι πλέον μετρήσιμες με συγκεκριμένους δείκτες. Έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε με πολλαπλά κριτήρια την ποιότητα διακυβέρνησης σε κάθε ομοσπονδία ή χρησιμοποιώντας κατάλληλα συστήματα πιστοποίησης ISO.

Η έκθεση, τέλος, επισημαίνει την ανάγκη για μια διακοινοβουλευτική συμμαχία σε θέματα αθλητικής διακυβέρνησης και ακεραιότητας μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο είναι πολύ ενεργό σε ζητήματα δεοντολογίας του αθλητισμού.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο αθλητισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι διοικούντες τον αθλητισμό πρέπει να συναισθανθούν την ευθύνη τους. Το τρίπτυχο διαφάνεια – λογοδοσία - ακεραιότητα είναι το δικό τους τρίαθλο. Και πρέπει κάθε μέρα να προσπαθούν να βελτιώνονται.

Θα ήθελα, τέλος, να συγχαρώ την κ. Μπρασέρ και τον κ. Γιένσεν για τις δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις, που νομίζω ότι θα πρέπει να έχουν συνέχεια, καθότι η παρακολούθηση της χρηστής διακυβέρνηση δεν είναι μία κούρσα σπριντ, αλλά ένα επίμονος Μαραθώνιος.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού