1 Οκτωβρίου, 2018

Το Ποτάμι θα είναι στην επόμενη βουλή ανανεωμένο και έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες

Για την πορεία του Ποταμιού, τις συνεργασίες, την αυτοδιοίκηση, την καμπάνια #thelopotami, καθώς και για πολλά ακόμη ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας μίλησε στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", ο Παναγιώτης Πιλάτος, μέλος της ΜΕΣΥΑ και της Επιτροπής Νέων του Ποταμιού.

Ακολουθεί το απόσπασμα της συνέντευξης:

1. Ένα γενικό σας σχόλιο για την πολιτική επικαιρότητα.

Τον περασμένο Αύγουστο έληξε και τυπικά το τρίτο πρόγραμμα, όμως όχι και η επιτροπεία μας από τους θεσμούς καθώς υπάρχουν μελλοντικές οικονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βαραίνουν το ήδη βεβαρυμμένο οικονομικό κλίμα της χώρας μας. Οι ημέρες που διανύουμε έχουν έντονα τα στοιχεία μια προεκλογικής περιόδου, η οποία θα εντείνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές με τους δύο κύριους παίκτες ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να βγάζουν από τις πολιτικές τους φαρέτρες επιχειρήματα για να πειστούν οι ψηφοφόροι τους. Το αφήγημα πλέον δεν διαφέρει και πολύ , το είδαμε και στη ΔΕΘ όπου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επιδόθηκαν σε παροχές, μίλησαν για τα προβλήματα της μεσαίας τάξης και την νέα γενιά υπό το πρίσμα πάντοτε των δικών τους ιδεολογικών χαρακτηριστικών. Οι μήνες που έχουμε μπροστά μας, έχουν σίγουρα έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, βέβαια αν οι πολίτες θα δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και στο πολιτικό προσωπικό της χώρας θα το δείξουν οι κάλπες.

2. Πιστεύετε ότι το Ποτάμι θα καταφέρει να διατηρήσει τα εκλογικά ποσοστά που θα του επιτρέψουν την είσοδό του στη νέα Βουλή.

κ. Καραποστόλη μετά και την απεμπλοκή μας από το Κίνημα Αλλαγής Το Ποτάμι έχει προσηλωθεί στην συσπείρωση μας και την διεύρυνση του χώρου μας με δυνάμεις, οι οποίες έχουν όμορες πολιτικές αντιλήψεις με αυτές που πρεσβεύει το Κίνημά μας. Οι δημοσκοπήσεις πράγματι δεν είναι ευνοϊκές για εμάς, φυσικά τις μελετούμε και αφουγκραζόμαστε τα μηνύματα των σοβαρών και έγκυρων δημοκοπικών εταιρειών, δεν ασκούμε πολιτική όμως σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα. Από την ίδρυση μας είχαμε και έχουμε στόχο να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία των πολιτών και όχι των πόλων , δηλώνουμε παρών και στηρίζουμε κάθε δίκαιο αίτημα που αφορά την εργασία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παιδεία, έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον της χώρας μας. Το Ποτάμι θα πραγματοποιήσει το 3ο του συνέδριο στις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη (3-4/11/2018) στην Αθήνα με στόχο και φιλοδοξία να εμπνεύσει ξανά όσους αδίκως απογοήτευσε και να ενδυναμώσει τις ήδη οργανωμένες δυνάμεις του Κινήματος με στόχο την δυναμική αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας. Είμαστε ακόμη ζωντανοί, με περισσότερη εμπειρία αφήνουμε πίσω τα λάθη τους παρελθόντος θα δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας με επιτυχία. Το Ποτάμι θα είναι στην επόμενη βουλή, ανανεωμένο, δυναμικό και έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ωθήσουν το πολιτικό μας σύστημα μπροστά, με γνώμονα την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

3. Πως βλέπετε τα περί συνεργασίας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τη μία μας λένε θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία, την άλλη με τον ΣΥΡΙΖΑ, ας αποφασίσουν που θέλουν να μας πάνε τα οργανωμένα συμφέροντα και οι μικροπολιτικές ομαδούλες λάσπης για να ξέρουμε. Λοιπόν κ. Καραποστόλη ξεκάθαρα σας αναφέρω πως δεν υφίσταται καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά, απλά – λιτά και απέριττα ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στη ΔΥΣΗ εμείς στην ΑΝΑΤΟΛΗ, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνάντησης και συνεργασίας.

4. Κατά καιρούς έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού. Ποια είναι η άποψή σας για την κοινοβουλευτική τους παρουσία;

Δυστυχώς αν και ο Νομός Τρικάλων εκπροσωπείται στην Ελληνική Βουλή με τρεις εκπροσώπους, η παρουσία τους τα τελευταία 4 χρόνια είναι σχεδόν αδιάφορη με ελάχιστες εξαιρέσεις στην Κοινοβουλευτική τους παρουσία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας ξέρουν πολύ καλά να ασκούν πολιτική με δελτία τύπου, έτοιμα γραμμένα από το κόμμα τους και να τα στέλνουν στα τοπικά ΜΜΕ. Πολιτική σημαίνει να έχεις πολιτικό λόγο, να παρεμβαίνεις και να μην φοβάσαι να αντιμετωπίσεις την αντιπολίτευση της περιοχής σου από όπου και αν προέρχεται. Έχω επανειλημμένα καλέσει σε δημόσιο διάλογο την «Αγία Τριάδα» του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, όμως δεν έχω πάρει καμία απάντηση στα ερωτήματα που έχω θέσει. Όσο τους είδατε στο Studio του ραδιοφώνου σας, άλλο τόσο τους είδα και εγώ αλλά και η τοπική κοινωνία. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους και θα δώσουν την ετυμηγορία τους, όταν έρθει η ώρα (κοντοζυγώνει).

5. Σε επίπεδο νομού πως κινείται το Ποτάμι;

Αυτή την περίοδο τα στελέχη του Ποταμιού στην περιοχή μας εργάζονται σοβαρά για την ενσωμάτωση δυνάμεων στο κίνημα εν όψη συνεδρίου και φυσικά όπως και σε όλο το κόμμα, γίνονται συνεχώς διαβουλεύσεις και συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ποτάμι ξανά ή να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τα γλυκά και ήρεμα νερά του Κινήματος.

6. Ποια είναι η άποψή σας για το Μακεδονικό. Γιατί το Ποτάμι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών;

Χρειάζεται να υπάρξει και λίγο νηφαλιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να σκεφτούμε και με πραγματικά πατριωτικούς όρους, με όρους εθνικού συμφέροντος και όχι όρους φοβικούς και ανασφαλείς. Το μεγάλο όφελος κατά τη γνώμη μας είναι ότι ανατρέπεται το de facto τετελεσμένο της αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία» ως όνομα της γειτονικής χώρας. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αποκαθιστά τη γεωγραφική πραγματικότητα όπως είχε διαμορφωθεί με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913. Έτσι ο σκέτος όρος «Μακεδονία» που -για να μην στρουθοκαμηλίζουμε- είχε ταυτιστεί στη διεθνή κοινή γνώμη με την ΠΓΔΜ τα τελευταία 25 χρόνια, «ελευθερώνεται» στο γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο. Στο Ποτάμι σκεφτόμαστε τις επόμενες γενεές και όχι τις επόμενες κάλπες – η ιστορία θα κρίνει όλους μας για τη στάση μας, εμείς είμαστε ξεκάθαροι, όσοι αντιδρούν δεν μας δείχνου τον δικό τους δρόμο, ποια η πρόταση τους;

7. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ποια θα είναι η στάση του κόμματός σας;

Το Ποτάμι θα στηρίξει υποψήφιους με πολιτικό όραμα μακριά από τα κομματικά στεγανά, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους που θα κάνουν δουλειά και όχι διορισμένους «αρχοντίσκους». Θα υπάρξουν και δικοί μας υποψήφιοι όπου αυτό είναι δυνατόν, δηλώνουμε παρών και στην αυτοδιοίκηση.

8. Πείτε μας για την Καμπάνια #thelopotami που ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες.

Στόχος μας είναι να ακουστούν τα ΘΕΛΩ της κοινωνίας των πολλών, να θυμίσουμε τις τολμηρές και ριζοσπαστικές μας θέσεις. Η καμπάνια θα συνεχίσει να ξετυλίγεται σε καθημερινή βάση μέχρι το συνέδριο του κόμματος, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο thelopotami.gr να δουν τα ΘΕΛΩ με τις λύσεις που προτείνουμε και με απλό τρόπο να γράψουν το δικό τους θέλω επώνυμα ή ανώνυμα, εγώ #thelopotami διότι ΘΕΛΩ η γενιά μου να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, πιστεύω στις δυνατότητές μας, μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων.

*Ο Παναγιώτης Πιλάτος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ και μέλος της Επιτροπής Νέων του Ποταμιού

 Πηγή: Νέα Σελίδα