20 Φεβρουαρίου, 2017

Τι τρέχει με τη Siemens;

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β' Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργου Αμυρά, προς τον Υπουργό Οικονομικών

Σε έξι μήνες από σήμερα, τον Αύγουστο του 2017, η εταιρεία Siemens αποδεσμεύεται, σύμφωνα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Ελληνικό Δημόσιο, από την υλοποίηση των υποχρεώσεών της. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας να μάθει, εάν η εταιρεία Siemens έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες είναι:

 • Πληρωμή 80 εκατ. € για εισπρακτέες απαιτήσεις του Ελληνικού δημοσίου
 • Καταβολή 90 εκατ. €, σε βάθος 5ετίας, για ερευνητικά προγράμματα.
 • Επένδυση ύψους 100 εκατ. € εντός Ελλάδος ως διασφάλιση της παρουσίας της στη χώρα, διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
 • Εξέταση της προοπτικής να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, έργο αξίας 60 εκατ. €, που θα οδηγήσει στην απασχόληση 700 εργαζομένων.
 • Τέλος ο κ. Αμυράς ζητά διευκρινίσεις από τον υπουργό για ποιο λόγο αντικαταστάθηκαν τα μέλη της Εποπτικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που έργο έχει να παρακολουθεί εάν η Siemens υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπόλογη εταιρεία κατέστη η Siemens Spa Ιταλίας αντί της Siemens AG Μονάχου.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
  ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  ΘΕΜΑ: Τι τρέχει με τη Siemens;

  Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε εντάξει τη σύμβαση εξωδικαστικού συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο στη λεγόμενη «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης Σαμαρά. Απ΄ τη στιγμή που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σχημάτισαν κυβέρνηση, η συμφωνία όχι μόνο δεν επανεξετάστηκε, όπως προεκλογικώς υποσχόταν ο κ. Τσίπρας, αλλά αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με απόφαση που υπέγραψε στις 29 Δεκεμβρίου 2016:

  - επικύρωσε τον, κατά τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, σκανδαλώδη κι επιβλαβή εξωδικαστικό συμβιβασμό

  - άλλαξε τη σύνθεση της Εποπτικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών με αρεστά (;) προς το ΣΥΡΙΖΑ νέα μέλη, έργο της οποίας είναι να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Siemens έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Siemens AG Μονάχου (συνεπώς και η Siemens AE Ελλάδος) βγήκαν από το κάδρο ευθύνης υλοποίησης της σύμβασης που προέκυψε από το συμβιβασμό και η ευθύνη μεταφέρθηκε στη Siemens Spa Ιταλίας παρά το γεγονός ότι αυτή έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων και δραστική μείωση του εργατικού δυναμικού της, απασχολώντας σήμερα μόλις 145 εργαζομένους.

  Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός Siemens - Ελληνικού Δημοσίου υποχρέωνε τη Siemens να καταβάλλει:

 • 80 εκατ. € για εισπρακτέες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου
 • 90 εκατ. €, σε βάθος 5ετίας, για ερευνητικά προγράμματα.
 • 100 εκατ. € ως επένδυση διασφάλισης παρουσίας της στην Ελλάδα διατηρώντας τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
 • να εξετάσει την προοπτική κατασκευής ενός εργοστασίου στην Ελλάδα, επενδύοντας 60 εκατ. € και απασχολώντας 700 άτομα.
 • Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Τι έχει υλοποιηθεί και τι όχι από τη σύμβαση των δύο μερών;

  2. Για ποιο λόγο έγινε αντικατάσταση των μελών της Εποπτικής Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών και βάσει ποιων κριτηρίων επιλέχθηκαν τα νέα μέλη;

  3. Η Siemens Spa Ιταλία έχει αναλάβει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της σύμβασης, βάσει ποιων εγγυήσεων και χρονοδιαγράμματος;

  Ο ερωτών Βουλευτής
  Αμυράς Γεώργιος - Β΄ Αθήνας