14 Ιανουαρίου, 2016

Τι γίνεται με το facebook και την προστασία προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα;

Πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα επέβαλλε στο Facebook η βελγική δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η επίμαχη υπόθεση έχει να κάνει με την παρακολούθηση από το Facebook των χρηστών του σε εξωτερικές ιστοσελίδες μέσω των κουμπιών «like» και «share».

Με άλλα λόγια, το Facebook κατηγορείται ότι παρακολουθεί, με τη χρήση cookies, την online δραστηριότητα των εγγεγραμμένων χρηστών του μετά την αποσύνδεσή τους από τις σελίδες του Facebook, αλλά παρακολουθεί ακόμη και τη δραστηριότητα και μη μελών της.

Στην Ελλάδα τι γίνεται; Ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητά να μάθει εάν έχει διεξαχθεί κάποια αντίστοιχη έρευνα από την ελληνική αρμόδια αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας εκ μέρους τόσο του Facebook, όσο και άλλων κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων.

Επίσης, ρωτά την κυβέρνηση εάν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις νομικών παραβιάσεων εκ μέρους των εταιρειών των κοινωνικών δικτύων και τέλος εάν βρίσκεται σε επαφή με τις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών, πέραν του Βελγίου, όπως τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία, όπου οι πρακτικές του Facebook βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Προστασία προσωπικών δεδομένων από πρακτικές του Facebook

Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και περίπου ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη μεταξύ της Επιτροπής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του Βελγίου και του Facebook, η οποία μάλιστα έχει οδηγηθεί και στα βελγικά δικαστήρια με επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ την ημέρα, για την άρνηση του Facebook να συμμορφωθεί προς τα αιτήματα της βελγικής αρχής, σύμφωνα με απόφαση της 09.11.2015.

Η επίμαχη υπόθεση έχει να κάνει με την παρακολούθηση από το Facebook των χρηστών του σε εξωτερικές ιστοσελίδες μέσω των κουμπιών «like» και «share». Με άλλα λόγια το Facebook κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων του εθνικού βελγικού δικαίου αλλά και της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων η παρακολούθηση της online δραστηριότητας των μελών του μετά την αποσύνδεσή τους (με τη χρήση cookies) αλλά ακόμα και τη δραστηριότητα μη μελών του.

Το ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης του μεγαλύτερου παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει οδηγήσει ρυθμιστικές αρχές και άλλων χωρών σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία, να επεξεργάζονται επίσης τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με τις πρακτικές του Facebook.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Έχει διεξαχθεί κάποια αντίστοιχη έρευνα από την ελληνική αρμόδια αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας εκ μέρους τόσο του Facebook όσο και άλλων κοινωνικών δικτύων και ιστοτόπων;

2. Είστε ενήμερος για τις κινήσεις των βελγικών αρχών και ποιες οι προθέσεις σας σχετικά με την λήψη και εδώ στην Ελλάδα αντίστοιχων διοικητικών ή νομικών μέτρων για συμμόρφωση των εταιρειών σε περίπτωση νομικών παραβιάσεων;

3. Έχει υπάρξει συνεργασία για το συγκεκριμένο ζήτημα με οποιαδήποτε βελγική ή άλλη ευρωπαϊκή αρχή και ποια η ελληνική συμβολή;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας