Το μείζον θέμα της επιλογής των Διοικήσεων των Νοσοκομειακών Μονάδων αναδεικνύει για πολλοστή φορά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Το μείζον θέμα της επιλογής των Διοικήσεων των Νοσοκομειακών Μονάδων αναδεικνύει για πολλοστή φορά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Τη στιγμή που στο κείμενο του Eurosummit (SN 4070/15, 12-07-2015) εμπεριέχεται η ρητή απαίτηση των δανειστών για «αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» (de-politicizing the Greek administration), με εκπρόθεσμη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, κατατεθειμένη σε μη συναφές νομοσχέδιο («Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας κλπ») καταργείται η επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012 που εισηγείται στον Υπουργό Υγείας το διορισμό ή τη διακοπή της θητείας των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων και παρέχεται στον Υπουργό η εξουσιοδότηση για διακοπή, λήξη θητείας ή παύση των υφιστάμενων και διορισμό νέων. Η νέα νομοθετική ρύθμιση κάθε άλλο παρά πράξη «αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Με άλλα λόγια, ο Υπουργός μπορεί εφεξής να διορίζει αδιακρίτως πρόσωπα της αρεσκείας του. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στη Λάρισα είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγείλει την ενέργεια αυτή χαρακτηρίζοντας τους διοικητές των νοσοκομείων «πολιτικά πρόσωπα».
Το Ποτάμι έχει πολλάκις στηλιτεύσει τη μακροχρόνια παράδοση του κομματισμού και της πελατοκρατίας και στο χώρο της Υγείας. Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα οι διοικητικές θέσεις των νοσοκομείων αποτελούν «λάφυρο» του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα που η κυβέρνηση, εξαιτίας της ολιγωρίας της, καλείται «με την πλάτη στον τοίχο» και υπό την πίεση των δανειστών να πράξει το αυτονόητο για κάθε κράτος δικαίου, το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό, εάν σκοπεύει να προβεί σε κατάργηση του άρθρου 15 του Ν. 4332/2015, καθώς και εάν είναι στο ρυθμιστικό προγραμματισμό του Υπουργείου η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει σταθερή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης ικανών διοικήσεων, ώστε να μη διαιωνίζεται η παλαιοκομματική πρακτική.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Θα καταργηθεί το άρθρο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την επιλογή των Διοικήσεων των Νοσοκομειακών Μονάδων;».
Άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του Υπουργού Υγείας προ έξι μηνών το Ποτάμι ανέδειξε ποικιλοτρόπως το μείζον θέμα της επιλογής άξιων Διοικήσεων Νοσοκομειακών Μονάδων και Υ.ΠΕ. στηλιτεύοντας παράλληλα την μακροχρόνια παράδοση του κομματισμού και της πελατοκρατίας. Σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα οι διοικητικές θέσεις των νοσοκομείων αποτελούν «λάφυρο» του κυβερνώντος κόμματος. Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων στη Λάρισα χαρακτήρισε τους διοικητές των νοσοκομείων «πολιτικά πρόσωπα». Ακολούθως, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του υπογράφοντος στις 14/05/2015 σχετικά με τις προθέσεις του ο Υπουργός τόνισε «η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν θα προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου».
Τη στιγμή που στο κείμενο του Eurosummit (SN 4070/15, 12-07-2015) εμπεριέχεται η ρητή απαίτηση των δανειστών για «αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» (de-politicizing the Greek administration), με εκπρόθεσμη τροπολογία (Αρ.: 178/67 23-06-2015, «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη θητεία των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων»), κατατεθειμένη σε μη συναφές νομοσχέδιο («Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας κλπ») καταργείται η επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012 που εισηγείται στον Υπουργό Υγείας το διορισμό ή τη διακοπή της θητείας των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων και παρέχεται στον Υπουργό η εξουσιοδότηση για διακοπή, λήξη θητείας ή παύση των υφιστάμενων και διορισμό νέων.
Στο ίδιο κείμενο του Eurosummit αναφέρεται ότι «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε επανεξέταση, με σκοπό την τροποποίηση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε αντίθετα προς τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, με επαναφορά στις δεσμεύσεις του προηγούμενου προγράμματος ή με αναγνώριση σαφών ισοδυνάμων για τα κεκτημένα δικαιώματα που κατ’ αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν». Με άλλα λόγια, γίνεται λόγος για ανάκληση όλων των μονομερών ενεργειών που έλαβαν χώρα στο μεσοδιάστημα.
Επειδή η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας κάθε άλλο παρά πράξη «αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Επειδή η κυβέρνηση, εξαιτίας της ολιγωρίας της, καλείται τώρα «με την πλάτη στον τοίχο» και υπό την πίεση των δανειστών να πράξει το αυτονόητο για κάθε κράτος δικαίου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάργηση του άρθρου 15 του Ν. 4332/2015 (ΦΕΚ 76/Α/09-07-2015);
2) Είναι στο ρυθμιστικό προγραμματισμό του Υπουργείου η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει σταθερή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης ικανών διοικήσεων, ώστε να μη διαιωνίζεται η παλαιοκομματική πρακτική;
Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας
22 Ιουλίου 2015