6 Μαΐου, 2015

Τάζουν προσλήψεις, ενώ εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους ειδικευόμενους γιατρούς

Ερώτηση, για την καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών των ειδικευόμενων γιατρών και εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, οι βουλευτές Χριστίνα Ταχιάου και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Ερώτηση, για την καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών των ειδικευόμενων γιατρών και εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, οι βουλευτές Χριστίνα Ταχιάου και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, επεσήμαναν πως οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες εφημερίες τους, αποφασίζουν να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας, γεγονός που αναμένετε να προκαλέσει χαώδη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν υποστεί ήδη δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.

Τόνισαν μάλιστα, ότι η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για την διάθεση των αποθεματικών των νοσοκομείων, έχει παραλύσει οποιαδήποτε διαδικασία πληρωμής ή έστω ελπίδα πληρωμής, ενώ με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, παρατείνεται μέχρι τις 30/6/2015 η προθεσμία για την εκκαθάριση δαπανών ετών 2012, 2013 και 2014 για εφημερίες ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ και για πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού των ανωτέρω φορέων, πλην του ιατρικού.

Οι βουλευτές του Ποταμιού, υπογραμμίζουν επίσης, πως την ώρα που το Υπουργείο αφήνει απλήρωτους τους νέους επιστήμονες οδηγώντας τους σε απόγνωση, δεν διστάζει να εξαγγείλει νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς να εξηγεί από πού θα αντλήσει τους πόρους για το πραγματοποιήσει. « Από την μια πλευρά, δεν πληρώνετε τα δεδουλευμένα των ειδικευόμενων γιατρών και από την άλλη τάζεται νέες προσλήψεις. Αν αυτή δεν είναι λαϊκίστικη πολιτική, τότε ποια είναι;» είπε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Ταχιάου.

Η Χριστίνα Ταχιάου και ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, ρωτούν μεταξύ των άλλων, τους αρμόδιους υπουργούς αν δεσμεύονται πως δεν θα υπάρξει και άλλη παράταση για την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών αλλά και από ποια κονδύλια του προϋπολογισμού θα εξασφαλιστούν οι αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού το οποίο έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ότι θα προσλάβει;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς:
1) Υγείας
2) Οικονομικών

Θέμα: «Η αποπληρωμή εφημεριών των ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ και πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού των ανωτέρω φορέων».
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι νοσοκομειακοί γιατροί σε αρκετά νοσοκομεία, και μάλιστα σε μερικά από τα μεγαλύτερα της χώρας, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καθώς το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καταβάλει τη χρηματική αποζημίωση που τους οφείλει για τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει. Σημειώνεται δε ότι ειδικευόμενοι γιατροί σε αρκετά νοσοκομεία είναι ήδη σε επίσχεση εργασίας.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις και τους έξι μήνες. Οι αμοιβές για τις εφημερίες ανέρχονται σε περίπου 2 ευρώ μικτά την ώρα, δηλαδή περίπου στα 32 ευρώ το 16ωρο. Αξίζει να τονιστεί ότι από τις 7-8 εφημερίες των γιατρών αναγνωρίζονται μόνο οι μισές και από αυτές οι μισές μένους απλήρωτες.

Οι περικοπές έγιναν οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες, φτάνοντας μέχρι και 45%, όπως στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, σε σχέση με το 2010, οδηγώντας τα νοσοκομεία πρώτης γραμμής σε απόγνωση. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία έλαβαν την τελευταία τους επιχορήγηση τον Μάρτιο, η οποία αντιστοιχούσε στον Ιανουάριο, ενώ τον Απρίλιο επρόκειτο να λάβουν για τον Φεβρουάριο. Ενδεικτικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» ο προϋπολογισμός από 130 εκατομμύρια ευρώ το 2009 μειώθηκε το 2015 στα 18 εκατομμύρια ευρώ, με ανακοινώσεις από τη Διοίκηση για περαιτέρω μείωση.

Καθημερινά, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνει αγώνα, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, παρά τις περικοπές και τις ελλείψεις και παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία 3 χρόνια.

Επειδή η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για την διάθεση των αποθεματικών των νοσοκομείων έχει παραλύσει οποιαδήποτε διαδικασία πληρωμής ή έστω ελπίδα πληρωμής.
Επειδή το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει προσλήψεις 4.500 ιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι βέβαια είναι απαραίτητοι, την ώρα που δεν αποπληρώνει τα δεδουλευμένα στο υπάρχον προσωπικό.

Επειδή με την υπ’ αριθμ. 107/48 30.4.2015 τροπολογία του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις σχετικά με τις εφημερίες ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και για τους ειδικευόμενους ΝΙΜΙΤΣ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης-Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» παρατείνεται μέχρι τις 30/6/2015 η προθεσμία για την εκκαθάριση δαπανών ετών 2012, 2013 και 2014 για εφημερίες ιατρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ και για πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού των ανωτέρω φορέων, πλην του ιατρικού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1) Δεσμεύεστε ότι δεν θα υπάρξει και άλλη παράταση για την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών;

2) Πώς θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, αν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ειδικευόμενοι και μη, προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας;

3) Από ποια κονδύλια του προϋπολογισμού θα εξασφαλιστούν οι αμοιβές του επιστημονικού προσωπικού το οποίο έχει εξαγγείλει το Υπουργείο ότι θα προσλάβει;

4) Μπορείτε να διαβεβαιώσετε επίσημα τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, τις παραιτήσεις των οποίων ζητήσατε εγγράφως, ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας για τον τρέχοντα και τους επόμενους μήνες;

5) Ποια είναι η συνολική πίστωση για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χριστίνα Ταχιάου, Α' Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Λάρισας

6 Μαΐου 2015