«Τα δικαιώματα των καλλιτεχνών σε σχέση με τις ψηφιακές πλατφόρμες», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού κ. Γιώργου Γραμματικάκη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες τους διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ευρωβουλευτές, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της επικείμενης αναθεώρησης των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας, που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την αναθεώρηση αυτή επιδιώκεται η νομική προστασία των καλλιτεχνών που διεκδικούν τα δικαιώματα τους έναντι πολυεθνικών κολοσσών, όπως το YouTube. Προς το παρόν οι ισχυρές αυτές πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τα έργα των καλλιτεχνών αποδίδοντας τους μηδενικές ή πολύ μικρές αμοιβές.
Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, βιβλία, ταινίες και μουσική γίνονται πλέον προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό. Η διεύρυνση όμως αυτή του κοινού δεν έχει μεταφραστεί σε ανάλογη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τους δημιουργούς. Αντίθετα, και υπό το πρόσχημα της ευρύτερης πρόσβασης, τα έργα τους καταλήγουν αντικείμενα υποκλοπής και παράνομης εκμετάλλευσης από μεγάλες ιστοσελίδες και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών, όπως την Google και το Facebook.
Ως εισηγητής της ομάδας των σοσιαλιστών για τα πνευματικά δικαιώματα είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τις αποφάσεις της Επιτροπής Πολιτισμού. Εξασφαλίσαμε την ψήφιση μιας σειράς μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών για τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, που ενδυναμώνουν ουσιαστικά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πεποίθησή μου ότι η Ευρωπαϊκή Τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν κλειδί για την καταπολέμηση της συνολικής κρίσεως που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θεωρώ λοιπόν ότι η προστασία και η προώθησή τους πρέπει να αποτελούν μία από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που απαιτείται σημαντική νομοθετική μεταρρύθμιση, ως απάντηση στην τεχνολογική ανάπτυξη, στην προκειμένη περίπτωση, στην ψηφιακή επανάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδια η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφεύρεση του τυπογραφείου. Μέσω των οργανώσεών τους, οι δημιουργικές δυνάμεις της Ευρώπης υιοθέτησαν ισχυρή στάση υπέρ μιας νομοθετικής παρέμβασης για την προστασία των καλλιτεχνών έναντι των ψηφιακών μονοπωλίων. Είναι νομίζω χρέος μας να ακούσουμε την φωνή τους.»