8 Ιουνίου, 2017

Στο νοίκι η ΕΡΤ… με βούλα Παππά

Καμία σαφής απάντηση από τον Yπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά

Σε ερώτησή μας (5151/25.4.2017) προς τον Yπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, αναφορικά με την προμήθεια Ψηφιακών Πομπών από την ΕΡΤ Α.Ε., δε λάβαμε επί της ουσίας σαφείς απαντήσεις.

Αναφέρει ο Υπουργός ότι η ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταβάλει μέχρι σήμερα στην DIGEA 5.629.502,38 ευρώ, δυνάμει της από 09.01.2015 Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών. Παραλείπει όμως να αναφέρει το ποσό που έχει καταβάλει η ΕΡΤ Α.Ε. το προηγούμενο διάστημα. Λοιδορεί τους ερωτώντες βουλευτές ότι «φαίνεται να συγχέουν την καταργηθείσα στις 11.06.2013 ΕΡΤ Α.Ε., με την νέα ΕΡΤ Α.Ε., η οποία αποτελεί συνέχεια της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., η οποία συστάθηκε με τον Ν. 4173/2013». Ο ίδιος όμως αναγνωρίζει ότι η εταιρεία και οι Διοικήσεις έχουν συνέχεια, αφού με την KYA 1387/ 24.04.2017 «Αναβίωση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού της (πρώην;) ΕΡΤ Α.Ε.» προχωράει στον συμψηφισμό των εκκρεμών οικονομικών απαιτήσεων του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. με κάθε είδους μισθούς, αποδοχές, επιδόματα και αποζημιώσεις που το προσωπικό έλαβε από την 11.06.2013 μέχρι την αναβίωση της σύμβασής τους.

Όταν πρόκειται για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, η δημόσια τηλεόραση έχει νομική και οργανική συνέχεια. Όταν αφορά την αποπληρωμή υπέρογκων υποχρεώσεων, η ΕΡΤ Α.Ε. παρότι διατηρεί το ίδιο ΑΦΜ με τη ΝΕΡΙΤ φαίνεται να διαχωρίζεται σε διαφορετικές περιόδους.

Τουλάχιστον, χαιρετίζουμε την απόφαση της ΕΡΤ μετά την παρέμβασή μας να «διερευνηθεί - μεταξύ άλλων - και η πιθανή ένταξη της προμήθειας των ψηφιακών πομπών σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ», κάτι που αγνοήθηκε αδικαιολόγητα επί μακρό χρονικό διάστημα και μόλις φέτος, μετά από πέντε άγονους διαγωνισμούς και την πάροδο μίας Προγραμματικής Περιόδου, ο υπουργός διαπιστώνει την ανάγκη να εξεταστεί η πιθανή αξιοποίηση των σχετικών Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μπορεί η κείμενη νομοθεσία να μην υποχρεώνει την ΕΡΤ Α.Ε. να αποκτήσει ιδιόκτητο δίκτυο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, αλλά η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της από την DIGEA θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Στην χειρότερη, οικονομικά, περίοδο που διανύουμε από το ξεκίνημα της κρίσης, η έλλειψη δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για τον εξορθολογισμό των δαπανών είναι προκλητική. Η εξοικονόμηση και του τελευταίου ευρώ θα έπρεπε να θεωρείται προτεραιότητα για την «κοινωνική» πολιτική που επαίρεται ότι υλοποιεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας

Σχετικά