2 Νοεμβρίου, 2018

Παρατηρήσεις επί της Οικονομικής Εκθέσεως της ΕΡΤ

Ομιλία Σπ. Λυκούδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την ΕΡΤ

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας εδώ:

Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε αν κάποιος εξ ημών θα ήθελε να ξεκινήσει και να εξαντλήσει την παρέμβασή του σε κλίμα συνολικά αντιπολιτευτικό θα είχε πολύ εύκολο έργο μετά την δική σας πληροφορία-ομολογία ότι στην ΕΡΤ μαίνονται εσωτερικοί πόλεμοι και υπονομεύσεις που την εμποδίζουν να λειτουργήσει κανονικά. Και μόνο αυτό αποδεικνύει ότι όσα καταγγέλλονται είναι αληθή και δεν τιμούν τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Τομέα. Περνάω πάνω από όλα αυτά όμως γιατί θέλω στο πλαίσιο του χρόνου που έχω να κάνω τις παρατηρήσεις μου επί της Οικονομικής Εκθέσεως της ΕΡΤ την οποία σήμερα συζητάμε.

Σχετικά με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση της ΕΡΤ για το 2017 έχω τις εξής παρατηρήσεις:

1. Η διαπίστωση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή – Λογιστή ότι δεν κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθευτούν τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013 ποσού 181.5 εκ ευρώ γεννά πάρα [πολλές απορίες. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούν να ελεγχθούν τα έσοδα αυτά όταν σαφώς αναγράφονται σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ και αποδίδονται στην ΕΡΤ; Υπάρχει κάποια εξήγηση;

2. Έχουμε μπροστά μας μια Οικονομική Έκθεση που στην ουσία δεν μας λέει τίποτα πέραν ορισμένων βασικών στοιχείων. Διανθίζεται δε από έναν Απολογισμό Έργου με πληροφορίες από τη στάση των διαφόρων Γενικών Διευθύνσεων. Κατά επιεική έκφραση πρόκειται απλώς για πληροφορίες ατάκτως ερριμένες. Δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα και σε τι ποσοστό επί του συνόλου δαπανώνται για τις εξωτερικές παραγωγές, για το ξένο Πρόγραμμα έχουμε απλώς ένα σύνολο ωρών αλλά όχι τη συνολική δαπάνη, και μάλιστα όχι σε σύγκριση με το συνολικό πρόγραμμα, για τις εσωτερικές παραγωγές έχουμε απλώς ένα ποσοστό 35% επί του συνόλου ως πρωτογενείς κι ένα ποσοστό 5% ως επαναλήψεις. Μαθαίνουμε ότι για την Έρευνα και την Ανάπτυξη για την οποία υπάρχει ολόκληρο Τμήμα δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ το 2017.

3. Διαβάζουμε ότι η μισθολογική δαπάνη ανέρχεται σε 57 εκ. ευρώ, το 30% επί των συνολικών δαπανών, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο που να δείχνει επί παραδείγματι πόσο αμείβονται ορισμένες ειδικότητες και τη σχέση τους με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα. Πόσο αμείβονται τα στελέχη κ.τ.λ., όλη δηλαδή την κλίμακα των αμοιβών.

4. Διαβάζουμε επίσης ότι η ΕΡΤ απασχολεί 2.256 άτομα αλλά δεν γνωρίζουμε πώς κατανέμονται αυτά τα άτομα στις δομές της Επιχείρησης, με ποια αποδοτικότητα και αμοιβές, με ποιες σχέσεις εργασίας. Πόσοι είναι δημοσιογράφοι, πόσοι διοικητικοί υπάλληλοι, πόσοι σε άλλες ειδικότητες.

5. Τέλος, η ΕΡΤ θα πρέπει να πείσει τους φορολογούμενους από τους οποίους αντλεί 190 εκ ευρώ το χρόνο, όταν η συνολική ετήσια τηλεοπτική διαφημιστική δαπάνη υπολογίζεται σε 240 με 250 εκ. ευρώ, ότι τα λεφτά τους πιάνουν πραγματικά τόπο. Ούτε στοιχεία για την κρατική διαφήμιση που μεταδόθηκε υπάρχουν στην Έκθεση.

6. Με την Έκθεση αυτή κάθε άλλο παρά πείθετε ότι μπορείτε να είστε ανταγωνιστικοί με τον ιδιωτικό τομέα. Και δεν αντιλαμβάνομαι τελικά τι νόημα έχει να επιμένουμε ως προς αυτό, όταν τα έσοδα από διαφήμιση της ΕΡΤ είναι πενιχρά.

7. Δεν αναφέρονται καθόλου στοιχεία τηλεθέασης και ακρόασης των Δελτίων Ειδήσεων, των διάφορων ενημερωτικών προγραμμάτων και εκπομπών, του χρόνου που έχει κατ’ αναλογία διατεθεί στα πολιτικά κόμματα και άλλα στοιχεία τα οποία θα μας ενδιέφεραν πάρα πολύ να τα συζητήσουμε εδώ.

8. Αναφορικά με το Αποθεματικό του Ν. 3905/2010 που αφορά στο 1.5% του ετήσιου κύκλου εργασιών το οποίο πρέπει να διατεθεί για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων δεν υπάρχει εδώ κανένα στοιχείο σχετικά σε ποιους και σε ποια έργα έχει διανεμηθεί. Απλώς αναφέρεται ένα ποσό.

9. Θα μπορούσα γενικότερα να τονίσω ότι η Έκθεση δεν δίνει μια σαφή εικόνα, ως όφειλε, για το πώς δαπανώνται τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, που αποτελούν το αποκλειστικό σχεδόν έσοδο της ΕΡΤ, για ποιο σκοπό, με ποιο αποτέλεσμα και άλλα συναφή στοιχεία. Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε κανονικά η Έκθεση αυτή ως προς το σκέλος του Απολογισμού Πεπραγμένων και της ελλιπέστατης εικόνας ως προ το οικονομικό κόστος λειτουργίας και αποδοτικότητας να επιστραφεί στους συντάκτες της, να ανασυνταχθεί και να επανέλθει. Αυτό θα αποτελούσε ένδειξη σεβασμού προς την Εθνική Αντιπροσωπεία και τα μέλη της Επιτροπής αυτής αλλά και προς την ίδια την ΕΡΤ. Οι συντάκτες της Έκθεσης αυτής ας κάνουν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στις Ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων και Οικονομικού Απολογισμού Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων άλλων χωρών, όπως ενδεικτικά του BBC, της ιρλανδικής RTE, της αυστραλιανής ABC, της καναδικής CBC . Να δουν τι περιέχουν και πώς συντάσσονται τέτοιες Εκθέσεις που σέβονται τον φορέα και το κοινό τους. Κι ας μας φέρουν μια νέα Έκθεση που να σέβεται τον εαυτό τους, το φορολογούμενους και εμάς.

Σχετικά