2 Νοεμβρίου, 2015

Στο κόκκινο η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Την οριακή λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη 05/11 το πρωί.

Μετά την παραίτηση της αναπληρώτριας διοικήτριας του ΠΓΝΛ και την παρέλευση τριμήνου από την δημοσίευση της αποδοχής παραίτησής της σε ΦΕΚ, έχει διαμορφωθεί ζοφερό τοπίο. Η μη νόμιμη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου οδηγεί σε αδυναμία προμηθειών και κίνδυνο απώλειας πολύτιμων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχουν έτοιμα προς παράδοση έργα που θα αναβαθμίσουν καίρια τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τόσο του ΠΓΝΛ (στεφανιογράφος, ψηφιακά ακτινοσκοπικά) όσο και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (μαγνητικός τομογράφος, αναισθησιολογικός εξοπλισμός). Επιπλέον, ημέρα με την ημέρα συσσωρεύονται τα προβλήματα με κυριότερα τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, την ελλιπή χρηματοδότηση, την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό, την καθυστέρηση πληρωμής των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, τις σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και την αδυναμία ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης.  

Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό, αν σκοπεύει να ψηφίσει άμεσα τροπολογία, ώστε ένα συλλογικό όργανο να μπορεί να λειτουργεί με κενό στη σύνθεσή του και πέραν του τριμήνου σε επείγουσες περιπτώσεις (πχ νοσοκομεία). Επίσης, αν θα προκηρύξει άμεσα περισσότερες θέσεις μόνιμου προσωπικού και πότε θα αποπληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Στο κόκκινο η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ)»

Ζοφερό τοπίο έχει διαμορφωθεί μετά την παραίτηση της αναπληρώτριας διοικήτριας του ΠΓΝΛ και την παρέλευση τριμήνου από την δημοσίευση της αποδοχής παραίτησής της σε ΦΕΚ. Η μη νόμιμη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου οδηγεί σε αδυναμία προμηθειών και κίνδυνο απώλειας πολύτιμων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, καθώς υπάρχουν έτοιμα προς παράδοση έργα που θα αναβαθμίσουν καίρια τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τόσο του ΠΓΝΛ (στεφανιογράφος, ψηφιακά ακτινοσκοπικά) όσο και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (μαγνητικός τομογράφος, αναισθησιολογικός εξοπλισμός).

Πέρα από το κενό στη Διοίκηση, ημέρα με την ημέρα συσσωρεύονται τα προβλήματα με κυριότερα τις σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, την ελλιπή χρηματοδότηση, την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών στο υγειονομικό προσωπικό, την καθυστέρηση πληρωμής των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ, τις σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και την αδυναμία ολοκλήρωσης της μηχανοργάνωσης.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το Σωματείο των Εργαζομένων «Ήδη στο Πανεπιστημιακό, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σ’ όλες τις Υπηρεσίες και σ’ όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα στην Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στην Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία 6 κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90… Για γέλια και κλάματα είναι η προκήρυξη 4Κ/2015, που ανακοινώθηκε και αναφέρει τις προκηρυσσόμενες θέσεις για τα δυο Νοσοκομεία της Λάρισας Π.Γ.Ν.Λ. και Γ.Ν.Λ. δυναμικότητας 950 κλινών… Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού είναι απλήρωτοι από τις αρχές του 2015 όσον αφορά τις υπερωρίες τους, (δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους ούτε ένα ευρώ), αλλά και λαμβάνουν με περικοπή [μ.ο. -25%] για κάθε μήνα τις αμοιβές τους, που αφορούν τα νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε να ψηφίσετε άμεσα τροπολογία, ώστε ένα συλλογικό όργανο να μπορεί να λειτουργεί με κενό στη σύνθεσή του και πέραν του τριμήνου σε επείγουσες περιπτώσεις (πχ νοσοκομεία), ώστε να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις προμήθειες;

2) Θα προκηρύξετε άμεσα περισσότερες θέσεις μόνιμου προσωπικού; Εξετάζετε το ενδεχόμενο έκτακτης χρηματοδότησης; Πότε θα αποπληρωθούν οι υπερωρίες των εργαζομένων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ – ΛΑΡΙΣΑΣ