17 Μαρτίου, 2017

Στην Επιτροπή Θεσμών να κληθεί ο Κιμούλης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Εξηγήσεις για το μέλλον του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ένα μέλλον, το οποίο μετά την ηχηρή παραίτηση του προέδρου του κ. Κιμούλη, αφήνει την κυβέρνηση εκτεθειμένη.

Ο κ. Αμυράς καλεί τον κ. Τσακαλώτο να εξηγήσει βάσει ποιων κριτηρίων τοποθετήθηκε στη θέση του ο κ. Μανωλόπουλος και ποιες αρμοδιότητες του έχουν παραχωρηθεί, ώστε να μπορεί να υποκαθιστά όλο το Δ.Σ.
Τέλος, ρωτά αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εξετάσει σε βάθος τις καταγγελίες του κ. Κιμούλη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ηχηρή παραίτηση του Προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η τοποθέτηση του Γιώργου Κιμούλη στη θέση του Προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), δεδομένου ότι υπήρξε ένθερμος υποστηριχτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Σίγουρα η θέση αυτή φάνταζε, ίσως λίγο πιο κοντά στο αντικείμενο του, απ’ ότι η θέση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος που ήδη κατείχε. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι ίσως έγινε λίγο καλύτερη διαχείριση του «κομματικού» ανθρώπινου δυναμικού.

Μεγάλη έκπληξη όμως αποτελεί η χθεσινή του παραίτηση από την Προεδρία του ΚΠΙΣΝ. Μια ηχηρή παραίτηση, που αν πιστέψουμε τους λόγους της, αποδεικνύεται, αφενός η αθωότητά του από τη ρετσινιά της κομματικοκρατίας, αφετέρου ότι ο βασιλιάς και στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνησή σας είναι γυμνή.
Στην επιστολή του κατηγορεί τον διορισμένο εκ του Υπουργείου Οικονομικών Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μανωλόπουλο, ότι «υποκαθιστά όλο το Δ.Σ. εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος» και διαχωρίζει τη θέση του από διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας. Τονίζει επίσης, ότι στήριξε δημόσια τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεώρησε πως ήταν η μοναδική λύση για τη χώρα εκείνη την περίοδο και υπενθυμίζει «πως η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ποιο το μέλλον του Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος όταν το παρόν του είναι έτσι;

2. Με ποια κριτήρια τοποθετήθηκε στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Μανωλόπουλος; Ποια τα τυπικά και ουσιαστικά του προσόντα;

3. Ποιες αρμοδιότητες έχετε παραχωρήσει στον εκλεκτό σας
κ. Μανωλόπουλο, με τις οποίες μπορεί και υποκαθιστά όλο το Δ.Σ.;

4. Θα ζητήσετε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να εξετάσει σε βάθος τις καταγγελίες του κ. Κιμούλη;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας