18 Δεκεμβρίου, 2015

Στα λόγια το ενδιαφέρον για τα ΑμεΑ

Στις 24/11 ο Ιάσονας Φωτήλας κατάθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη «Μέριμνα», ένα κέντρο φροντίδας με τρομερά αξιόλογο έργο και το μόνο για παιδιά με νοητική στέρηση στην Πάτρα.

Το κέντρο εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας. Παρά ταύτα, κάθε χρόνο υπογράφει σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία των παιδιών ΑμεΑ. Ενώ το σχετικό σχέδιο για τη σύμβαση ήταν έτοιμο προς υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, αυτό ποτέ δεν υπεγράφη!

Για το λόγο αυτό, ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, απηύθυνε τη σχετική επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας, δηλώνοντας αναρμοδιότητα επί του θέματος, το παρέπεμψε στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να απαντηθεί. Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε την ημέρα κατά την οποία είχε προσδιοριστεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ότι το Υπουργείο Εργασίας παραπέμπει εκ νέου το θέμα στο Υπουργείο Υγείας, λόγω αναρμοδιότητας.

Απευθυνθήκαμε εκ νέου στο Υπουργείο Υγείας το οποίο, αφού επιτέλους αποδέχτηκε την αρμοδιότητα, αρνήθηκε εκ νέου (!!!) να μας απαντήσει, προφασιζόμενο τώρα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αν και προφανώς θα μπορούσε ο Υφυπουργός κ.Πολάκης να μας απαντήσει αντί του Υπουργού κ.Ξανθού.

Το παράλληλο πρόγραμμα παρεμπιπτόντως, με σκανδαλώδεις διατάξεις και χωρίς ποσοτικοποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήρθε για επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τελικά αποσύρθηκε εχθές από την ίδια την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αρέσκεται σε παιχνίδια, όταν τα ιδρύματα για ΑμεΑ αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά προβλήματα. Το «μπαλάκι» με τις ευθύνες μεταξύ των δύο Υπουργείων αποδεικνύει πως, πέραν των καλών λόγων και υποσχέσεων, σχέδιο δεν υπάρχει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ιδρυμάτων για ΑμεΑ.

Επίσης, αναδεικνύεται και η απαξίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Εμείς επιμένουμε και καταθέτουμε εκ νέου την ερώτηση, ως γραπτή και όχι ως επίκαιρη, προς το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να μας απαντήσει για το μείζον θέμα του ιδρύματος της «Μέριμνας», που έχει καταξιωθεί στην κοινωνία της Πάτρας. Ελπίζουμε να βρεθεί κάποιος να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, απαντώντας σε εμάς, αλλά κυρίως στις οικογένειες των παιδιών ΑμεΑ στην Πάτρα, που αγωνιούν για τη βιωσιμότητα του ιδρύματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Βιωσιμότητα Θεραπευτικού-Παιδαγωγικού Κέντρου ΑμεΑ «Μέριμνα» στην Πάτρα και ανευθυνότητα του Υπουργείου Υγείας

Οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη φροντίδα των ΑμεΑ και ενίσχυση των αντίστοιχων υποστηρικτικών δομών τους όχι μόνο δεν έχουν υλοποιηθεί αλλά τα αρμόδια Υπουργεία μεταθέτουν το ένα στο άλλο τις ευθύνες για την απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Θεραπευτικού-Παιδαγωγικού Κέντρου «Μέριμνα» για ΑμεΑ στην Πάτρα.

Η «Μέριμνα» λειτουργεί από το 1969 στην πόλη της Πάτρας και σήμερα με τη μορφή ΝΠΙΔ . Στο χώρο λειτουργούν: α) Κέντρο Διημέρευσης (ΚΔ-ΗΦ) για πενήντα (50) άτομα –το μοναδικό στο νομό Αχαΐας-, β) ξενώνας όπου φιλοξενούνται τριάντα (30) παιδιά από όμορους νομούς, γ) Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ) και δ) ειδικό εκπαιδευτήριο. Συνολικά προσφέρονται υπηρεσίες σε πάνω από 130 άτομα με νοητική υστέρηση και απασχολούνται σαράντα πέντε (45) εργαζόμενοι, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Τα έξοδα λειτουργίας του καλύπτονται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Η «Μέριμνα» εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης (ΚΔ-ΗΦ), επειδή δεν καταβάλλονται τα νοσήλεια από τον ΕΟΠΠΥ λόγω μη υπογραφής σχετικής σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες, λόγω κρίσης, αιτήσεις ΑμεΑ, ενώ παρατηρούνται και καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού. Γνωρίζουμε μάλιστα πως σχετικό σχέδιο ήταν έτοιμο προς υπογραφή επί του προηγούμενου Υπουργού Υγείας κ.Κουρουμπλή.

Στις 24/11/2015 καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση για το εν λόγω θέμα προς το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνοντας αναρμοδιότητα επί του θέματος το παρέπεμψε στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να απαντηθεί. Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε, την ημέρα κατά την οποία είχε προσδιοριστεί η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ότι το Υπουργείο Εργασίας παραπέμπει εκ νέου το θέμα στο Υπουργείο Υγείας λόγω αναρμοδιότητας.

Απευθυνθήκαμε εκ νέου στο Υπουργείο Υγείας το οποίο, αφού επιτέλους αποδέχτηκε την αρμοδιότητα, αρνήθηκε εκ νέου (!!!) να μας απαντήσει, προφασιζόμενο τώρα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αν και προφανώς θα μπορούσε ο Υφυπουργός κ.Πολάκης να μας απαντήσει αντί του Υπουργού κ.Ξανθού.
(Το παράλληλο πρόγραμμα παρεμπιπτόντως, με σκανδαλώδεις διατάξεις και χωρίς ποσοτικοποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήρθε για επεξεργασία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τελικά αποσύρθηκε εχθές από την ίδια την κυβέρνηση).

Βάσει των παραπάνω ερωτάται και καλείται επιτέλους να απαντήσει ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση, να καταβληθούν τα χρωστούμενα κονδύλια από τον ΕΟΠΠΥ και να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου και η μισθοδοσία του προσωπικού;
2. Είναι στις προθέσεις σας η εξαίρεση του ιδρύματος της «Μέριμνας» από τις περικοπές νοσηλίων του ΕΟΠΥΥ (clawback) λόγω του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του αλλά και των έκτακτων αναγκών που καλείται να αντιμετωπίσει με την δραματική αύξηση των αιτούντων φροντίδα ΑμεΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας