21 Σεπτεμβρίου, 2017

«80 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ θα επωφεληθούν από τον νόμο για την προσβασιμότητα»

Ευκολότερη πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες στην ΕΕ ήταν ο στόχος της οδηγίας που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2015. Η οδηγία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, όπως υπολογιστές, smart phones, ΑΤΜ, μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο, τραπεζικές και τουριστικές υπηρεσίες και μεταφορές. Η οδηγία ορίζει τι πρέπει να καταστεί προσβάσιμο, αλλά δεν επιβάλει λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη καινοτομικών λύσεων. Οι πάροχοι υπηρεσιών πρέπει επίσης να εξασφαλίζουν κατά την κατασκευή νέων κτιρίων ή την ανακαίνιση υφιστάμενων υποδομών ότι οι δημόσιοι χώροι τους είναι προσβάσιμοι.

Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού δήλωσε: «Οι τροπολογίες και μάχες που δώσαμε στις συμμετέχουσες κοινοβουλευτικές επιτροπές οδήγησαν σε απτά και θετικά αποτελέσματα. O νέος νόμος για την προσβασιμότητα, που εγκρίναμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα εξασφαλίζει πρακτικά την ανεξάρτητη διαβίωση, ισότιμη συμμετοχή, ποιοτική και ευκολότερη καθημερινότητα για ευρύτερη μερίδα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και των ατόμων με άλλους μόνιμους ή προσωρινούς λειτουργικούς περιορισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι και τα άτομα που ταξιδεύουν με αποσκευές. Ο κατάλογος των προϊόντων και των υπηρεσιών περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αστικών συγκοινωνιών όπως το μετρό, τα τρένα, τα τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία. Ελπίζω το Συμβούλιο στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν να μην αποδυναμώσει τον φιλόδοξο τόνο που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο Βασίλης Χαρόπουλος, πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Πρόνοιας και Αναπηρίας του Ποταμιού με αφορμή το ψήφισμα δήλωσε: «Καλωσορίζουμε σαν πρώτο βήμα την πράξη και περιμένουμε να δοθούν πανευρωπαϊκά οι λύσεις που απαιτούνται για την ισότιμη διαβίωση όλων των πολιτών της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, μορφωτικά, εργασιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά».

Σχετικά