30 Αυγούστου, 2018

Ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη μετακίνηση των ΑμεΑ με πλοία

Αναφορά Γιώργου Μαυρωτά προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Το σοβαρό ζήτημα της μετακίνησης των ΑμεΑ με τα πλοία φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με αναφορά την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κουβέλη. Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο, αν και δυστυχώς όχι μοναδικό, συμβάν με τον εγκλωβισμό ενός νέου πολίτη ΑμεΑ στο πάρκινγκ φέρι μποτ με προορισμό τη Θάσο τον Αύγουστο. Ο κ. Μαυρωτάς επισημαίνει τον κίνδυνο ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή από τέτοιες ανάλογες καταστάσεις, όταν μάλιστα προ δύο ημερών υπήρξε η εκδήλωση φωτιάς σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά.

Ακολουθεί το κείμενο της αναφοράς:

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Ασφάλεια και αξιοπρέπεια στη μετακίνηση των ΑμεΑ με πλοία

Σας διαβιβάζουμε δημοσίευμα από τον ιστότοπο της εφημερίδας το Βήμα σχετικά με το απαράδεκτο περιστατικό εγκλωβισμού ενός νέου συμπολίτη μας, ατόμου με ειδικές ανάγκες, στο πάρκινγκ επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου τύπου φέρι μποτ με προορισμό τη Θάσο, το οποίο έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2018. Δυστυχώς δεν αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, αλλά όπως έχει αποδειχθεί και από μαρτυρίες άλλων ΑμεΑ, συμβαίνει αρκετές φορές σε πλοία τα οποία δεν είναι καινούρια και εκτελούν δρομολόγια σχετικά κοντινών αποστάσεων. Στο εν λόγω δημοσίευμα φιλοξενείται και η ανάρτηση του παθόντος ο οποίος εκφράζει την απογοήτευση και αγανάκτησή του για την απαράδεκτη εν έτει 2018, αντιμετώπιση των ΑμεΑ στη χώρα μας.

Με δεδομένο ότι απαγορεύεται να παραμένει επιβάτης στο γκαράζ ενός πλοίου για ευνόητους και ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους για την υγεία ακόμα και την ίδια τη ζωή του, όταν μάλιστα πριν λίγες ημέρες (τέλη Αυγούστου 2018) υπήρξε το συμβάν της εκδήλωσης φωτιάς σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Χανιά,

Με δεδομένο ότι δεν είναι πάντα εύκολο και δόκιμο για λόγους ασφάλειας και υγείας, αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας, η μεταφορά διά των χειρών από τα μέλη του πληρώματος, των ΑμεΑ όπως και η μετακίνησή τους μέσα στο πλοίο,

Αναμένουμε τις δικές σας απαντήσεις σχετικά με τους τρόπους ελέγχου σχετικά με ανάλογα συμβάντα, όπως επίσης και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σκοπεύετε να αναλάβετε για να μην επαναληφθούν τέτοια απαράδεκτα γεγονότα εις βάρος των ΑμεΑ.

Ο αναφέρων Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής