13 Ιουνίου, 2018

Για πολλοστή φορά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιάς - Κύθηρα – Αντικύθηρα – Καστέλι Κισσάμου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν στην τοπική κοινωνία από τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πειραιά – Κυθήρων – Αντικυθήρων – Καστελίου Κισσάμου, λόγω βλάβης του πλοίου Ε/Γ Ο/Γ «ΙΟΝΙΣ Ν.Π. 8775» που την εξυπηρετεί.

Για πολλοστή φορά η σύνδεση της ενδοχώρας με τα εν λόγω νησιά καθίσταται αδύνατη, προκαλώντας ανεπανόρθωτα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό: Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Για πολλοστή φορά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιάς - Κύθηρα – Αντικύθηρα – Καστέλι Κισσάμου»

Για ακόμη μια φορά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πειραιά – Κυθήρων – Αντικυθήρων – Καστελίου Κισσάμου, έχει διακοπεί, λόγω βλάβης του Ε/Γ Ο/Γ πλοίου «ΙΟΝΙΣ Ν.Π. 8775», όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε, στις 04/06/2018, η πλοιοκτήτρια εταιρεία «ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε», προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού, που επρόκειτο να ταξιδέψει με το πλοίο της γραμμής.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017, μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας «ΑΒΛΕΜΩΝ Ναυτική Εταιρεία» και του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το εν λόγω πλοίο θα πραγματοποιεί δύο δρομολόγια την εβδομάδα με επιστροφή, στην άγονη – επιδοτούμενη γραμμή (Πειραιά – Κύθηρα - Αντικύθηρα – Καστέλι Κισσάμου).

Ενώ το πλοίο «ΙΟΝΙΣ» την χειμερινή περίοδο δεν εκτελούσε δρομολόγια λόγω επισκευής και συντήρησης του, όπως άλλωστε προβλέπεται και από την σύμβαση, με την έναρξη των δρομολογίων του και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα από 02/06/2018 μέχρι και σήμερα να μην εκτελεί τα προκαθορισμένα δρομολόγια του, αποκόπτοντας με αυτό τον τρόπο την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων – Αντικυθήρων - Καστελίου Κισσάμου με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά.

Παρόμοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα και το 2017, όπου για τον ίδιο λόγο και την ίδια αιτία η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή είχε διακοπεί για έξι περίπου μήνες.

Δεδομένου ότι η συνεπής ακτοπλοϊκή σύνδεση των άγονων νησιών μας με την ενδοχώρα αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Δεδομένου ότι η μη σύνδεση των άγονων νησιών με την ενδοχώρα πλήττουν τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, τις μεταφορές αγαθών και φυσικά τον τουρισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση σύνδεση της ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιά – Κύθηρα - Αντικύθηρα – Καστέλι Χανίων;

2) Σε περίπτωση που η επισκευή του εν λόγω πλοίου καθυστερήσει προβλέπεται η αντικατάσταση του από άλλο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου δρομολογίου;

3) Πώς διασφαλίζεται η συνεχής σύνδεση των εν λόγω νησιών με την ενδοχώρα; Τι μέτρα προβλέπεται να λάβετε;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

Σχετικά