15 Δεκεμβρίου, 2015

Στα «χαρτιά» μόνο η στήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων

Χωρίς αντίκρισμα παραμένει η υποτιθέμενη στήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων από την κυβέρνηση.

Αφού ουδέποτε προχώρησαν οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή διάταξης που ψήφισε η Βουλή το Μάιο του 2015 και προβλέπει τη συνέχιση Πράξης του ΕΣΠΑ μέσω της οποίας λειτουργούν τα Κέντρα Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ μέχρι την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου, αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη του Τομέα Πρόνοιας του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 35 του ν. 4325/2015 προβλεπόταν η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης μέχρι τις 30.6.2015 για την χρηματοδότηση των φορέων αυτών για το διάστημα μέχρι την ένταξη τους στη νέας Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2015. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της αρμόδιας Αναπλ. Υπουργού Εργασίας, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Η λειτουργία της Πράξης είχε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ, αφού οι δαπάνες (νοσήλια) για κάθε ωφελούμενο καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό της Πράξης, από ευρωπαϊκά δηλαδή κονδύλια, αντί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Η βουλευτής ρωτά που οφείλεται η τεράστια καθυστέρηση, τι ενέργειες έχουν γίνει για να διασφαλιστεί η συνέχιση ή μετεξέλιξη της Πράξης και στη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και αν θα επιτραπεί η υποβολή των σχετικών δαπανών για πληρωμή στον ΕΟΠΥΥ αναδρομικά από την 1/1/2015 σε περίπτωση που δεν βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, β) τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γ) τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: “Στα χαρτιά” μόνο η στήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων

Χωρίς αντίκρισμα παραμένει η υποτιθέμενη στήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων από την κυβέρνηση αφού ουδέποτε προχώρησαν οι απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή διάταξης που ψήφισε η Βουλή το Μάιο του 2015 και προβλέπει τη συνέχιση της πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» μέσω της οποίας λειτουργούν τα Κέντρα Ημερήσιας φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρίες μέχρι την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 35 του ν. 4325/2015 προβλεπόταν η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και η έκδοση σχετική υπουργικής απόφασης μέχρι τις 30.6.2015 για την χρηματοδότηση των φορέων αυτών για το διάστημα μέχρι την ένταξη των Πράξεων ή την υπογραφή των Συμβάσεων για τις Πράξεις αυτές ή τη μετεξέλιξη αυτών στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020 και πάντως όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2015.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της αρμόδιας Υπουργού κ. Φωτίου, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, ενώ πλησιάζει η 31η Δεκεμβρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η παράταση που είχε δοθεί. Λόγω της μεγάλης αυτής καθυστέρησης, τον τελευταίο χρόνο τα ιδρύματα που λειτουργούν την παραπάνω Πράξη βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Στην κατάσταση αυτή, έρχεται να προστεθεί και η δραματική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΕΟΠΥΥ στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του απέναντι στα ιδρύματα για προηγούμενα έτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της Πράξης είχε σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον ΕΟΠΥΥ, αφού οι δαπάνες (νοσήλια) για κάθε ωφελούμενο καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό της Πράξης, από ευρωπαϊκά δηλαδή κονδύλια, αντί να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, οι ως άνω δομές αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζομένους τους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 – 18 μήνες, καθώς και στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ενημερότητα.

Επειδή η ολιγωρία των αρμόδιων Υπουργείων να προχωρήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή ψηφισμένης από τη Βουλή διάταξης θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των προνοιακών αυτών δομών, οι οποίες προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες φροντίδας σε παιδιά με αναπηρία και ηλικιωμένους, ώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να μπορούν να εργαστούν ή να αναζητήσουν εργασία,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πού οφείλεται η πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του άρθρου 35 του ν. 4325/2015; Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας και την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης;

2) Πότε αναμένεται να καταβληθεί η χρηματοδότηση που αφορά το διάστημα από 1/1/2015 μέχρι σήμερα;

3) Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι η αδυναμία διασφάλισης χρηματοδότησης, παρά τις δεσμεύσεις σας, προτίθεστε να επιτρέψετε την υποβολή των μηνιαίων καταστάσεων από τις προνοιακές δομές προς τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των σχετικών δαπανών αναδρομικά από 1/1/2015, όπως ισχύει για ιδρύματα που δεν είναι ενταγμένα στην Πράξη;

4) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διασφαλίσετε τη συνέχιση ή τη μετεξέλιξη της Πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και λοιπών ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εμμέσως ωφελουμένων ατόμων» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης