15 Δεκεμβρίου, 2015

Επιλεκτική άγνοια ή περιφρόνηση της νομοθεσίας για την ανώτατη εκπαίδευση;

Με γενικολογίες περί αξιολόγησης και προσχηματικά ευχολόγια για τον διάλογο για την Παιδεία, απάντησε ή μάλλον δεν απάντησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα. Αναγνωστοπούλου στη συγκεκριμένη ερώτηση του βουλευτή Αττικής και Υπεύθυνου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά.

H ερώτηση αφορούσε την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του Νόμου 4009/2011 στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με βάση τις αρχές της καλής νομοθέτησης και σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη (Παρ. 20, Άρθρο 80, Ν.4009/2011).

Από ότι φαίνεται η κα. Υπουργός δε θεώρησε σκόπιμο να προβεί το Υπουργείο στις προβλεπόμενες ενέργειες και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ανάθεσης στην ΑΔΙΠ της συγκρότησης ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνή σύνθεση, η οποία θα προχωρήσει στη διαδικασία της ουσιαστικής αξιολόγησης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ΑΕΙ.

Αναρωτιόμαστε, άραγε δεν είναι προς όφελος του επικαλούμενου από την κυβέρνηση διαλόγου για την Παιδεία, αλλά και για την ίδια την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας, η αξιοποίηση των πορισμάτων και των προτάσεων αυτής της επιτροπής; Ή μήπως η κυβέρνηση είναι τόσο αλλεργική στον Νόμο 4009/2011 που ούτε να τον αξιολογήσει δεν θέλει;

Μάλλον ούτε αυτό εμπίπτει στα επιλεκτικά «προαπαιτούμενα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις εκπρόθεσμες τροπολογίες του κ. Φίλη για την επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης στο μη συναφές νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, και μετά την πρόσφατη κυκλοφορία από την κα. Αναγνωστοπούλου ενός «νέου» σχεδίου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ο εξαγγελθείς εθνικός διάλογος για την Παιδεία φαίνεται δυστυχώς να είναι απλώς ένα άλλοθι για προειλημμένες αποφάσεις. Τροπολογίες και νομοσχέδια που είναι στην ατζέντα του εθνικού διαλόγου, τον παρακάμπτουν, κι έρχονται στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ με την ταμπέλα του επείγοντος.

Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο, και σε μια τέτοια κοροϊδία το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να συμπράξει…

Γιώργος Μαυρωτάς - Βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ποταμιού