23 Σεπτεμβρίου, 2016

«Δεν ζητάμε να κάνει θαύματα η κυβέρνηση, έργα ζητάμε»

«Η κυβέρνηση βγάζει τους αστυνομικούς στο δρόμο με εντολές για “ήπια διαχείριση”», επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για την έξαρση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Φωτήλας επισήμανε, ότι ο διάλογος που ξεκίνησε η κυβέρνηση με τις «συλλογικότητες» των Εξαρχείων τους νομιμοποιεί, δίνοντάς τους πεδίο δράσης με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια. Αναρωτήθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης να στέλνει στους δρόμους αστυνομικούς χωρίς στοιχειώδη εξοπλισμό, χωρίς συντηρητική εκπαίδευση, χωρίς αλεξίσφαιρα και με «σάπια» οχήματα. Ταυτόχρονα, η δράση των κουκουλοφόρων εμποδίζει τις κινήσεις και την ασφάλεια των κατοίκων και των ανθρώπων που εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας. Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας τόνισε «κ. Υπουργέ δε σας ζητάμε θαύματα, έργα σας ζητάμε να κάνετε.»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει η νέα διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μετά το «Χτυπάμε τη διαπλοκή» για να δώσουμε κανάλι στον κουμπάρο μας, μετά το «Τζάμπα πέθανε» για να αποκτήσουμε δημοσιογράφους πιστούς στην κομματική μας γραμμή, η κυβέρνηση ξετυλίγει μπροστά μας και το «ξεβολεύουμε τους αστυνομικούς».

Όμως, η νέα αυτή καμπάνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στερείται λογικής και σχεδίου αφού στην ουσία κοιτάζει πως θα συμπτύξει οριζόντια τα αστυνομικά τμήματα και βγάζει τους αστυνομικούς στο δρόμο με εντολές για «ήπια διαχείριση».

Οι επικοινωνιακές σας «φανφάρες» δεν καθησυχάζουν τους πολίτες και ούτε και τα σώματα ασφαλείας. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν σκοπεύετε να αναλάβετε δράση για το άβατο των Εξαρχείων καθώς επίσης και για τα άλλα μικρά Άβατα που έχουν σχηματιστεί στο Κέντρο της Αθήνας (Κολωνός, Πλατεία Βάθης κ.α.).

Ο κ. Υπουργός αντίθετα επιλέγει να ανοίξει διάλογο με τις «συλλογικότητες» των Εξαρχείων. Μήπως θα βγάλετε και κάποιο πόρισμα;

Ξεκινάτε διάλογο, και τη μία βλέπουμε τους γνωστούς άγνωστους να το παίζουν αστυνομικοί και να καθαρίζουν την Πλατεία Εξαρχείων και την άλλη την ΕΛ.ΑΣ να ανακοινώνει την οριστική κατάργηση των στάσεων στην Πατησίων. Καταλαβαίνετε ότι όχι απλά αποτύχατε στο διάλογο αλλά νομιμοποιήσατε και από πάνω τις συλλογικότητες δίνοντάς τους και πεδίο δράσης με συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια.

Αποφασίζετε τώρα να στείλετε στους δρόμους τους αστυνομικούς χωρίς να έχετε προβλέψει τουλάχιστον για τον στοιχειώδη εξοπλισμό τους αφήνοντάς τους στο έλεος των «απροσάρμοστων». Χωρίς συντηρητική εκπαίδευση, χωρίς αλεξίσφαιρα και με σάπια από τον καιρό οχήματα. Φροντίσατε όμως για το αλεξίσφαιρο του Πρωθυπουργού και της φρουράς του. Να σας θυμίσω -και το είπα και προχτές – πώς για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η κυβέρνησή σας έκλεισε την Ηρώδου Αττικού.

Εσείς όμως σφυράτε και πάλι αδιάφορα. Είπαμε «ήπια διαχείριση» των μπαχαλάκηδων. Οι σύντροφοι και φίλοι του κύριου Κυρίτση πρέπει σύμφωνα με την Κυβέρνηση να λαμβάνουν ιδιαίτερης φροντίδας. Είναι δικά σας παιδιά.

Όσο για τα στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την παραβατικότητα το α’ εξάμηνο του 2016 ακόμα περιμένουμε να τα δούμε. Σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση. Φοβάστε κάτι; Έχετε μήπως υποψίες ότι σε σχέση με το 2015 θα είναι τα ποσοστά ανεβασμένα; Εμείς αυτό υποψιαζόμαστε με βάση την καθημερινότητά μας και ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούμε.

Κύριε Υπουργέ,

Καθημερινά διαψεύδεστε. Η ασφάλεια των πολιτών έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και οι επικοινωνιακές σας κορώνες δεν θα βρουν ανταπόκριση. Όσο και να «ξεβολεύετε αστυνομικούς» άλλα επιχειρήματα δεν έχετε.
Στο κέντρο της Αθήνας, η δράση των κουκουλοφόρων, εμποδίζει τις κινήσεις και την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Καταστηματάρχες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την ασφάλεια των επιχειρήσεών τους – δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Μετατρέπετε την ΕΛ.ΑΣ από όργανο τάξης και ασφάλειας σε όργανο διαχείρισης των ορέξεων των γνωστών φίλων σας. Άλλη μία καινοτομία της Κυβέρνησης!

Τις ζημιές όμως στις περιουσίες των κατοίκων και του δημοσίου ποιος θα τις πληρώσει; Το ΑΤ Εξαρχείων είναι θαύμα που στέκεται ακόμα όρθιο δεν ξέρω όμως για πόσο ακόμα. Τι άλλο χρειάζεται να γίνει δηλαδή για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι; Πρέπει να υπάρξουν θύματα; Τη γλυτώσαμε δηλαδή με τον διοικητή της Τροχαίας και άρα μπορούμε με άνεση να συνεχίσουμε το διάλογο με τις «συλλογικότητες» των φίλων της Κυβέρνησης και των κολλητών του κ. Κυρίτση;

Το θέμα της «ήπιας διαχείρισης» το έχουν θίξει ουκ ολίγες φορές και οι ίδιες οι ενώσεις των αστυνομικών και εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες. Δεν μένουν όμως μόνο εκεί ακούστε τι λένε: κάνουν αναφορά για ιδεοληπτικές συμπεριφορές που τους αποτρέπει από την άσκηση του καθήκοντός τους που δεν είναι άλλο παρά η προστασία των πολιτών!

Σημειώνω το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα σώματα ασφαλείας και ειδικά η αστυνομία έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο θέμα της προστασίας των πολιτών παρά τον κλεφτοπόλεμο που δέχονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Είναι σημαντικό κ. Υπουργέ να αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε αύξηση της παραβατικότητας από τη μια και από την άλλη να συμπτύσσουμε τα αστυνομικά τμήματα, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, χωρίς κριτήρια, κατά τη γνώμη μου. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ενδεχομένως σύντομα θα συζητάμε για μη αστυνομούμενες περιοχές λόγω του χρόνου ανταπόκρισης.

κ. Υπουργέ,

Δεν σας ζητάμε θαύματα όπως μας είπατε και ανακοινώσατε στα Μ.Μ.Ε.. Έργα σας ζητάμε να κάνετε. Αν θέλαμε θαύματα δεν θα απευθυνόμασταν σε εσάς. Αλλά πάλι σε θαύματα και επικοινωνιακά τερτίπια η κυβέρνηση ελπίζει για να παραμείνει στην εξουσία!

Σας ευχαριστώ.