29 Ιουλίου, 2016

Ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ασφάλειας σε δημόσιους χώρους και αεροδρόμια

Την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ασφάλειας σε δημόσιους χώρους και αεροδρόμια, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα σε χώρες της Ευρώπης και τη γειτονική Τουρκία, με θύματα αθώους πολίτες, επισημαίνει με ερώτησή της η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου.

Όπως αναφέρει, ενώ το Μάρτιο του 2016, σε συνέχεια των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους αυτούς, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν αυτά πια ατονήσει, σε μία περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει μια κατάσταση επιφυλακής μετά τα πιο πρόσφατα περιστατικά.

Ρωτά, λοιπόν, τον αρμόδιο υπουργό αν έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχουν λάβει οι επιθέσεις κατά αθώων πολιτών διεθνώς αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

29/7/2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ασφάλειας σε δημόσιους χώρους και αεροδρόμια

Με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα σε χώρες της Ευρώπης και στη γειτονική Τουρκία, οι Έλληνες πολίτες εύλογα αναρωτιούνται κατά πόσο οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει προληπτικά όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που είθισται να λαμβάνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις ενδεχόμενων κινδύνων που απειλούν τη ζωή των πολιτών, ιδίως σε πολυσύχναστους δημόσιους και ημιδημόσιους χώρους, όπου η πολιτεία είναι υπεύθυνη για την τήρηση της ασφάλειας και της τάξης, όπως στα αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, μετρό, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

Ενώ το Μάρτιο του 2016, σε συνέχεια των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, είχαν ενισχυθεί τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους αυτούς, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν αυτά πια ατονήσει, σε μία περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει μια κατάσταση επιφυλακής μετά τα πιο πρόσφατα περιστατικά.

Για παράδειγμα, στα αεροδρόμια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, εισέρχονται ελεύθερα ταξιδιώτες και μη, χωρίς παρουσία – εμφανή τουλάχιστον – των αρμόδιων αρχών ασφαλείας, προκαλώντας ερωτήματα για το βαθμό ετοιμότητας σε πιθανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών, δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχουν λάβει οι επιθέσεις κατά αθώων πολιτών διεθνώς αλλά και σε γειτονικές χώρες;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης