29 Ιουλίου, 2016

«Ο έλεγχος της πολιτικής πολυφωνίας αφορά το ΕΣΡ και όχι την Κυβέρνηση»

Εν αναμονή της σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την αποστροφή της προς κάθε Ανεξάρτητη Αρχή, συνεχίζει να αφαιρεί αρμοδιότητες από το ΕΣΡ και να τις μεταφέρει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), δηλαδή επί της ουσίας στον εαυτό της! Ταυτόχρονα τα προβλήματα για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου συσσωρεύονται, όπως αποτυπώνεται και στην έκθεση πεπραγμένων για το 2015 που δημοσίευσε στις 3/6/2016 το ΕΣΡ.

Ειδικότερα, τονίζεται η αδυναμία πλήρους και κανονικής λειτουργίας του συστήματος ΠΑΝΟΠΤΗΣ λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, το οποίο χάρη στο εφεδρικό σύστημα κατορθώνει απλώς να υπολειτουργεί. Έτσι τίθεται εν αμφιβόλω η διασφάλιση της διαφάνειας και της πολιτικής πολυφωνίας στην Τηλεόραση σε σχέση με τα πολιτικά κόμματα καθότι το σύστημα ΠΑΝΟΠΤΗΣ καταγράφει μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων και το μερίδιό τους στα τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το πολύ αυτό σοβαρό ζήτημα έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος απευθυνόμενος στον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, ρωτά το πως διασφαλίζεται επαρκής εποπτεία της πολιτικής πολυφωνίας και εάν η ΓΓΕΕ έχει αναλάβει και με ποιον τεχνολογικό εξοπλισμό τον ρόλο αυτό του ΕΣΡ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Επικρατείας

ΘΕΜΑ: Διαφάνεια και πολιτική πολυφωνία στην Τηλεόραση

Στην έκθεση πεπραγμένων για το 2015 του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3/6/2016, αναφέρεται μεταξύ άλλων :

«τα συστήματα Τεχνολογίας Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΤΠΕ) του Συμβουλίου, τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή και διάθεση 16 τηλεοπτικών προγραμμάτων, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της φθοράς από την αδιάλειπτη –24ωρη, καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών– λειτουργία τους και της αδυναμίας υποστήριξής τους λόγω παλαιότητας».

Η έκθεση συνεχίζει ότι μετά τη βομβιστική επίθεση του Απριλίου του 2014 «είχαν αποκατασταθεί βραχυπρόθεσμα οι λειτουργίες καταγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων του συστήματος ΠΑΝΟΠΤΗΣ, σε συνεργασία με τους κατασκευαστικούς οίκους του υλικού και του λογισμικού του». Επίσης τονίζει ότι μετά τη διακοπή της αναλογικής εκπομπής των τηλεοπτικών σταθμών στην Αττική και την εμφάνιση δυσλειτουργιών στους δίσκους αποθήκευσης, «το σύστημα έχει καταστεί ανενεργό»!

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο τη μη συγκρότηση ακόμη σε σώμα του ΕΣΡ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του εξοπλισμού του,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πως γίνεται πλέον ο έλεγχος της πολιτικής πολυφωνίας των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών; Θεωρείτε ότι με το υπάρχον καθεστώς διασφαλίζεται επαρκής εποπτεία;

2. Πως διασφαλίζονται κατά τις προεκλογικές περιόδους, οι συμφωνηθέντες χρόνοι προβολής των πολιτικών κομμάτων στην Τηλεόραση, όταν σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων του ΕΣΡ το σύστημα ΠΑΝΟΠΤΗΣ στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργεί μέσω του εφεδρικού συστήματος;

3. Αληθεύει ότι η αρμοδιότητα ελέγχου της πολιτικής πολυφωνίας, λόγω της αδυναμίας του ΕΣΡ, έχει περάσει πλέον στο έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), δηλαδή επί της ουσίας στην Κυβέρνηση; Αν ναι, τότε ποιες είναι οι προδιαγραφές του εξοπλισμού της ΓΓΕΕ μέσω του οποίου αυτό καθίσταται δυνατόν;

4. Τηρείται πλήρες αρχείο και με ποιον τρόπο αυτό είναι διαθέσιμο προς τα πολιτικά κόμματα, εφόσον ζητηθεί;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής