16 Ιουνίου, 2016

Σοβαρός κίνδυνος για τη λειτουργία Πρότυπου Ειδικού Οικοτροφείου

Σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», εξαιτίας της συνεχιζόμενης μη καταβολής των νοσηλειών εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ εδώ και 6 μήνες. Το ποσό, το οποίο οφείλεται στο ίδρυμα, έχει ανέλθει μαζί με την εκκρεμούσα φαρμακευτική δαπάνη στα 204.295,44 ευρώ, πλήττοντας τη λειτουργική ικανότητα και τη δυνατότητα του ιδρύματος να αντεπεξέλθει και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες νοσηλείας του στα 52 φιλοξενούμενα άτομα με βαριές μορφές νοητική υστέρηση. Το ίδρυμα, επίσης, είναι αντιμέτωπο ως μη προβλέπεται και από την εφαρμογή του clawback και rebate, παρόλο που δεν εμπίπτει στα κερδοσκοπικά ιδρύματα, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει επιπλέον απώλεια πόρων ύψους 124.471,13 ευρώ.

Τα εν λόγω σοβαρά ζητήματα έφερε το Ποτάμι στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου και Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής, απευθύνοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος να κλείσει το Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ"»

Το Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων, (Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πιστοποίηση από το Ε.Κ.Κ.Α., Φ.Ε.Κ. 563 Β/2014), με στόχο τη δημιουργία χώρου μόνιμης στέγασης, σε αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον, ατόμων με νοητική υστέρηση όπως σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση και πολλαπλές αναπηρίες.

Είναι οικοτροφείο κλειστής περίθαλψης, τύπου ασύλου, δεν επιδοτείται από το κράτος και συντηρείται με πόρους που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων που δικαιούνται τα έμμεσα ασφαλισμένα παιδιά, τις μηνιαίες εισφορές των συνταξιούχων γονέων τους και τις δωρεές ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, τόσο οι εισφορές των γονέων όσο και οι δωρεές έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και τα μόνα έσοδα για τη συνέχιση της λειτουργίας και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του οικοτροφείου είναι τα ημερήσια νοσήλια, τα οποία όμως δεν έχει καταβάλει ο Ε.Ο.Π..Υ.Υ. από τις αρχές του 2016, ήτοι με καθυστέρηση έξι (6) μηνών, με οφειλόμενο ποσό 187.410,60 ευρώ, καθώς και με τη μη καταβολή της φαρμακευτικής δαπάνης ύψους 16.884,84 ευρώ.

Παράλληλα για το εν λόγω οικοτροφείο εκκρεμούν και οι κρατήσεις των παρελθόντων ετών (10%), Clawback και Rebate ύψους 124.471,13 ευρώ, τα οποία έχει παρακρατήσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύμφωνα με το καθεστώς περί ιδιωτικών κλινικών.

Δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του Πρότυπου Ειδικού Οικοτροφείου «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»ως ίδρυμα βασίζεται μόνο στην είσπραξη του ημερήσιου νοσηλίου για την κάλυψη των αναγκών 52 παιδιών με βαριές νοητικές αναπηρίες.

Δεδομένου ότι το εν λόγω ίδρυμα εξυπηρετεί και παιδιά που οι γονείς τους έχουν φύγει από τη ζωή, και η παραμονή και φιλοξενία τους είναι ο μόνος αξιοπρεπής και ανθρώπινος τρόπος διαβίωσης για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Δεδομένου ότι το κράτος οφείλει να δείχνει κοινωνική ευαισθησία στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα παιδιών και να στηρίζει απρόσκοπτα τις ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Δεδομένου ότι η πρωτοβουλία της ίδρυσης και λειτουργίας, ενός οικοτροφείου από έναν σύλλογο που οι ίδιοι οι γονείς των πασχόντων παιδιών από νοητική υστέρηση, (σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση και πολλαπλές αναπηρίες), συνέστησαν πριν από 19 χρόνια, θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε με την καταβολή των καθυστερούμενων κατά έξι (6) μήνες ημερήσιων νοσηλίων στο εν λόγω Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο, τα οποία μαζί με τη φαρμακευτική δαπάνη, ανέρχονται σήμερα στο συνολικό ποσό των 204.295,44 ευρώ (187.410,60 ευρώ για νοσήλια και 16.884,84 ευρώ για φάρμακα);

2. Για ποιον λόγο δεν εξαιρείται από το Clawback και το Rebate, το οικοτροφείο «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», αφού είναι ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν λειτουργεί ως επιχείρηση με σκοπό το κέρδος όπως λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές, και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην καταβολή του ημερήσιου νοσηλίου που είναι αντίστοιχο της τρίτης θέσης ιδιωτικών κλινικών βάσει του ν.871/1979, για την κάλυψη και μόνο των λειτουργικών αναγκών και την εξυπηρέτηση των παιδιών με σοβαρές ασθένειες;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται και στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα οικονομικής φύσεως τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του οικοτροφείου και τη δυνατότητά του για τη νοσηλεία και φροντίδα των 52 φιλοξενούμενων παιδιών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής