3 Απριλίου, 2015

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλ. Χατζηδημητρίου για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (Βίντεο)

Την τεκμηριωμένη πρόταση του «Ποταμιού» για την αναδιάρθρωση του τομέα της ζάχαρης στη χώρα μας, κατέθεσε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο βουλευτής Σερρών του «Ποταμιού» κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος. Ο κ. Χατζηδημητρίου κατά την πρωτολογία του, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της καλλιέργειας των ζαχαροτεύτλων για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλήψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας, σε καθεστώς πλήρους απαξίωσης και παρακμής.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Χατζηδημητρίου επεσήμανε το λάθος της Κυβέρνησης κατά το διορισμό της νέας διοίκησης με επιλογές παλαιοκομματικού χαρακτήρα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου ακραίου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που απαιτεί άριστη γνώση του επιχειρηματικού και τραπεζικού «γίγνεσθαι». Επίσης, χαρακτήρισε θετικό και αναγκαίο βήμα την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών για την παραγωγή του 2014, μέσω της χορήγησης του δανείου των 8,5 εκ. ευρώ. Επίσης, χαρακτήρισε λανθασμένη την κοινοβουλευτική τακτική εξεύρεσης λύσεων μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη να πειστούν οι παραγωγοί να προβούν και φέτος στην καλλιέργεια τεύτλων μιας και ήδη διανύουμε την εποχή της σποράς και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες, αποτελούν «λύση στο γόνατο», ενώ αντίθετα αυτό που απαιτείται είναι στρατηγικού χαρακτήρα λύσεις που θα προκύψουν ύστερα από τη συνεργασία και το διάλογο όλων εκείνων που επιθυμούν την αναγέννηση του τομέα της ζάχαρης, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Βασική παράμετρος της πρότασης που κατέθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου, αποτελεί η λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόσο μέσα από ελληνικής παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας ζαχαρότευτλα που θα καλύπτει πλήρως τις εγχώριες ανάγκες σε ζάχαρη, όσο και μέσα από την μεταποίηση ακατέργαστης ζάχαρης από το εξωτερικό, καθώς υπάρχει η απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία στα εργοστάσια που διαθέτει η χώρα μας.

Ο κ. Αποστόλου από τη μεριά του δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει το στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καλλιέργεια των ζαχαροτεύτλων, ειδικά στο χώρο της Β. Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου δεσμεύτηκε ότι το «ΠΟΤΑΜΙ» θα συμμετέχει με ενεργό ρόλο στην κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τομέα της ζάχαρης στη χώρα μας.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης:

https://www.youtube.com/watch?v=lmdEZh4JQkk

*Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου είναι βουλευτής Σερρών