3 Απριλίου, 2015

Ερώτηση και Α.Κ.Ε για τη μη ομόφωνη έκδοση ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ως ημέρας Εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας

Οι βουλευτές του Ποταμιού κ. Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός υπέβαλλαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά σχετικά με το θέμα της μη ομόφωνης έκδοσης ψηφίσματος για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ως ημέρας της Εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας, από το Αμερικάνικο Κογκρέσο, όπως συνηθίζεται.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της πολιτείας της Ιντιάνα των Η.Π.Α. κ. Νταν Κόουτς θορυβημένος από τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί «αποστολής μεταναστών και Τζιχαντιστών στο Βερολίνο» απέστειλε επιστολή προς τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον ζητώντας αποσαφηνίσεις για τις απειλητικές αυτές ανακοινώσεις, καθώς και για την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν συγκεκριμένα τον Υπουργό Εξωτερικών αν ταυτίζεται ή αποδοκιμάζει τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Καμμένου και ζητούν να αξιολογήσει την δυσάρεστη εξέλιξη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και να καταθέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα την απαντητική επιστολή του Έλληνα Πρέσβη προς τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.):

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Απολογητική επιστολή του Έλληνα Πρέσβη στις Η.Π.Α. για δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις ανεύθυνες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμύνης για μετανάστες και τζιχαντιστές που θα φύγουν από Ελλάδα για Βερολίνο, το Αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαρε σχετικό ψήφισμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ως ημέρας της εθνικής μας ανεξαρτησίας, το οποίο συνήθως εγκρίνεται ομόφωνα από τους Αμερικανούς Γερουσιαστές. Δημοσιεύματα αναφέρονται μάλιστα σε επιστολή που απέστειλε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Πολιτείας της Ιντιάνα, Νταν Κόουτς στον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον κ. Χρήστο Παναγόπουλο στην οποία εκφράζεται η ανησυχία του για τις δηλώσεις του κ. Καμμένου και γι’ αυτό δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για την ομόφωνη έκδοση του ψηφίσματος.

«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον σας όσο και προς το δικό μας ότι εσείς ή κάποιος άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης να σχολιάσει δημοσίως αυτές τις απειλητικές ανακοινώσεις και να αποσαφηνίσει αν αντανακλούν την τρέχουσα πολιτική και τον τρόπο σκέψης στους κόλπους της κυβέρνησής σας. Κατόπιν μίας τέτοιας αποσαφήνισης, ελπίζω ότι θα μπορέσω να υποστηρίξω το ψήφισμα της Γερουσίας για την ελληνική ανεξαρτησία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο εν λόγω Γερουσιαστής.

Στη συγκεκριμένη επιστολή φέρεται να απάντησε ο Έλληνας Πρέσβης δίχως όμως να έχει γίνει γνωστό έως σήμερα το περιεχόμενο της απάντησής του και οι θέσεις που καταθέτει ως επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων μας με τις Η.Π.Α. Ο ισχυρισμός ότι ο Γερουσιαστής Νταν Κόουτς απηχεί φιλοτουρκικά αιτήματα δεν μειώνει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την Ελλάδα.
Επειδή το γεγονός της δυσχέρειας του έργου των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό από δηλώσεις και συμπεριφορές κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό τη δεδομένη κρίσιμη χρονική στιγμή για την χώρα μας, και επειδή τόσο οι Έλληνες πολίτες στη πατρίδα μας όσο και η Ομογένεια των Η.Π.Α. πρέπει να είναι ενήμεροι.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ταυτίζεται ή αποδοκιμάζει τις επίμαχες δηλώσεις του ομολόγου του κ. Καμμένου;

2. Πως αξιολογεί την δυσάρεστη εξέλιξη της μη ομόφωνης έγκρισης του σχετικού ψηφίσματος από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την ημέρα της εθνικής μας ανεξαρτησίας;

3. Πως χειρίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και διπλωματικές αρχές το ανωτέρω γεγονός και σε ποιες ακριβώς ενέργειες προέβησαν;
και ζητείται να κατατεθεί

Η απαντητική επιστολή του Έλληνα Πρέσβη στις Η.Π.Α. για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αμυράς - Βουλευτής Β΄ Αθήνας
Σπύρος Δανέλλης - Βουλευτής Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός - Βουλευτής Β΄ Αθήνας

διαβάστε επίσης