8 Μαΐου, 2017

Συνεπείς στην… ασυνέπεια οι Κονιόρδου και Κουντουρά

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της θερινής περιόδου και να δημιουργήσει, μέσω των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ένα θελκτικό περιβάλλον για επισκέπτες και τουριστικό κοινό εμφανίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Αμυράς κατηγορεί την πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όσο και του Υπουργείου Τουρισμού για την απογοητευτική κατάσταση που παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι κατά την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, καθώς:

 • σε 109 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπάρχει πρόσβαση καθώς συνοδεύονται από την ένδειξη «κλειστό»
 • σε 72 χώρους η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων
 • σε 301 χώρους το ωράριο λειτουργίας παραμένει το χειμερινό, δηλαδή 8.00΄-15.00΄παρά το γεγονός ότι σε αρκετούς από αυτούς εισπράττεται το θερινό εισιτήριο, το οποίο είναι ακριβότερο.
 • «Πού είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που θα ξεκινούσε πιλοτικά από την Ακρόπολη, την Κνωσό, τις Μυκήνες και τη Μεσσήνη;»

  Τα περισσότερα πωλητήρια εντός των μουσείων παραμένουν τριτοκοσμικά και όλα αυτά σε μία χώρα, που η αρχαιολογική της κληρονομιά και μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότατο μοχλό ανάπτυξης.

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
  ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

  Θέμα: Ωράρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κατά τη θερινή περίοδο

  Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Ιανουάριο του 2017 διαβεβαίωνε ότι καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τα μουσεία, θα γίνουν «πιο φιλόξενα προς τον επισκέπτη καθώς εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.314 εποχικών φυλάκων διευρυμένου ωραρίου για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου». Επισήμως η τουριστική περίοδος ξεκίνησε την 1η Απριλίου, αλλά το θερινό ωράριο στους παραπάνω χώρους, ήρθε με καθυστέρηση σε αντίθεση με το εισιτήριο που σε ορισμένους χώρους, προσαρμόστηκε προκαταβολικά στις τιμές της θερινής περιόδου.

  Σύμφωνα με το από 11.04.2017 δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο 85 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, ενώ ο κατάλογος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο απαριθμεί 567 χώρους. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η ανάλυση αυτών των στοιχείων, συγκεκριμένα:

 • σε 109 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δεν υπάρχει πρόσβαση καθώς συνοδεύονται από την ένδειξη «κλειστό»
 • σε 72 χώρους η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων
 • σε 301 χώρους το ωράριο λειτουργίας είναι 8.00΄-15.00΄
 • Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κατάλογο ο αρχαιολογικός χώρος Μαντίνειας θα έπρεπε να λειτουργεί 8.00΄-15.00΄ αλλά για άγνωστους λόγους παραμένει κλειστός καθώς και το φρούριο Παλαμηδίου Ναυπλίου θα έπρεπε να λειτουργεί ως τις 19.00΄ αλλά κλείνει από τις 14.30΄.

  Το 2017 αναμένονται στην Ελλάδα πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες, περισσότεροι από ποτέ, οι οποίοι θα βρεθούν μπροστά σε κλειστές πόρτες μουσείων. Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στο ωράριο λειτουργίας αλλά και στα απαράδεκτα πωλητήρια, στα κλειστά αναψυκτήρια και στην απουσία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε πιλοτικά από την Ακρόπολη, την Κνωσό, τις Μυκήνες και τη Μεσσήνη.

  Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δείχνει ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της θερινής περιόδου και να δημιουργήσει, μέσω των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ένα θελκτικό περιβάλλον για επισκέπτες και τουριστικό κοινό. Κι όλα αυτά σε μία χώρα που η αρχαιολογική της κληρονομιά και μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότατο μοχλό ανάπτυξης με αντίστοιχο αντίκτυπο στην οικονομία της.

  Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί, ώστε να διασφαλίσετε την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία καθόλη την τουριστική περίοδο;

  2. Γιατί στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως ισχύει χρόνια στα μεγαλύτερα μουσεία του εξωτερικού;

  3. Στον όποιο προγραμματισμό σας έχετε συνυπολογίσει τα προβλήματα που προκύπτουν στις τοπικές κοινωνίες, κρατώντας τους χώρους αυτούς κλειστούς; Ως γνωστόν, όλοι αυτοί οι χώροι αποτελούν τον πιο ισχυρό κρίκο μιας τοπικής οικονομικής αλυσίδας (ξεναγοί, τουριστικές επιχειρήσεις).

  Ο ερωτών βουλευτής
  Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας