Το θέμα της κράτησης ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε αστυνομικά τμήματα, λόγω έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας, αναδεικνύουν εκ νέου με ερώτησή τους οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) και Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας), ζήτημα το οποίο είχε αναδειχθεί επανειλημμένως τόσο από τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, όσο και από τον Ιάσονα Φωτήλα, σε προηγούμενη ερώτησή του.
Αναφερόμενοι σε σχετική έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία κρατούνται 18 ανήλικα παιδιά ανά την χώρα, κάποια από τα οποία έχουν ήδη εμφανίσει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, επισημαίνουν επιπροσθέτως τις κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και την έλλειψη πληροφόρησης και πρόσβασης σε νομική υποστήριξη και συμβουλευτική.
Σημειώνουν δε, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρξαν διπλάσια αιτήματα για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές, σχετικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν για τις δομές φιλοξενίας είναι υπερπολλαπλάσια του διατιθέμενου αριθμού.
Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν, τι μέλλει γενέσθαι με την επάρκεια θέσεων στις δομές αυτές, εάν το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων χρήζει προτεραιότητας από την κυβέρνηση, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στις αναθέσεις υλοποίησης των έργων. Ζητούν, επίσης, να μάθουν αν θα ληφθούν τυχόν μέτρα στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:
Προς τους Υπουργούς
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Θέμα: Συνεχίζεται η παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε Α.Τ. και κέντρα κράτησης
Αυτές τις μέρες, υπήρξαν δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) στην οποία περιγράφεται η κράτηση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε αστυνομικά τμήματα για χρονικά διαστήματα αρκετών εβδομάδων, λόγω έλλειψης θέσεων σε δομές φιλοξενίας. Μάλιστα, το Παρατηρητήριο επικαλείται στοιχεία του αρμόδιου για την τοποθέτηση των ασυνόδευτων σε δομές Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τις 18 Ιουλίου εκτιμάται ότι 18 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα εν αναμονή της τοποθέτησής τους σε δομές φιλοξενίας, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονταν σε μεγάλα κέντρα κράτησης, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών.
Σε προηγούμενη ερώτησή μας που αφορούσε στη φροντίδα των ασυνόδευτων προσφύγων, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην με ημερομηνία 16/4/2016 απάντησή του είχε αναφερθεί σε προσωρινή διαμονή ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές της Ελληνικής Αστυνομίας, έως ότου εξευρεθούν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας, Κοινων. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατάλληλες δομές για τη φιλοξενία τους.
Ωστόσο, το Παρατηρητήριο στην έκθεσή του αναφέρει ότι σε πρόσφατη αυτοψία που πραγματοποίησαν ερευνητές του σε αστυνομικά τμήματα και μίλησαν με παιδιά που κρατούνταν σε αυτά, διαπίστωσαν τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί, αλλά και την έλλειψη πληροφόρησης και πρόσβασης σε νομική υποστήριξη και συμβουλευτική, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις παιδιών που εμφάνισαν ήδη αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Με βάση τα αρχεία των αστυνομικών τμημάτων που επικαλείται το Παρατηρητήριο, πέντε παιδιά βρίσκονταν σε κράτηση για πάνω από 25 ημέρες και δύο για πάνω από 45 ημέρες, για περισσότερο δηλαδή από το ανώτερο χρονικό διάστημα που προβλέπει η νομοθεσία.
Στην απάντηση που είχε δοθεί από την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινων. Αλληλεγγύης στις 5/7/16, στην ίδια ερώτησή μας, είχε γνωστοποιηθεί ένας πίνακας 532 θέσεων φιλοξενίας σε όλη την χώρα, με φορείς υλοποίησης Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΚΑ που επικαλείται στην έκθεσή του το Παρατηρητήριο , οι διατιθέμενες θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα είναι σήμερα 661.
Ωστόσο, μέχρι τις 18 Ιουλίου εκκρεμούσαν 1.394 αιτήματα. Σημειώνεται δε, ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρξαν διπλάσια αιτήματα για μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε δομές, σχετικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.
Δεδομένου ότι είναι καταφανώς απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται ανήλικα παιδιά σαν παραβάτες του νόμου και να βρίσκονται κρατούμενα σε αστυνομικά τμήματα και μάλιστα σε ανάρμοστες συνθήκες κράτησης
Δεδομένου ότι ήδη τα αιτήματα φιλοξενίας ανηλίκων που εκκρεμούν είναι υπερδιπλάσια των διατιθέμενων θέσεων στις υπάρχουσες δομές.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις ΜΚΟ που ασχολούνται με το θέμα η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλό ποσοστό διαρροών ανηλίκων από τις δομές φιλοξενίας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλειά τους,
Δεδομένου ότι, όπως και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε, η έκρυθμη κατάσταση στην γείτονα χώρα Τουρκία εγκυμονεί τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ροών και άρα επιδείνωση του υπάρχοντος προβλήματος,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Θεωρείτε ότι το ζήτημα της προστασίας και φροντίδας των ανηλίκων αυτών χρήζει απόλυτης προτεραιότητας και αν ναι, τι προτίθεστε να πράξετε γι αυτό;
2. Σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την πρακτική της κράτησης των ασυνόδευτων παιδιών;
3. Τι προτίθεστε να πράξετε για την εύρεση επαρκών χώρων φιλοξενίας για τους ανήλικους μετανάστες;
4. Τι ενέργειες έχουν γίνει στην κατεύθυνση της εύρεσης μόνιμων δομών φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων;
5. Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τα ζητήματα των ανήλικων μεταναστών και με ποια κριτήρια προκύπτουν οι σχετικές αναθέσεις υλοποίησης του έργου του κάθε φορέα;
6. Ποια συγκεκριμένα μέτρα αποφασίστηκαν στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασυνόδευτων παιδιών των προσφύγων, μετά και την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της κυβέρνησης με την πρώην πρωθυπουργό της Δανίας και νυν πρόεδρο της ΜΚΟ «Save the Children» με αντικείμενο το θέμα αυτό;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός-Β’ Αθηνών
Ιάσονας Φωτήλας-Αχαΐας